* TETT PÅ: Elevene trenger individuell oppfølging og veiledning fra faglærere fram til fagbrev. Noen trenger de for eksempel ekstra øvelse i å skrive pleieplaner, som er eksamensoppgaven.
* FLEKSIBILITET: Hvis deltakerne må ta permisjon fra samlingene, må de få muligheten til å starte på nytt når de selv føler at de er klar for det.
Det samme gjelder hvis deltagerne ikke rekker å levere en eller flere oppgaver til fristen. Da må de kunne levere oppgavene til en annen frist.
* ARBEIDSPLASSEN: For å bli med i prosjektet Jeg vil bli helsefagarbeider- med ABC til fagbrev, må deltageren ha et arbeidsforhold i kommunehelsetjenesten. Lederen skaffer deltageren en veileder på arbeidsplassen og legger til rette for at deltageren får permisjon med lønn for å delta å fellessamlingene.
* SPRÅK: Deltakere med minoritetsbakgrunn må kunne dokumentere muntlige og skriftlige norskkunnskaper på minimum B1-nivå. Hvis de ikke kan det, må de få mulighet til å ta et språkkurs.
* PRØVEFAGPRØVE: De som føler seg usikre og utrygge før fagprøven, kan med fordel få tilbud om å gjennomføre en prøvefagprøve med sin kontaktlærer. Deltageren får da individuell veiledning både om hvordan prøven foregår og hvordan oppgaven skal besvares.
* MEDBESTEMMELSE: Det er viktig at deltagerne inkluderes i det læringsarbeidet og at de blir hørt. De må få lov til selv å velge sin vei for hvordan de skal oppnå målet som er å bli helsefagarbeider.
Jenny Ellingsen-Suri er utdannet yrkesfaglærer i helse- og oppvekstfag, og er adjunkt med tilleggsutdannelse. Hun er knyttet til Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse. Her er hun engasjert i et prosjekt som skal bidra til å oppfylle målene om høyere kompetanse og fagutvikling i den kommunale helse- og omsorgtjenesten frem mot år 2020. Disse målene er forankret i Kompetanseplanen 2020. I dette prosjektet jobber Ellingsen-Suri sammen med fire andre lærere. De jobber mot et felles mål som er få flest mulig til å lykkes med sin helsefaglige yrkesutdanning.
Hennes råd er basert på egne erfaringer og tilbakemeldinger fra deltagerne.
Jenny Ellingsen-Suri arbeider nå med en masteroppgave der hun undersøker hvilke suksessfaktorer som er avgjørende for at voksne minoritetsspråklige skal lykkes med sin helsefaglige yrkesutdanning.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard