Skrivekurs hjelper på de eldres hukommelse

FORTELLERGLEDE: Forfatter Linda Gabrielsen (t.v.) gapskratter over historien til Arne Iversen (t.h.). Liv Huse-Hansen (nummer to fra venstre) og June Rose Skaug.

FORTELLERGLEDE: Forfatter Linda Gabrielsen (t.v.) gapskratter over historien til Arne Iversen (t.h.). Liv Huse-Hansen (nummer to fra venstre) og June Rose Skaug.

Arash Nejad

På Bekkelagshjemmet i Oslo holder profesjonelle forfattere skrivekurs for beboerne. «Kreativ skriving for eldre» vekker glemte minner og påkaller både gråt og latter.

2018050911412020180509114011

«Skrivekurset bidrar til å styrke identiteten og verdigheten til deltakerne ved at de får en stemme ut i samfunnet.»

Virksomhetsleder Miriam Berntsen Hasle

Skrivekurslærer Linda Gabrielsen setter på en klaversuite av Claude Debussy. De syv frammøtte lytter, lukker øynene og lar tankene flyte.

Arne Iversen tar tak i det blanke sølvkorset før han griper pennen og begynner å skrive.

Forfatterne og skrivelærerne Hanne Ramsdal og Linda Gabrielsen lirker seg på plass hos hver sin deltaker som trenger hjelp til å skrive ned fortellingene. De stryker over krumme rygger, hvisker halvhøyt, fniser sammen med seniorforfatterne. Etter en stund stopper musikken. Ingen enser det.

Lokker fram fortellinger

Ti tirsdager møtes beboere og brukere på Bekkelagshjemmet til kurset «Kreativ skriving for eldre» for å hente fram fortellinger fra livets og fantasiens minnebank. Resultatet forbløffer både ansatte og pårørende.

– Skrivekurset bidrar til å styrke identiteten og verdigheten til deltakerne ved at de får en stemme ut i samfunnet, sier virksomhetsleder Miriam Berntsen Hasle.

Dagens tema, som er pubertet, kaller på latter og flaue følelser. Arne Iversen påstår at han aldri har vært igjennom puberteten.

Ramsdal og Gabrielsen lokker fram minner og følelser ved å øse av egne erfaringer. De har ledet skrivekurs i regi av Kirkens Bymisjon siden starten i 2009. De vet at hukommelsen er knyttet til egne og andres erfaringer.

SKRIVEVERKSTED: På møterommet til Bekkelagshjemmet er det stor skrivekunst på gang.

SKRIVEVERKSTED: På møterommet til Bekkelagshjemmet er det stor skrivekunst på gang.

Arash Nejad

Sang som medisin

Anerkjennende applaus

På Bekkelagshjemmet er den yngste kursdeltakeren 79 år, den eldste er 100 år.

Liv Huse-Hansen (83) bruker armlenet på rullestolen som skriveunderlag og lar pennen danse bortover linjene.

En snau time senere avsluttes skriveøkten. Det er tid for høytlesning. Linda Gabrielsen leser teksten til Huse-Hansen.

«Ingenting. Det var svært lite undervisning på skolen. Det var et ikke-tema. Jeg husker godt min første blødning. Eller mulig det var annen gang. Det var på bryllupsdagen til dronning Elisabeth. På skolen satt elevene på lærerværelset og hørte radio. Kunne de se det på meg? Mamma hadde ordnet med filler og sikkerhetsnåler. Det var vondt å sitte, og smertene beholdt jeg til neste overgangsalder. Det var slitsomt med smerter hver måned i alle år.»

Huse-Hansen nikker bekreftende til teksten. Smiler stolt over den anerkjennende applausen.

– Det var to viktige begivenheter, sier Hanne Ramsdal.

– Det er så fint at du tar inn verden da det skjer, ikke bare deg og kroppen din. Det skaper masse bilder i hodet, roser den andre kurslederen Linda Gabrielsen.

FORTELL MER: Forfatter og skrivekursleder Hanne Ramsdal (midten) venter spent på fortsettelsen av Synnøve Henrichsens historie. Klara Brustad følger ivrig med (t.v.).

FORTELL MER: Forfatter og skrivekursleder Hanne Ramsdal (midten) venter spent på fortsettelsen av Synnøve Henrichsens historie. Klara Brustad følger ivrig med (t.v.).

Arash Nejad

Egen herreklubb på sykehjemmet

Puberteten som aldri kom

Arne Iversen kremter, tørker seg rundt munnen med nystrøket lommetørkle før han begynner å lese. Teksten som den tidligere VG-fotografen og tryllekunstneren leser fremkaller gapskratt.

«… Rent symbolsk er det vel noe med en overgangsalder, det er vel en overgangsalder, fra barn til ungdom, kanskje en alder hvor interessen for jenter kommer, i så fall er jeg i puberteten enda… Kanskje det er da man må drikke øl for å være en av gutta. Eller begynner å stjele fars bil og kjøre uten førerkort…»

– Det er godt gjort å få så mye ut av en periode du ikke har vært gjennom, ler Hanne Ramsdal.

SHOW-MAN: Tidligere VG-fotograf og tryllekunstner Arne Iversen avslutter framføringen sin med å trylle fram en serviett for publikum.

SHOW-MAN: Tidligere VG-fotograf og tryllekunstner Arne Iversen avslutter framføringen sin med å trylle fram en serviett for publikum.

Arash Nejad

– Slik er natta alene med demenspasientene

Vekker stolte følelser

Hver uke utfordres seniorforfatterne av et nytt tema. Vakkert, flytting, en stor leseropplevelse, innvandring og utvandring, gjenbruk og pubertet.

En hustrig formiddag på tampen av november presenteres høstens produksjon for medbeboere, pleiere og pårørende. Oppholdsrommet er fylt av rullestoler. Det serveres boblevann i stetteglass.

Arne Iversen går fram til mikrofonen. Ber om en serviett, tørker seg rundt munnen med den ene før han leser to av tekstene sine. Deretter river han en serviett i fillebiter før han med krumme fingre trekker den hel fram av den knyttede hånden.

Linda Gabrielsen leser Liv Huse-Hansens fortellinger. Datteren sitter på bakerste rad og tørker tårer mens hun hører tekstene til den bokglade moren.

– Det er så likt henne. Hun har alltid vært flink til å fortelle. Jeg kjenner historiene igjen og blir så rørt og stolt, sier Line Huse.

Skrivekurs for eldre

• Siden 2009 har 350 personer deltatt på Kirkens Bymisjons prosjekt «Kreativ skriving for eldre». Aldersspennet er fra 45 til 104 år.

• Målet er å forebygge psykisk og sosialt funksjonstap, og gi opplevelsen av vekst og mestring.

• Kursene ledes av syv forfattere. Kursene på Bekkelagshjemmet ledes av Linda Gabrielsen og Hanne Ramsdal.

• I 2017 fikk prosjektet én million kroner i støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet.

• I NOU 2011:11 «Innovasjon i omsorg» beskrives prosjektet som nyskapende og innovativt ikke-medikamentelt arbeid i eldreomsorg, og viser til at dette er noe som bør utvikles i morgendagens omsorg.»

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

{"401837":{"type":"m","url":"/image-3.401837.809c86b532","cap":"SHOW-MAN: Tidligere VG-fotograf og tryllekunstner Arne Iversen avslutter framføringen sin med å trylle fram en serviett for publikum.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"401840":{"type":"s","url":"/image-3.401840.9b2b64dd72","cap":"FORTELL MER: Forfatter og skrivekursleder Hanne Ramsdal (midten) venter spent på fortsettelsen av Synnøve Henrichsens historie. Klara Brustad følger ivrig med (t.v.).","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"401842":{"type":"m","url":"/image-3.401842.c35f0471f9","cap":"SKRIVEVERKSTED: På møterommet til Bekkelagshjemmet er det stor skrivekunst på gang.\n","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"106","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Skrivekurs for eldre","closed":false,"place":"Lokker fram fortellinger"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"«Skrivekurset bidrar til å styrke identiteten og verdigheten til deltakerne ved at de får en stemme ut i samfunnet.»","place":"Ramsdal og Gabrielsen lokker fram minner"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}