JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halvparten av Norges klimakutt skal skje i kommunene

– Om kort tid vil 190 land samles under klimatoppmøtet i København. Men vi trenger ikke vente. Vi vet nok til å handle i dag, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete på Fagforbundets landsmøte.

2009112713482320131216120122

vegard.velle@fagforbundet.no

– Klimautfordringene kan bare løses globalt dersom vi greier å ta tak i dem lokalt. Derfor er det viktig at Fagforbundet, som jobber i kommunene og sitter i kommunestyrene, er aktive.

Ordførerne må gå foran

Innen den 1. august 2010 skal alle kommuner utforme en klimaplan. Så mye som halvparten av alle klimakutt i landet skal skje i kommunene, mener regjeringen, som vil sette av 1,8 milliarder kroner til lokale klimatiltak.

– Etter august 2010 skal alle ordførere på stående fot kunne si til meg hva som er det viktigste klimatiltaket i kommunen, fastslår Navarsete.

Store sparemuligheter

Statistisk sentralbyrå har beregnet at kommunene bruker 6,4 milliarder kroner til energi. Beregninger viser at det er mulig å spare 1,5 milliarder kroner her, trekker Navarsete fram.

– Energiøkonomisering er godt for kommuneøkonomien, men også godt for klimaet. Å kutte i klimautslippene handler om å finne de enkle og fornuftige grepene. For eksempel bør kommunene konvertere fra olje- til bio-oppvarming, nevner hun.

Grønne lokomotiv

Navarsete listet opp fem umiddelbare tiltak for å senke klimagassutslippene:

1. Energieffektivisering: Kommunene bør senke energibehovet med 25 prosent. I nye bygg må varmegjenvinningen økes. 2. Grønnere transport: Kommunale biler skal være fylt med noe annet enn diesel og bensin. Målet er at 9000 kommunale biler skal gå på batteri og være ladbare. Det betyr mange flere ladestasjoner. 3. Grønnere innkjøp og forbruk 4. Arealplanlegging: Nye bostedsområder og næringsbygg bør legges slik at de fordrer mindre transport og kjøring. 5. Kommunen som grønt lokomotiv: Kommunene må bli pådrivere i lokalsamfunnet, både når det gjelder opplæringen av barn og i samarbeid med næringslivet.

Ønsker planlegging og langsiktighet

– Skal vi virkelig ta på oss ansvaret for klodens framtid på toppen av en arbeidskrevende hverdag? Ja og nei. Nei, fordi det er kommuneledelsen som skal lage en kommunal plan for å senke uslippene av klimagasser. Ja, fordi alle må ta ansvar i denne saken, påpeker Navarsete.

Hun framhever tre store og dagsaktuelle kriser - finanskrisen, matkrisen og klimakrisen.

– Dagens kriser bunner i en fri-flyt-politikk og i mangel på styring og kortsiktighet. Det vi trenger er det motsatte - mer styring og langsiktig planlegging. Den dagsaktuelle gevinsten er en bedre økonomi. Den langsiktige er et bedre klima, påpeker kommunalministeren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy