Ole Ronny Koldal er kokk i Ormaskogen barnehage, medlem i Fagforbundet og nå innvalgt i bystyret i Sandnes for Rødt.
Kathrine Geard
kathrine.geard@fagbladet.no
Meningsmålingene før valget ga Ole Ronny Koldal, som er menig medlem i Fagforbundet, godt håp om å bli den første fra partiet Rødt som kom inn i styre og stell i Sandnes. Da stemmene ble talt opp, hadde partiet fått 2,3 prosent oppslutning og kapret det etterlengtede mandatet i rogalandskommunen.
– Vi skal være veldig fornøyd med vårt valg, sier Koldal og peker på at det ikke er lett å drive valgkamp for et parti som ikke er representert i bystyret fra før, og ikke har like god kjennskap til alle lokale saker. Rødt vokste likevel med 1.6 prosentpoeng.
Ole Ronny Koldal er kokk i barnehage og valgt inn for Rødt i Sandnes
Kathrine Geard
– Jeg er ferskere enn de fleste og har mye å lære, men det gikk jo bra likevel.
Ny kommune
Det er ikke bare Rødt-politikeren som er ny. Fra nyttår slås kommunene Forsand og Sandnes sammen og blir nye Sandnes. Valget er gjennomført for den nye kommunen og valgresultater er derfor sammenlignet med de samlede resultatene for de to kommunen ved forrige valg.
I «gamle» Sandnes har det vært et uvanlig styringssamarbeid mellom AP, Frp og Senterpartiet. På meningsmålinger så det ut til at denne koalisjonens flertall kunne ryke selv om SP gikk fram. Både Ap (- 10, 8) og Frp (- 5,3) gikk også kraftig tilbake i valget, men de tre partiene har likevel fortsatt flertall og sikter på å styre videre. Nykommeren Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) gjør samtidig et brakvalg i Sandnes og får 9,2 prosents oppslutning. Også SV og MDG styrket seg.
– Det bakvendte politiske landskapet her gjør at vi har blandete følelser i dag. Det er litt antiklimaks at AP, Frp og Sp blir sittende med ørliten margin, innrømmer barnehagekokken, som til vanlig jobber i Ormaskogen barnehage.
Rutine i SV
Blant ungene her går rødskjeggen under navnet Rock`n Ronny eller Røde Ronny. Valgkamp på toppen av full jobb har vært hektisk. Nå ser han fram til roligere hverdager og å begynne på den politiske jobbingen i bystyret.
Han beskriver det politiske bildet som fragmentert og rart, men regner med et godt opposisjonssamarbeid med mer rutinerte SV, som hadde en representant i bystyret fra før. Nå får de to.
– Vi hadde valgvake sammen. Jeg kjenner SVs representanter godt og ser fram til å jobbe sammen med dem. Jeg må lære mens jeg gjør jobben, men liker egentlig å bli sluppet ut på dypt vann. Det skal bli interessant.
Colourbox
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås
Da leder av TBU, Geir Axelsen la fram tallene for lønnsveksten i februar i fjor, antydet han at koronaen kom til å ha innvirkning på den økonomiske utviklingen i året som kom. Men virkningen ble mye større enn det Norges fremste økonomer forutså.
Torgny Hasås