JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i kommuneoppgjøret

Etter et kort møte i formiddag brøt partene i kommuneoppgjøret forhandlingene. Dermed går tariffoppgjøret for 400.000 ansatte til mekling.

2010043012401920131216131126

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

- Situasjonen er dramatisk, med veldig stor avstand mellom våre krav og KS' tilbud, sier Jan Davidsen, forhandlingsleder i LO Kommune etter at bruddet i forhandlingene med KS var et faktum rett etter klokka 12.00 i dag, fredag 30. april.

Provosert

Kravet om et generelt kronetillegg til alle, ble av KS møtt med et lavt prosentvis tillegg.

Provoserende, mener Davidsen:

- Det betyr større tillegg til dem som har mest fra før, og det vil gi en feil profil på oppgjøret.

Uakseptabel lokal pott

Å minske lønnsforskjellene mellom kvinner og menn har gått som en rød tråd i utformingen av LO Kommunes krav. 80 prosent av medlemmene det forhandles for, er kvinner.

KS foreslår at halvparten av lønnstilleggene skal settes av til lokale forhandlinger, noe som blant annet innebærer at det ikke er streikerett på denne delen av oppgjøret. Jan Davidsen mener dette vitner om at KS har en forvridd oppfatning av hvordan likelønn kan oppnås.

– Ulikelønn kan ikke løses lokalt. Derfor er tilbudet totalt uakseptabelt, sier Jan Davidsen.

Kan bli streik

– Jeg har aldri vært med på at det har vært så stor avstand mellom partene i et oppgjør, sier 60-årige Davidsen som har jobbet med tariffspørsmål mesteparten av sitt voksne liv.

– Jeg er dypt bekymret, og ser ikke hvor løsningen skal ligge, sier han. Om det ender i streik vil han foreløpig ikke spekulere i.

Først skal partene møtes til mekling. Meklingsinnspurten vil være 25. og 26. mai, med frist ved midnatt 26. mai. Om ikke meklingen fører fram, kan det bli streik.

Omfatter rundt 400.000 ansatte i kommuner, fylkeskommuner og bedrifter.

LO kommune forhandler på vegne av rundt 200.000 av disse.

LO kommune representerer Fagforbundet, FO, Mfo, SL, EL&IT og Fellesforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy