JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Postkom jakter på et forbund å slå seg sammen med. Det kan gi Fagforbundet 17.600 nye medlemmer

TO FORBUND IGJEN: Postkom-leder Odd Christian Øverland og forbundsstyret sa onsdag nei til Fellesforbundet, men fortsetter samtalene med Fagforbundet og Handel og Kontor.

TO FORBUND IGJEN: Postkom-leder Odd Christian Øverland og forbundsstyret sa onsdag nei til Fellesforbundet, men fortsetter samtalene med Fagforbundet og Handel og Kontor.

Morten Hansen

Medlemmene i Postkom vil inn i et annet forbund. Nå står valget mellom Fagforbundet og Handel og Kontor.

2019020113061220190410203756

ola.tommeras@fagbladet.no

may.berg@lomedia.no

Postkom organiserer ansatte i Posten, Bring, DnB og Nets. Det har til sammen 17.600 medlemmer hvorav 9.500 er yrkesaktive.

Etter flere år med store utfordringer i sektoren, vil et flertall av medlemmene nå inn i et annet forbund framfor å stå alene. Det viser Postkoms undersøkelser blant sine medlemmer.

Spenningen øker

Onsdag takket Postkom nei til Fellesforbundet. Dermed står det nå om giftermål med enten Handel og Kontor eller Fagforbundet.

– Klart vi håper at Postkom velger Fagforbundet, sier nestleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen. Han beskriver Fagforbundet og Postkom som en veldig god match.

Felles mål for offentlig tjeneste

– Fagforbundet er opptatt av at denne sektoren er eid, finansiert og drevet av det offentlige. Det er i tråd med annet arbeid vi gjør i offentlig sektor, og vi kommer til å jobbe for å påvirke offentlige posttjenester i framtiden, sier Larsen.

Fagforbundets slagkraft i tarifforhandlinger med Spekter er allerede sterk. Åtte av 13 områder i Spekter forhandles i dag av Fagforbundet.

– Velger Postkom oss, så vil vi ha ni områder og enda større tariffmessig slagkraft, sier Larsen.

Styrker også oss

– Nå skal Postkom gjøre sine valg. Deretter må avgjørelser tas i Fagforbundet. Det kan styrke Fagforbundet dersom Postkom kommer hit med sine medlemmer og tillitsvalgte. Ikke minst innen omstillingsprosesser har dette forbundet opparbeidet seg enormt med kompetanse de siste årene, sier Larsen.

Avgjøres i uravstemming

I februar skal Postkoms forbundsstyre avgjøre om de ønsker Fagforbundet eller Handel og Kontor. Deretter skal avgjørelsen tas opp i uravstemning, trolig rundt 1. mai.

Postkoms leder Odd Christian Øverland regner med at Postkoms forbundsstyre må ha falt ned på ett alternativ innen midten av februar.

– Tror du at du skal lykkes i å spleise Postkom denne gangen?

– Det tror jeg absolutt. Vi har kommet veldig langt i arbeidet, men det gjenstår altså å løse noen uavklarte spørsmål. Og ja, jeg tror at vi skal få til både høy deltakelse og et godt resultat i uravstemningen.

Trenger mer tid

Forbundsstyret hadde i utgangspunkt tatt sikte på å lande på ett forbund på onsdagens møte, men står altså fortsatt igjen med to kandidater.

– Vi har informert Fagforbundet og Handel og Kontor om at vi rett og slett trenger mer tid. Vi har noen uavklarte spørsmål vi må jobbe mer med, opplyser Øverland til Frifagbevegelse.

Øverland vil ikke utdype om hva som har vært avgjørende for at Fellesforbundet er valgt bort.

– Vi mener at alle tre forbund er gode alternativer for Postkom. Samtidig er de forskjellige. Det er en helhetsvurdering som gjør at vi konkluderer som vi har gjort. Vi ser nå at vi må bruke litt mer tid på prosessen enn opprinnelig planlagt. Det som likevel ligger fast, er at landsstyret skal få seg forelagt en innstilling hvor vi anbefaler ett forbund den 27. februar. Den må også inneholde en begrunnelse for hvorfor vi valgte dette forbundet og ikke de to andre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy