vegard.velle@fagforbundet.no
– Klimautfordringene kan bare løses globalt dersom vi greier å ta tak i dem lokalt. Derfor er det viktig at Fagforbundet, som jobber i kommunene og sitter i kommunestyrene, er aktive.
Ordførerne må gå foran
Innen den 1. august 2010 skal alle kommuner utforme en klimaplan. Så mye som halvparten av alle klimakutt i landet skal skje i kommunene, mener regjeringen, som vil sette av 1,8 milliarder kroner til lokale klimatiltak.
– Etter august 2010 skal alle ordførere på stående fot kunne si til meg hva som er det viktigste klimatiltaket i kommunen, fastslår Navarsete.
Store sparemuligheter
Statistisk sentralbyrå har beregnet at kommunene bruker 6,4 milliarder kroner til energi. Beregninger viser at det er mulig å spare 1,5 milliarder kroner her, trekker Navarsete fram.
– Energiøkonomisering er godt for kommuneøkonomien, men også godt for klimaet. Å kutte i klimautslippene handler om å finne de enkle og fornuftige grepene. For eksempel bør kommunene konvertere fra olje- til bio-oppvarming, nevner hun.
Grønne lokomotiv
Navarsete listet opp fem umiddelbare tiltak for å senke klimagassutslippene:
1. Energieffektivisering: Kommunene bør senke energibehovet med 25 prosent. I nye bygg må varmegjenvinningen økes. 2. Grønnere transport: Kommunale biler skal være fylt med noe annet enn diesel og bensin. Målet er at 9000 kommunale biler skal gå på batteri og være ladbare. Det betyr mange flere ladestasjoner. 3. Grønnere innkjøp og forbruk 4. Arealplanlegging: Nye bostedsområder og næringsbygg bør legges slik at de fordrer mindre transport og kjøring. 5. Kommunen som grønt lokomotiv: Kommunene må bli pådrivere i lokalsamfunnet, både når det gjelder opplæringen av barn og i samarbeid med næringslivet.
Ønsker planlegging og langsiktighet
– Skal vi virkelig ta på oss ansvaret for klodens framtid på toppen av en arbeidskrevende hverdag? Ja og nei. Nei, fordi det er kommuneledelsen som skal lage en kommunal plan for å senke uslippene av klimagasser. Ja, fordi alle må ta ansvar i denne saken, påpeker Navarsete.
Hun framhever tre store og dagsaktuelle kriser - finanskrisen, matkrisen og klimakrisen.
– Dagens kriser bunner i en fri-flyt-politikk og i mangel på styring og kortsiktighet. Det vi trenger er det motsatte - mer styring og langsiktig planlegging. Den dagsaktuelle gevinsten er en bedre økonomi. Den langsiktige er et bedre klima, påpeker kommunalministeren.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad