JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De 50 rikeste får en milliard i skattelette fra Erna og Siv

Skattegave til landets rikeste

NYTER GODT: Milliardæren Kjell Inge Røkke vil alene få 92 millioner kroner i skattelette etter kuttene i formuesskatten.

NYTER GODT: Milliardæren Kjell Inge Røkke vil alene få 92 millioner kroner i skattelette etter kuttene i formuesskatten.

Solberg-regjeringen gir Norges 50 rikeste en milliard i skattelettelser i løpet av sin periode.

2016100414375820161005095844

«En milliard i skattegave» er tittelen på oppslaget i Klassekampen som forteller om hvilke nordmenn som tjener mest på den blåblå regjeringens skattepolitikk: De femti personene med høyest likningsformue her i landet.

Dette får vi for skattepengene våre

Senket formueskatten

Etter at de borgerlige partiene kom til makta har de senket formueskatten gradvis fra 1,1 til 0,85 prosent og økt bunnfradraget i skatten i til 1.4 millioner.

Avisas beregning legger til grunn at det ikke blir ytterligere kutt i formueskatten for 2017 og at likningsformuen for denne gruppas vokser med fire prosent i året fra nivået i 2014. Selv om anslaget i følge Klassekampen er konservativt gir dette de 50 rikeste i Norge nesten en milliard i skattelettelser over fire år, om man sammenlikner med de rødgrønnes skattepolitikk. Eller et gjennomsnitt på 20 millioner kroner per riking.

Hadde klippekort på sykehuset da jentene var små

Fagbladet har tidligere skrevet om at velferdstjenestene våre må ses på som et gedigent spleiselag, der de fleste av oss nyter mer godt av det enn vi betaler i skatt. Mange vanlige folk viser da også stor betalingsvilje dersom skatten går til viktige fellesgoder.

Her er Sivs skatt på kjøregodtgjørelse

Enda rikere

Norges rikeste målt i likningsformuer er bare delvis de samme som dem som reelt sett er rikest. Noen av dem som sparer mest på regjeringens skattepolitikk er derfor også de som betaler mest.

Formueskatten utgjør bare rundt 13 av statens 1300 milliarder i skatteinntekter. Men forsker ved Statistisk sentralbyrå, Rolf Aabrekke, sier til Klassekampen at formueskatten er svært effektiv for utjevning og omfordeling pr skattekrone. Dessuten bidrar reduksjon eller fjerning av formueskatten til raskere økning av formuene til de aller mest velstående.

– Og det vil kunne føre til større konsentrasjon av formue og økonomisk makt i framtida, sier Aabrekke.

Kristent rengjøringsbyrå må betale skatt av dugnad

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy