colourbox
Frukt, bær og grønnsaker er sunt. Å spise minst fem ulike typer frukt, bær og grønnsaker hver dag er anbefalt.
– Start gjerne dagen med en smoothie og la hvert måltid inneholde noe frukt og grønt. Da er det lettere å nå målet. Og du trenger ikke bare bruke rå frukt og grønt. Kokt, stekt, frossen og til og med hermetisk er bra å variere med, sier sekretær i Norsk Ernæringsfaglig Forening, Cathrine Kolve.
Frukt, bær og grønnsaker inneholder en rekke stoffer som påvirker kroppen vår positivt. Noen av de viktigste stoffene er antioksidanter. Antioksidantene beskytter cellene i kroppen mot ugunstige oksygenforbindelser, frie radikaler. Dette er stoffer som produseres i kroppen når den forbrenner oksygen. Kroppen klarer seg fint med et visst nivå av frie radikaler, men blir det for mye, kan de skade cellene og gi økt risiko for kreft og hjerte- og karsykdom.
– I tillegg til antioksidanter får vi i oss fiber, vitaminer og mineraler fra frukt, bær og grønnsaker, sier Kolve.
Middagsrester er ypperlig lunsj
Anne-Marit Almås Marken
Enhetsleder Folkehelse, Vefsn kommune
Hva spiser du til lunsj?
– Jeg spiser kyllingsalat. Det var gårdagens middag, og det ble igjen rester. Dressingen laget av kesam og krydder. Det gir gode proteiner. I boksen er det chilinøtter som smaksforsterker og gode fettstoffer. Familien spiser mye fisk, og både torsk og laks er god å ha i matpakka dagen etter.
Er du opptatt av at lunsjen skal være sunn?
– Jeg er opptatt av at den skal være næringsrik og sammensatt av de næringsstoffene vi trenger. Jeg har ingen fast lunsj. Jeg liker variasjon.
Egen vurdering:
Utseende: 4
Smak: 6
Pris: 5
Sunnhet: 6
Totalt: 5
Blåbærmoothie
200 g frosne blåbær
5 g (1 cm) fersk ingefær
1 banan
2 dl mager vaniljekesam
1 dl lettmelk
Skrell ingefæren og skjær den i biter. Skrell bananen. Ha deretter alle ingrediensene i en blender. Kjør til smoothien er jevn.
Lag din egen softis ved å redusere mengden væske i oppskriften. Topp gjerne med nøtter og bær.
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg