per.flakstad@fagforbundet.no
Under sin tale på Fagforbundets landsmøte avviste Stoltenberg spekulasjonene om at regjeringen vurderer å gjøre noe med sykelønnsordningen.
– Det er en opparbeidet rettighet som gir trygghet og likhet for alle. Den rettigheten skal vi slåss for at alle får beholde. Det må det ikke være noen tvil om, sa statsministeren og høstet applaus fra salen.
Bekymret over økning
Han hadde et avslappet forhold til at Norge har et forholdsvis høyt sykefravær, så lenge noe av årsaken er at vi har høy sysselsetting og et inkluderende arbeidsliv der det er plass til arbeidstakere som av forskjellige grunner er en del syke.
– Hvis jeg må velge mellom høy sysselsetting og et høyt sykefravær, eller lav sysselsetting og lavt sykefravær fordi mange blir stående utenfor arbeidslivet, så velger jeg det første, sa Stoltenberg.
Men han er bekymret over hvordan sykefraværet øker. Derfor inviterte han Fagforbundet og hele fagbevegelsen til å være med i en diskusjon om hvordan fraværet kan reduseres.
– Dere må erkjenne at økende sykefravær er et problem. Så ønsker vi en dialog om hvorfor sykefraværet øker så voldsomt nå, og hva vi kan gjøre for å redusere veksten, sa Stoltenberg.
Stod fast på biodieselavgift
Regjeringen har fått mye kritikk for biodieselavgiften, men der vek ikke statsministeren en tomme.
– Dette er viktige penger for oss, 16 milliarder som vi ønsker å bruke på fellesskapsgoder som skole, barnehage og omsorgsarbeid.
– Dessuten snakker vi om en autodieselavgift, fordi bilder uansett hva de bruker som drivstoff, sliter på veiene, fører til støvplager og fører til ulykker. Dette er en avgift som er lik for alle. På biodiesel har vi derimot droppet CO2-avgifter som kommer utenpå de andre avgiftene på ordinær diesel, sa han.
Stoltenberg mente dessuten at regjeringens forslag om omsetningspåbud er en bedre måte å stimulere miljøvennlig drivstoff på.
– I dag er den på to prosent. Vi planlegger å øke den til først 3,5 prosent og så videre til fem prosent, sa Stoltenberg.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte