JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lovte hundre prosent sykelønn

Statsminister Jens Stoltenberg lovte at sykelønnsordningen ikke skal svekkes, men han vil ha fagbevegelsen med på en diskusjon om hvordan sykefraværet kan reduseres.

2009112410553520131216115748

per.flakstad@fagforbundet.no

Under sin tale på Fagforbundets landsmøte avviste Stoltenberg spekulasjonene om at regjeringen vurderer å gjøre noe med sykelønnsordningen.

– Det er en opparbeidet rettighet som gir trygghet og likhet for alle. Den rettigheten skal vi slåss for at alle får beholde. Det må det ikke være noen tvil om, sa statsministeren og høstet applaus fra salen.

Bekymret over økning

Han hadde et avslappet forhold til at Norge har et forholdsvis høyt sykefravær, så lenge noe av årsaken er at vi har høy sysselsetting og et inkluderende arbeidsliv der det er plass til arbeidstakere som av forskjellige grunner er en del syke.

– Hvis jeg må velge mellom høy sysselsetting og et høyt sykefravær, eller lav sysselsetting og lavt sykefravær fordi mange blir stående utenfor arbeidslivet, så velger jeg det første, sa Stoltenberg.

Men han er bekymret over hvordan sykefraværet øker. Derfor inviterte han Fagforbundet og hele fagbevegelsen til å være med i en diskusjon om hvordan fraværet kan reduseres.

– Dere må erkjenne at økende sykefravær er et problem. Så ønsker vi en dialog om hvorfor sykefraværet øker så voldsomt nå, og hva vi kan gjøre for å redusere veksten, sa Stoltenberg.

Stod fast på biodieselavgift

Regjeringen har fått mye kritikk for biodieselavgiften, men der vek ikke statsministeren en tomme.

– Dette er viktige penger for oss, 16 milliarder som vi ønsker å bruke på fellesskapsgoder som skole, barnehage og omsorgsarbeid.

– Dessuten snakker vi om en autodieselavgift, fordi bilder uansett hva de bruker som drivstoff, sliter på veiene, fører til støvplager og fører til ulykker. Dette er en avgift som er lik for alle. På biodiesel har vi derimot droppet CO2-avgifter som kommer utenpå de andre avgiftene på ordinær diesel, sa han.

Stoltenberg mente dessuten at regjeringens forslag om omsetningspåbud er en bedre måte å stimulere miljøvennlig drivstoff på.

– I dag er den på to prosent. Vi planlegger å øke den til først 3,5 prosent og så videre til fem prosent, sa Stoltenberg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy