JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Attraktive helsefagarbeidere på sykehus

Sykehuset utvikler super-helsefagarbeidere

Nye oppgaver for helsefagarbeidere på sykehus

Hygienesykepleiere Lars Varheim og Lena Johansen

Hygienesykepleiere Lars Varheim og Lena Johansen

Erik M. Sundt

Ti helsefagarbeidere har fått full stilling samtidig som de begynte på et krevende opplæringsprogram ved Sykehuset Østfold. Pasientene slipper dermed å vente på en sykepleier for eksempel når de trenger ny veneflon.

2018121420230821171436

KARIN E. SVENDSEN

karin.svendsen@fagbladet.no

– Jeg ble veldig stolt da jeg fikk 100 prosent stilling tre måneder før jeg tok fagbrevet, stråler 21-åringen.

Rikke Berg Andersen er en av ti som ble plukket ut for å være med i et opplæringsprogram for ansatte helsefagarbeidere ved Sykehuset Østfold. Men først måtte hun jo ansettes.

– Det er gøy å være så ung og så attraktiv, smiler den ferske helsefagarbeideren.

Akkurat det kan Aware Ahmedi (24) skrive under på. Han er eneste mann som ble silt inn i det krevende opplæringsprogrammet og samtidig ansatt i full stilling ved Sykehuset Østfold.

– Jeg trodde yrket vårt skulle dø ut på sykehus. Men vi har bevist at sykehuset trenger helsefagarbeidere, slår han fast.

Fordel for pasientene

Nå er Rikke Berg Andersen og Aware Ahmedi begge ferdig med første semester i det toårige opplæringsprogrammet som skal gjøre dem bedre i stand til å avlaste sykepleierne. Sykehuset Østfold har nemlig for få sykepleiere.

– Jeg er så lei av å si: «Jeg skal bare hente en sykepleier», stønner Aware.

Og han gleder seg skikkelig til selv å kunne legge inn kanyle/veneflon og andre oppgaver som hittil har vært sykepleiernes ansvar. Helsefagarbeiderne får en mer variert og interessant arbeidsdag, og pasientene slipper i mange tilfeller å vente på at en sykepleier blir ledig.

Mange søkere til ti plasser

For å bøte på sykepleiermangelen skal i første omgang ti helsefagarbeidere få økt kompetanse slik at de er i stand til å utføre flere oppgaver enn før. Bemanningsavdelingen har ansvar for rekruttering og opplæring. De fikk om lag 120 søkere da de lyste ut de ti stillingene som opplæringskandidater. Noen av søkerne arbeidet allerede på sykehuset, men ingen av dem hadde full stilling. Ett kriterium for å bli med i opplæringsprogrammet var at kandidaten hadde erfaring fra sykehus eller helsehus. De måtte også være motivert til å lære mer, og de skulle ha et ønske om å arbeide på flere fagfelt.

Sykehuset satser på helsefagarbeiderne

– Disse ti helsefagarbeiderne får den samme opplæringen som alle andre ansatte pluss mye mer, sier Fiona Skjennem, leder for Bemanningsavdelingen.

Dette får de i tillegg:

* En ukes opplæring med informasjon om blant annet rutinene på sykehuset

* To hele fagdager i året

* Etter hver fagdag får hver enkelt tett veiledning to halve dager på avdelingen

* Tett oppfølging av Opplæringsavdelingen (eller Bemanningsavdelingen? Hva betyr LIS1, hvilken avdeling jobber du på, Merete?)

* Møte i refleksjonsgrupper etter hver fagdag

* Fast ansettelse i full jobb

Større fleksibilitet

Første semester arbeider hver helsefagarbeider på en bestemt avdeling. I løpet av de to opplæringsårene arbeider de også på to andre avdelinger. Dermed får de kompetanse til å arbeide på tre forskjellige avdelinger. De fleste vil da sannsynligvis være knyttet til sin moderavdeling mellom 50 og 75 prosent. Resten av stillingen kan vikarformidlingen på sykehuset bruke etter behov.

Fiona Skjennem understreker at sykehuset har stor tro på de ti utvalgte.

– Dette gjør vi først og fremst for å øke fleksibiliteten. Det er en fordel at vi har personell som kan arbeide på flere døgnområder. Og for pasienten er det viktig at flere på avdelingen kan utføre viktige oppgaver, mener hun.

Motforestillinger i NSF?

Anita Granli er en av tre hovedtillitsvalgte for NSFs medlemmer i Sykehuset Østfold.

Hun kan treffes på mob. 48041938, 92038194 og epost anital@so-hf.no

Det vi er opptatt av, forsvarlig for pasienten og faglig forsvarlig?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy