JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke rør sykelønnsordningen

Beskjeden til regjeringen var krystallklar da Fagforbundets leder Jan Davidsen åpnet forbundets landsmøte mandag formiddag. – Ikke rør sykelønnsordningen!

2009112313131720131216115655

per.flakstad@fagforbundet.no

Han ga den rødgrønne regjeringen ros for snuoperasjonen og utviklingen i landet etter 2005, men brukte også åpningstalen til å kritisere saker der han mener den rødgrønne koalisjonen ikke har levert.

Blant annet fikk han landsmøtets spontane applaus da han ba regjeringen droppe planene om avgift på biodiesel.

– I en situasjon med klimakrise må vi alle ta ansvar. Vi kan ikke kjøpe oss ut av dette. Det må reelle utslippsreduksjoner til, og vi må finne nye energikilder. Når det gjelder biodiesel er dette et område hvor det er skapt ny teknologi og nye grønne arbeidsplasser. Det er faktisk nettopp hva vi trenger mer av, og da er det et godt prinsipp å drive aktiv fødselshjelp med avgiftsfritak, sa Davidsen.

Slår ring om sykelønn

Han viste også til debatten om sykelønnsordningen de siste dagene, og gjorde det klart en svekking av dagens ordning ganske enkelt ikke vil bli akseptert.

– Skulle noen prøve seg med et slikt forslag, vet alle at da erklærer de på nytt krig mot en samlet fagbevegelse, sa Davidsen. Da LO-leder Roar Flåthen etterpå hilste landsmøtet, brukte han anledningen til å erklære seg helt enig med Davidsen.

– Det vi først og fremst trenger er en arbeidslivsreform som tilrettelegger forholdene og gir folk muligheten til å komme i arbeid og stå der tiden ut. Det vil gi større effekt enn å mistenkeliggjøre og straffe dem som av forskjellige grunner faller utenfor arbeidslivet eller blir utstøtt fordi det ikke lenger er plass til dem, sa Davidsen.

Han mente at fire nye år med en rødgrønn flertallsregjering er en gyllen mulighet til å utarbeide og få på plass en omfattende reform som kan virkeliggjøre et inkluderende og likestilt arbeidsliv.

Sykehusreformen

Han slo også fast at Fagforbundets standpunkt om sykehusreformen ligger fast. Forbundet har alltid vært imot at sykehusene skulle bli foretak - med regnskapsmodeller lik det som brukes i privat næringsliv.

– Vi mener fortsatt at dette er feil medisin, og at sykehusreformen må avvikles, sa han, og la til at han ikke er begeistret over at Soria Moria II-erklæringen fra den nye regjeringen freder foretaksmodellen i helsesektoren.

– Jeg synes det er umåtelig dristig av regjeringen, blant annet fordi Skottland og New Zealand er blitt tvunget til å reversere liknende modeller.

Bruk reservasjonsretten

Davidsen sa også klart ifra at regjeringen må bruke den reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen både når det gjelder EUs postdirektiv, datalagringsdirektivet og helsedirektivet.

– Vi krever at reservasjonsretten må være reell. Det kan også komme flere direktiver som gjør det nødvendig å bruke denne retten, når vi først har den, sa han.

Takk til Erna

Davidsen takket spesielt ungdommen og deres fremste tillitsvalgte i sin åpningstale. Han opplyste at Fagforbundet nå har over 30.000 medlemmer under 30 år, og at det lover godt for framtida.

Han rettet også en litt spesiell takk til høyreleder Erna Solberg:

– Under valgkampen la Høyre fram ei liste over hvem som skulle miste makt og innflytelse dersom høyresiden vant valget. Øverst på den lista sto LO. Takk, Erna, for den vitamininnsprøytingen og ekstra motivasjonen til oss i fagbevegelsen. Den bidro til å gi oss det lille ekstra i et svært jevnt valg, sa Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy