JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

VALG 2019

Kommunevalget: Slik gikk det med Røde Ronny i Sandnes

Ole Ronny Koldal er kokk i Ormaskogen barnehage, medlem i Fagforbundet og nå innvalgt i bystyret i Sandnes for Rødt.

Ole Ronny Koldal er kokk i Ormaskogen barnehage, medlem i Fagforbundet og nå innvalgt i bystyret i Sandnes for Rødt.

Kathrine Geard

- Det føles steinbra, sier barnehagekokk Ole Ronny Koldal. Drømmen om en plass i bystyret i Sandnes gikk i oppfyllelse for Rødt-politikeren.

2019091110303620190911103037

kathrine.geard@fagbladet.no

Meningsmålingene før valget ga Ole Ronny Koldal, som er menig medlem i Fagforbundet, godt håp om å bli den første fra partiet Rødt som kom inn i styre og stell i Sandnes. Da stemmene ble talt opp, hadde partiet fått 2,3 prosent oppslutning og kapret det etterlengtede mandatet i rogalandskommunen.

– Vi skal være veldig fornøyd med vårt valg, sier Koldal og peker på at det ikke er lett å drive valgkamp for et parti som ikke er representert i bystyret fra før, og ikke har like god kjennskap til alle lokale saker. Rødt vokste likevel med 1.6 prosentpoeng.

Ole Ronny Koldal er kokk i barnehage og valgt inn for Rødt  i Sandnes

Ole Ronny Koldal er kokk i barnehage og valgt inn for Rødt i Sandnes

Kathrine Geard

– Jeg er ferskere enn de fleste og har mye å lære, men det gikk jo bra likevel.

Ny kommune

Det er ikke bare Rødt-politikeren som er ny. Fra nyttår slås kommunene Forsand og Sandnes sammen og blir nye Sandnes. Valget er gjennomført for den nye kommunen og valgresultater er derfor sammenlignet med de samlede resultatene for de to kommunen ved forrige valg.

I «gamle» Sandnes har det vært et uvanlig styringssamarbeid mellom AP, Frp og Senterpartiet. På meningsmålinger så det ut til at denne koalisjonens flertall kunne ryke selv om SP gikk fram. Både Ap (- 10, 8) og Frp (- 5,3) gikk også kraftig tilbake i valget, men de tre partiene har likevel fortsatt flertall og sikter på å styre videre. Nykommeren Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) gjør samtidig et brakvalg i Sandnes og får 9,2 prosents oppslutning. Også SV og MDG styrket seg.

– Det bakvendte politiske landskapet her gjør at vi har blandete følelser i dag. Det er litt antiklimaks at AP, Frp og Sp blir sittende med ørliten margin, innrømmer barnehagekokken, som til vanlig jobber i Ormaskogen barnehage.

Rutine i SV

Blant ungene her går rødskjeggen under navnet Rock`n Ronny eller Røde Ronny. Valgkamp på toppen av full jobb har vært hektisk. Nå ser han fram til roligere hverdager og å begynne på den politiske jobbingen i bystyret.

Han beskriver det politiske bildet som fragmentert og rart, men regner med et godt opposisjonssamarbeid med mer rutinerte SV, som hadde en representant i bystyret fra før. Nå får de to.

– Vi hadde valgvake sammen. Jeg kjenner SVs representanter godt og ser fram til å jobbe sammen med dem. Jeg må lære mens jeg gjør jobben, men liker egentlig å bli sluppet ut på dypt vann. Det skal bli interessant.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy