monica.schanche@fagforbundet.no
Peter Waldorff er generalsekretær i Internasjonalen for stats- og kommuneansatte (ISKA), og representerer 20 millioner mennesker verden over som utfører offentlige tjenester i sine land.
På Velferdskonferansen innledet han i dag om vann- og elektrisitetsforsyning.
- Rent vann og et avløpssystem som fungerer er helt grunnleggende i mange utviklingsland. Hvordan kan vi skape forbedring, og hva blir konsekvensen når vi overlater dette til markedskreftene? spurte Waldorff.
Multinasjonal appetitt
90 prosent av verdens vannforsyning drives i offentlig regi. I de 400 største byene i verden drives 84 prosent offentlig. Men multinasjonale selskaper har stor appetitt på dette markedet, advarte Waldorff.
Splittes opp
Waldorff framholdt at leveransene på elektrisitet mange steder blir splittet opp. Forskjellige selskaper har ansvar for produksjon, andre for transport av strøm og atter andre for strømmålerne i hjemmene.
Tydeligst ser vi dette i USA, som har kommet lengst i deregulering og privatisering. California opplevde i år 2000 en blackout, alt gikk i svart. Los Angeles som hadde elektrisitetsforsyning i offentlig regi gikk fri.
Privat strømstans
- Blackout koster penger, og også næringslivet er avhengig av stabil strømforsyning. De samme selskapene som hadde lobbet for deregulering, gikk etter blackouten til myndighetene og ville ha forsyningssikkerheten tilbake i offentlig regi.
EU-millioner til vann
Peter Waldorff pekte på at EU har gått inn for såkalt offentlig-privat samarbeid (OPS) i flere bransjer.
- Det er nå på tide å se om man får det som er forventet, mener Waldoff. På vegne av ISKA har han presset på for at EU også skal støtte opp under offentlig-offentlig samarbeid.
EU-kommisjonen har nå bevilget 40 millioner Euro til samarbeid mellom offentlige vannforsyningsselskap i Afrika og Karibia.
- Dette blir et partnerskap for bedre effektivitet og renere vann, sier Waldorff.
Inspirert av Paris
En rekke kommuner har sagt opp kontraktene med private leverandører.
- Etter at Paris i 2010 tok vannforsyningen tilbake etter 25 år i privat drift, har byen spart omlag 300 millioner kroner i året, forteller Waldorff.
Borgermesteren i Paris sier at det har hatt stor betydning at de private selskapene har tatt seg betalt for "know how". Nå sørger hun for at også kompetansen blir tatt hjem.
Djakarta i Indonesia har latt seg inspirere av det som har skjedd med vannforsyningen i Paris.
- Nå når de offentlige finanser er under press, er det mye penger å spare på å ta tjenestene tilbake i offentlig regi, fastslår Peter Waldorff.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com