Strålende: Solcellene på kommunale bygg i Drammen skal etter planen varme opp drammenserne i den kalde, mørke tida.
Drammen kommune
Vinnerprosjektet i Drammen har funnet en måte å produsere og lagre solvarme, som kan brukes på vinteren.
Drammen Eiendom har lagt 1000 kvadratmeter med solceller på taket til Fjell skole og aktivitetshus, der de blant annet har flerbrukshall og bibliotek. Solcellene produserer mer strøm på sommeren enn det de trenger, og istedenfor å selge overskuddsstrømmen på nettet, bruker de den til å drive en varmepumpe. Varmepumpen lagrer solvarmen i 100 brønnhull i berggrunnen, fylt med rent, varmt vann.
Termos
Det varme vannet varmer opp steinen rundt. Det skaper en termoseffekt, som kan varme opp bygningene gjennom vinteren.
– Vi oppnår to ting: Vi reduserer effekttoppene på kalde vinterdager og vi får utnyttet solenergien fullt ut. Skolen er jo stengt på sommeren. Den sola som skinner da, har vi ikke mye glede av, hvis vi ikke kan lagre energien å bruke den på kalde dager, sier vedlikehold- og miljøsjef Geir Andersen i Drammen Eiendom KF til Kommunal Rapport.
Varmepumpen drives av naturlig CO2, og har dermed ingen negative miljøkonsekvenser.
Fem nominerte
Prisen for «Årets lokale klimatiltak» ble i år utdelt for tiende gang. Konkurransen arrangeres av KS, miljøstiftelsen Zero og KBN for å løfte fram inspirerende eksempler på klimatiltak i kommunesektoren.
Blant de nominerte sikret Bergen kommune/Bergen havn annenplassen med prosjektet «Europas største landstrømanlegg for skip», mens Viken fylkeskommune/Klima Østfold tok tredjeplassen med et program for utslippskutt i landbruket.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen