Ny offentlig tjenestepensjon
Forhandlingene om særalderpensjonen for over 200.000 offentlig ansatte er i gang igjen
Peggy Hessen Følsvik i LO er optimitisk til at partene i arbeidslivet kommer fram til en ny avtale om særalderspensjon for offentlige ansatte.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi må gå inn i forhandlingene med den trua at vi skal løse det, sier Peggy Hessen Følsvik.
Forhandlingene nestlederen i LO snakker om, er den nye avtalen om ny særalderspensjon, som skal endres etter at offentlig tjenestepensjon ble lagt om.
Særalderspensjon gjelder blant annet for ansatte i fengsel, Forsvaret, politiet, mange renholdere, kommunesektoren og en rekke andre yrkesgrupper i offentlig sektor – til sammen 200.000 arbeidstagere – som har så krevende yrker at de må gå av med særaldersgrense.
p
Etter at pensjonsordningen i offentlig sektor ble endret i retning av at det skal lønne seg å jobbe lenger, må også ordningen for særalderspensjon legges om ettersom disse arbeidstagerne ikke har mulighet til å jobbe lenger.
Nå skal partene – LO, Unio, YS, Akademikerne, KS, Spekter og staten – bli enige om en ny avtale innen utgangen av januar. Forhandlingene hadde opprinnelig frist 1. november i fjor, men partene valgte å gi seg mer tid.
LO: – Dette er komplisert
Torsdag 16. januar møtes partene for å motta et tilbud fra Arbeids- og sosialdepartementet. Følsvik i LO ser lyst på mulighetene til å bli enige.
– Jeg er alltid optimistisk når vi går inn i forhandlinger. Det er mitt utgangspunkt, men samtidig vet jeg at dette er komplisert, sier Følsvik.
Avtalen er sammensatt fordi den omhandler mange arbeidstakere med helt forskjellig hverdag og utfordringer.
p
Den nye avtalen skal gjelde for alt fra helsefagarbeidere og ambulansesjåfører til restaureringsteknikere og brannmenn.
– Vi har nok å holde på med. Det er mye som skal på plass, sier Følsvik og utdyper:
– Det er en del detaljer, mange ulike grupper som er omfattet. Det kan være ulik vektlegging av detaljene blant de forskjellige gruppene, sier Følsvik
Fristen er satt til 31. januar
Men selv om det blir dragkamp og forhandlinger tror likevel LO-nestlederen partene enes innen fristen.
– I dagene fram til slutten av januar skal vi jobbe med tilbudet. Det skal LO-forbundene oss imellom og sammen med de andre hovedorganisasjonene. Også får vi se når vi kommer til de endelige forhandlingene, sier nestlederen.
p
Neste gang partene har planlagt å treffes er 31. januar.
– Det er ikke lagt opp til forhandlinger mellom partene i dagene fram til slutten av januar, men det er selvfølgelig avhengig av hvilket tilbud vi får, sier hun.
Disse forhandlingene skal etter pensjonsavtalen fra 2018 ikke komme inn på hvilke yrkesgrupper som skal ha særaldersgrenser, og hva disse skal være. Dette skal avklares i en egen prosess etter selve pensjonsordningen er utformet.