JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På jobb|aktuelt

Sommervarme for hele vinteren

Strålende: Solcellene på kommunale bygg i Drammen skal etter planen varme opp drammenserne i den kalde, mørke tida.

Strålende: Solcellene på kommunale bygg i Drammen skal etter planen varme opp drammenserne i den kalde, mørke tida.

Drammen kommune

Drammen kommune vant utmerkelsen årets klimatiltak med prosjektet: «GeoTermos – Sommervarme til vinterbruk».

2020121614200020220812113604

Vinnerprosjektet i Drammen har funnet en måte å produsere og lagre solvarme, som kan brukes på vinteren.

Drammen Eiendom har lagt 1000 kvadratmeter med solceller på taket til Fjell skole og aktivitetshus, der de blant annet har flerbrukshall og bibliotek. Solcellene produserer mer strøm på sommeren enn det de trenger, og istedenfor å selge overskuddsstrømmen på nettet, bruker de den til å drive en varmepumpe. Varmepumpen lagrer solvarmen i 100 brønnhull i berggrunnen, fylt med rent, varmt vann.

Termos

Det varme vannet varmer opp steinen rundt. Det skaper en termoseffekt, som kan varme opp bygningene gjennom vinteren.

– Vi oppnår to ting: Vi reduserer effekttoppene på kalde vinterdager og vi får utnyttet solenergien fullt ut. Skolen er jo stengt på sommeren. Den sola som skinner da, har vi ikke mye glede av, hvis vi ikke kan lagre energien å bruke den på kalde dager, sier vedlikehold- og miljøsjef Geir Andersen i Drammen Eiendom KF til Kommunal Rapport.

Varmepumpen drives av naturlig CO2, og har dermed ingen negative miljøkonsekvenser.

Fem nominerte

Prisen for «Årets lokale klimatiltak» ble i år utdelt for tiende gang. Konkurransen arrangeres av KS, miljøstiftelsen Zero og KBN for å løfte fram inspirerende eksempler på klimatiltak i kommunesektoren.

Blant de nominerte sikret Bergen kommune/Bergen havn annenplassen med prosjektet «Europas største landstrømanlegg for skip», mens Viken fylkeskommune/Klima Østfold tok tredjeplassen med et program for utslippskutt i landbruket.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy