JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erfaren fersking i LO-ledelsen

I går ble 33-årige Kristian Tangen valgt inn i LO-ledelsen. Men nykommeren har solid ballast. Han har vært tillitsvalgt for Fagforbundet siden han var omsorgsarbeiderlærling.

2009051511563620131216101007

En kampvotering under gårsdagens LO-valg sikret Kristian Tangen posisjonen som LO-sekretær. En delt innstilling til tross, stemmetallene viste at den unge trønderen har et solid flertall i kongressen bak seg.

Distriktssekretæren fra LO Sør-Trøndelag er likevel et ukjent fjes for mange. Selv presenterer han seg slik:

- Jeg er en omsorgsarbeider fra Klæbu.

Planen raknet

Som tenåring var valget klart. Det var omsorgsarbeider han ville være.

- Jeg begynte i lære i hjemmetjenesten i Trondheim kommune i 1995. Dette var et prøveprosjekt under Reform 94, og jeg opplevde mye av det som skjedde som urettferdig, så jeg tok kontakt med fagforeninga og begynte å ordne opp.

- Derifra var ikke veien lang til tillitsverv. Og siden har dette engasjementet spist en stadig større del av livet mitt, forteller han.

Siden 2003 har Kristian Tangen vært tillitsvalgt på fulltid.

Ungdomsarkitekt

Kristian Tangen har tidligere vært leder i Fagforbundet ungdom, og regnes som en av arkitektene bak Fagforbundets ungdomssatsing. Selv er han ikke den som skryter av egne meritter.

- Jeg ble spurt av valgkomiteen om å være med og bygge opp ungdomsorganisasjonen, og det var en unik mulighet.

- Medlemsøkningen alene sier ikke nok om hvor vellykket Fagforbundets ungdomssatsing har vært. Vi må gå i dybden og finne ut mer om hva som er potensialet i denne gruppa.

I tillegg til rekrutteringen må vi også bygge opp ungdomstillitsvalgte som så kan lykkes med å etablere seg i andre posisjoner i organisasjonen.

- Du er vel selv et eksempel på det?

- Ja, slik sett viser vel valget av meg at vi har gjort noe riktig.

14. september i sikte

En lang natt etter at han ble valgt er Kristian Tangen forsiktig med programerklæringer.

-Det kreves stor innsats for å fylle et slikt verv, og det er en stor tillit å få være med og utvikle organisasjonen, og bruke samfunnsmakta for å få innflytelse for medlemmene.

- LO har aldri vært større enn i dag. Det gir enorme muligheter.

- Hvilke saker vil du jobbe med som LO-sekretær?

- Nå skal vi først møtes og så blir det fordeling av arbeidsoppgaver.

- En viktig sak blir unansett valget 14. september, sier Tangen som selv gir sin stemme til Arbeiderpartiet.

Da er det avgjørende at folk bruker stemmeretten ut fra den arbeidssituasjonen de er i. Nå må vi først og fremst sikre at vi fortsatt får en regjering som jobber for oss.

Fluefiske

Men først bærer det hjem til Trondheim for å slappe av i huset på Persaunet som han deler med sin samboer Eva Kristin Hansen, tidligere AUF-leder og nå stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag.

I den grad han fortsatt klarer å knipe litt fritid, har fiskestanga høyprioritet.

- Jeg driver innlandsfiske, enten i Nidelva eller Burusjøen i Klæbu. Det har blitt mange bra innlandsørreter på godt over kiloen.

I fjor prøvde jeg flue for første gang, i år blir det fullt utstyr, sier Tangen som selv kan sies å ha blitt en av de store fiskene - i LO-ledelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy