per.flakstad@fagforbundet.no
– Vi aksepterer at industribedriftene setter nivået på lønnsutviklingen i perioden med LO/NHO-oppgjøret. Og vi krever at offentlig ansatte skal ha det samme, var beskjeden forhandlingsleder Jan Davidsen ga Per Kr. Sundnes som er forhandlingsleder i kommunenes arbeidsgiverforening KS.
Hovedkravene er derfor at lønnsutviklingen de siste årene, der ansatte i privat sektor har fått mer enn offentlig ansatte, skal kompenseres i dette oppgjøret.
LO Kommune vil ha et tillegg på 9000 til alle og en heving av minstelønnssatsene.
Penger for kunnskap
– Kommunesektoren trenger å beholde og rekruttere dyktige ansatte. Vi mener derfor det er helt uakseptabelt at arbeidstakere som velger å arbeide i kommunene ikke får lønnsmessig uttelling for kunnskap som bidrar til å heve kvaliteten på de offentlige tjenestene, mener Davidsen.
– I hovedoppgjøret i 2008 ble det avtalt at videregående utdanning på ett år skulle gi en uttelling på 20.000 kroner. En videreutdanning på halve tiden skulle gi 10.000 kroner, mens en utdanning med på tre måneder skulle gi 5000.
Etter den siste runden med lokale oppgjør i kommunene før jul, kom det inn 69 meldinger om brudd. Dette er en markant økning fra tidligere, og de fleste av dem handlet om økonomisk uttelling for kompetanse.
– Praksis for de tre årene som er gått viser at de ansatte ikke får en likeverdig lønnsmessig uttelling for økt kompetanse. Vi godtar ikke dette, og krever at KS blir med på et arbeid for å sikre at avtalt uttelling skjer automatisk i alle kommuner, sier Davidsen.
På bakgrunn av den siste tidens avsløringer om forholdene i bemanningsbransjen, krever også LO Kommune at det settes ned et utvalg for å begrense omfanget av innleid byråer og for å involvere de tillitsvalgte bedre for å sikre at arbeidstakere ikke utnyttes.
Krevende forhandlinger
Fristen for å bli enige er midnatt natt til 1. mai. Dersom partene ikke blir enige, går oppgjøret til mekling.
– Vi håper å finne en forhandlingsløsning, men det vil bli krevende, sier KS-direktør Sigrun Vågeng.
– På den ene siden har kommunesektoren behov for å rekruttere dyktige ansatte innenfor flere områder, men på den annen side er det ikke mye penger å forhandle om, sier hun.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye