oystein.windstad@fagbladet.no
andreas.tharaldsen@fagbladet.no
Den engelske journalisten Oliver Bullough har i flere år undersøkt hvordan penger fra korrupsjon flommer i lommene på de superrike, og hvordan disse elitene skjuler formuene sine i skatteparadis.
-Når man leser en bok om korrupsjon og globalisering, får man lyst å kaste seg utfor en bygning etter fem sider. Jeg har prøvd å skrive en bok som både er seriøs og morsom, sier Oliver Bullough.
Korrupte kreftleger
-Jeg tror mange er klar over hva korrupsjon er og at det gjør livet miserabelt til millioner av mennesker, men jeg tror ikke så mange er klar over at det er deres problem, sier Oliver Bullough.
Oliver Bullough jobbet i syv år som journalist i Russland for Reuters. I Ukraina så han hvordan korrupsjonen også rammet kreftsyke barn.
-Jeg var på et kreftsykehus i Ukraina. Jeg møtte mødre som ville ha kreftbehandling for sine barn, disse mødrene måtte bestikke kreftlegene bare for å at de skulle bli undersøkt av en lege. Hvert eneste steg i behandlingen må du bestikke noen, forteller Oliver Bullough.
-De som stjeler disse pengene fra Ukraina bor i Storbritannia, og de bruker disse pengene på å bo i fancy leiligheter og sende barna sine til fine skoler.
I Pengeland er de skitne pengene overalt. Oliver Bullough viser til hvitvaskingsskandalen i Danske Bank.
-Danmark har blitt rangert som det minst korrupte landet i verden av Transparency International. Den største banken der, Danske Bank, har vært gjennom den største hvitvaskingsskandalen i verden. Det handler ikke om om hvilke land som er korrupte eller ikke, det er ikke land som er skitne og rene. Det er skittent overalt.
I 2018 ble Danske Bank siktet for hvitvasking av et titalls milliarder kroner ved deres filial i Estland. Tidligere i år ble den norske, tidligere Danske Bank-sjefen Thomas Borgen siktet for korrupsjon av dansk politi.
-Alle liker å tro at de er snille, og at deres penger er ærlig tjente. Men de skitne pengene, stjålne penger er overalt. Disse pengene er også i Norge, sier Oliver Bullough.
Han viser til at det Telenor-eide selskapet Vimpelcom, ga bestikkelser til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova for å få telelinsenser i Usbekistan.
-Dette er et lærebokeksempel på hvordan korrupsjon oppstår.
Say Yes To The Dress
Oliver Bullough sier korrupsjonen har blitt såpass normalisert at det har blitt underholdning på tv. Reality-programmet Say Yes To The Dress skapte engelske avisoverskrifter og demonstrasjoner i Angola, da datteren til den angolske ministeren Bornito De Sousa var deltaker.
-Hun brukte 200 000 dollar på brudekjoler. Det var ikke journalister som fant ut dette. Hun viste det selv frem på nasjonal TV. Dette viser hvor normalt det har blitt for disse folkene å bruke såpass store penger.
For Oliver Bullough gir det ikke noe mening å skille mellom korrupte og ukorrupte land.
-Land som Storbritannia og USA liker å lære verden om demokrati, men folk i andre land er klar over hva som skjer og hvor pengene går.
Forfatteren mener de skitne pengene må frem i lyset.
- Vi må få åpenhet om finanstransaksjoner, det må ikke bli mulighet til å kjøpe selskaper anonymt. Det andre er håndhevingen av lovene, det må være en risiko for å bli tatt. Hvordan gjør vi det vanskelig å være korrupt? Vi må begynne å sette folk i fengsel.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye