Aktiv sykmelding blir historie

Fra 1. juli blir ordningen med aktiv sykmelding avskaffet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Problemet med den gamle ordningen var at arbeidsgiverne spekulerte i den. De satte arbeidstakerne til å gjøre sin gamle jobb, men på statlig lønn, forteller nestleder Mette Nord i Fagforbundet til Fagbladet.

Aktiv sykmelding

Aktiv sykmelding ga den sykmeldte muligheten til å opprettholde kontakten med arbeidsplassen på tross av sykdom. En forutsetning var at arbeidsgiveren fant andre arbeidsoppgaver, ga opplæring i nye oppgaver eller sørget for arbeidstrening.

Arbeidsgiveren kan få bot

Etter enighet mellom myndighetene, arbeidsgivernes organisasjoner og fagbevegelsen blir ordningen avskaffet fra 1. juli. I stedet kommer en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale). Også nå skal arbeidsgiveren følge opp den sykemeldte, og kan til og med bli bøtelagt for å unnlate å gjøre dette.

Men i den nye ordningen blir arbeidstakeren i stedet delvis sykmeldt, og jobber deltid ut fra evne til dette.

Ikke bare begeistret

Fagforbundet er ikke bare begeistret for den nye ordningen.

– Hos oss er det mange som jobber deltid fra før. Og da vil en slik ordning ha begrenset effekt, forteller Mette Nord.

LO ville beholde Aktiv sykmelding

Et ekspertutvalg mente at delvis sykmelding lettere ville få folk tilbake i arbeid. LO var likevel ikke blant pådriverne for å avskaffe Aktiv sykmelding.

– LO ønsket i forhandlingene å beholde den gamle ordningen, siden vi hadde gode erfaringer med den, forteller Trine Lise Sundnes, førstesekretær i LO.

Optimistisk

Sundnes er likevel overbevist om at den nye ordningen (PDF-protokoll) er bedre enn den gamle.

– Vi så at mange arbeidsgivere skjøv oppfølgingsansvaret sitt over på den sykmeldte. Nå får arbeidstakerne og de tillitsvalgte større medbestemmelse. Dessuten blir ordningen bedre tilpasset ulike bransjer, mener hun.

Den nye IA-avtalen varer fram til 31. desember 2013.

Powered by Labrador CMS