434 delegater og like mange gjester samles i Folkets Hus i Oslo under mottoet «Likestilt samfunn – likestilt arbeidsliv ». Forrige landsmøteperiode skal oppsummeres, og planene skal legges for de neste fire årene.
- Jeg håper at engasjementet blir stort, og at medlemmer og tillitsvalgte som er landsmøtedelegater føler at forslagene som er sendt inn er ivaretatt på en god måte, sier Davidsen.
Aktivt grunnplan
Under forberedelsene til landsmøtet kom det inn over 1100 forslag til endringer i prinsipp- og handlingsprogram, vedtekter og til forbundets organisering.
- Dette tyder på at aktiviteten på grunnplanet er stor, og at demokratiet fungerer og blomstrer, sier Davidsen.
- En forutsetning for et levende forbund er at vi får fram det som folk er opptatt av, helt opp til landsmøtet.
Stor bredde i forslagene
Gjennom landsmøteforberedelsene er forslagene samordnet og antallet redusert, men landsmøtet skal fremdeles behandle i underkant av 700 forslag i løpet av uka. De spenner over hele livsløpet, fra kravet om kommunale, kveldsåpne barnehager til at gravferd skal være et offentlig ansvar.
Mange av forslagene omhandler situasjonen i arbeidslivet, bevaring av velferdsstaten, likestilling og miljø. Retten til heltid og fast ansettelse er det mange som vil slåss for. De unge medlemmene er spesielt opptatt av sosial boligpolitikk, å styrke ungdomsgarantien og å sikre lærlingene bedre kår.
Det knytter seg naturlig nok litt ekstra spenning rundt forslag som ikke er tiltrådt av landsstyret, som for eksempel at forbundet skal arbeide for at utdanning utover videregående skole skal medregnes med inntil tre år i opptjeningstiden i folketrygden.
Gjester og talere
Under landsmøteåpningen ønsker Oslos ordfører Fabian Stang velkommen til hovedstaden. En annen som vil hilse landsmøtet er Peter Waldorff, generalsekretær i ISKA – Internasjonalen for stats- og kommuneansatte.
Tirsdag skal statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen snakke om den politiske situasjonen. Torsdag holder LO-leder Roar Flåthen innledning om den faglige situasjonen, og på fredag innleder kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete om kommunenes bidrag i klimakampen
Viktig oppgave
Jan Davidsen er stolt av at Fagforbundet har nådd mange av de målene det satte seg i 2005.
- Kvalitetskommuneprogrammet kan vise til gode resultater, forbundet har hatt en positiv medlemsutvikling og økonomien er i balanse. Jeg er også stolt over at vi har nesten 30.000 medlemmer under 30 år i forbundet.
Davidsen berømmer den innsatsen mange har gjort for å lage en verdig ramme om landsmøtet.
- Jeg håper at delegatene forstår hvor viktig den jobben de gjør er, og hva de tillitsvalgtes innsats i dagliglivet betyr for forbundet. Når Jens Stoltenberg kommer på landsmøtet, håper jeg at delegatene skjønner at det ikke er tilfeldig at han har valgt å snakke akkurat til dem. Samlet sett håper jeg at alle reiser hjem fra landsmøtet og har fått et løft og en inspirasjon til å forsette innsatsen i det daglige, avslutter forbundslederen.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox