Sommervarme for hele vinteren
Drammen kommune vant utmerkelsen årets klimatiltak med prosjektet: «GeoTermos – Sommervarme til vinterbruk».

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vinnerprosjektet i Drammen har funnet en måte å produsere og lagre solvarme, som kan brukes på vinteren.
Drammen Eiendom har lagt 1000 kvadratmeter med solceller på taket til Fjell skole og aktivitetshus, der de blant annet har flerbrukshall og bibliotek. Solcellene produserer mer strøm på sommeren enn det de trenger, og istedenfor å selge overskuddsstrømmen på nettet, bruker de den til å drive en varmepumpe. Varmepumpen lagrer solvarmen i 100 brønnhull i berggrunnen, fylt med rent, varmt vann.
Termos
Det varme vannet varmer opp steinen rundt. Det skaper en termoseffekt, som kan varme opp bygningene gjennom vinteren.
– Vi oppnår to ting: Vi reduserer effekttoppene på kalde vinterdager og vi får utnyttet solenergien fullt ut. Skolen er jo stengt på sommeren. Den sola som skinner da, har vi ikke mye glede av, hvis vi ikke kan lagre energien å bruke den på kalde dager, sier vedlikehold- og miljøsjef Geir Andersen i Drammen Eiendom KF til Kommunal Rapport.
Varmepumpen drives av naturlig CO2, og har dermed ingen negative miljøkonsekvenser.
Fem nominerte
Prisen for «Årets lokale klimatiltak» ble i år utdelt for tiende gang. Konkurransen arrangeres av KS, miljøstiftelsen Zero og KBN for å løfte fram inspirerende eksempler på klimatiltak i kommunesektoren.
Blant de nominerte sikret Bergen kommune/Bergen havn annenplassen med prosjektet «Europas største landstrømanlegg for skip», mens Viken fylkeskommune/Klima Østfold tok tredjeplassen med et program for utslippskutt i landbruket.