JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varslet kamp mot Sykepleierforbundet

– Hvis det er sånn at Sykepleierforbundet arbeider med å skvise hjelpepleiere og helsearbeidere ut av sykehuset, ja, så får vi ta en kamp med dem, sa LO-leder Roar Flåthen og fikk stående ovasjoner fra Fagforbundets landsmøtedelegater.

2009112611472120131216115958

per.flakstad@fagforbundet.no

Roar Flåthen mente at organiseringen på sykehusene kan være et minst like stort problem som økonomien.

– Er det sånn at alt legene driver med i dag er oppgaver som bare leger må gjøre? Er det også sånn at bare sykepleiere kan gjøre de oppgavene sykepleierne har i dag? spurte han.

– Dette handler om å bruke ressursene riktig. Vi trenger selvsagt både leger og sykepleierne, men ikke for å gjøre de oppgavene som hjelpepleiere eller helsearbeidere like godt kunne ha gjort, sa LO-lederen

– Hvis det er riktig at hjelpepleierne kan gjøre mange av de oppgavene som sykepleiere gjør i dag, så får vi stå opp for dem og sørge for at de får disse oppgavene tilbake.

– Og det tror jeg pinadø vi skal greie, sa Flåten til stormende applaus.

Kompetanseløft

Tidligere i sin tale til landsmøtet hadde Flåthen tatt til orde for et større kompetanseløft i helse- og omsorgssektoren.

– Eldrebølgen er noe som kommer om tre–fire år. Men det betyr at vi må gjøre noe nå. Når den først er her, er det for sent, sa LO-lederen.

Derfor har han og Fagforbundets leder, Jan Davidsen, satt i gang et arbeid med en omfattede kompetansereform for å styrke omsorgsarbeidet og for få flere til både å gå inn i omsorgsyrker og å bli lenger i yrket.

– Vi har allerede snakket med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og med finansminister Sigbjørn Johnsen. De grein i alle fall ikke på nesa, men virket som om de syns dette er fornuftig, sa Flåthen.

Miljø

LO-lederen var innom mange ulike temaer, men spesielt opptatt av fagbevegelsens økende miljøarbeid, og var stolt over at det aldri har vært satset mer enn det som nå er gjort inn mot den store klimakonferansen i København i desember.

Han gjentok ikke kravet om sykelønn, siden statsminister Jens Stoltenberg tidligere i uka hadde vært klokkeklar på at den ikke skal røres, men slo fast at LO og Fagforbundet alltid vil være en garantist for å verne om ordningen.

Flåthen brukte også litt av tida på det forestående tariffoppgjøret, og mente det var tre spesielt viktige krav som ville komme opp til våren: etter- og videreutdanning, likelønn og likestilling og oppfølging av tjenestepensjon i offentlig sektor.

Når det gjelder likelønn, sa han at de neppe ville klare å oppnå det i løpet av ett tariffoppgjør, men at det er viktig å starte nå, og heller bruke flere oppgjør på å komme i mål. Flåthen understreket også at Norge har mindre forskjeller – både mellom kjønn og mellom høyt- og lavlønte – enn andre land i Europa og Norden.

– Det betyr at vi har klart å demme opp for noe av forskjellene, selv om vi ikke er fornøyd før vi har full likestilling, sa Flåthen.

Politisk kraft

Han slo fast at både Fagforbundet og LO er en viktig politisk kraft i Norge.

– De andre fagorganisasjonene sier at de ikke vil snakke om politikk. Den jobben er det vi som må gjøre. Derfor blir det viktig ikke å slappe av etter den rødgrønne valgseieren i høst. Om snaut to år er det kommunevalg, og det er viktig for dere. I tillegg til å velge politikere, skal dere jo også velge arbeidsgiver. Nå er det viktig å få den rødgrønne politikken ut i Kommune-Norge der mange viktige beslutninger og prioriteringer ligger, sa Roar Flåthen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy