Kritikk mot arbeidslinja
– Jeg ønsker å sette et fokus på de negative følgene av arbeidslinja og på et menneskesyn og nedsettende holdninger vi bør vekk fra, sier Ole Roger Berg, delegat til Fagforbundets landsmøte.
vegard.velle@fagforbundet.no
«I praktiseringen av arbeidslinja må vi unngå å mistenkeliggjøre mennesker. Vi kan ikke godta en tankegang om at folk må straffes økonomisk for å komme i arbeid. Folk vil delta.»
Slik lyder forslaget fra Ole Roger Berg, som til daglig leder Buss- og sporveisbetjeningens fagforening i Trondheim.
Slabbedasker
– Selv folk som er over 60 og utslitt, må gjennom en rigid utprøving. Mistenkeliggjøring satt i system, kaller jeg det. Ingen velger å gå gjennom dette systemet dersom de har et alternativ, sier Berg.
Både fra Nav og politikere merker Berg mistenkeliggjøringen av folk som er sjuke.
– Folk skal tvinges til å jobbe, ellers er de slabbedasker. Nylig har vi fått en debatt om uførepensjonen, som noen mener er for god.
Ønsker ikke mistenkeliggjøring
Berg har håp om å få vedtatt forslaget sitt på landsmøtet, etter at også forbundsleder Jan Davidsen gikk arbeidslinja i rette under åpningstalen.
– Vi må slutte å mistenkeliggjøre våre medmennesker. Vi må slutte å tro at de andre har så mye dårligere arbeidsmoral enn oss selv. Skal vi få gjort noe med dette problemet, må vi snu problemstillingen. Hva er det som er galt med et samfunn og et arbeidsliv der en stadig større andel av befolkningen ikke passer inn?, sa Davidsen.
Arbeidslinja ikke helt god
– Vi må være ærlige nok til å erkjenne at det er sider ved arbeidslinjepolitikken som ikke er helt god. Vi må vekk fra politikken som bygger på at man skal straffe den enkelte økonomisk for å få vedkommende i arbeid. Folk vil delta. Folk ønsker å bidra til fellesskapet. Vi må sørge for at retten til arbeid blir reell, og at presset i arbeidslivet dempes. Det er på den måten vi virkelig kan skape et inkluderende arbeidsliv, erklærer forbundsleder Jan Davidsen.