JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Stans datalagringsdirektivet

Datalagringsdirektivet må stanses og Norge må legge ned veto mot direktivet, sier ungdomstillitsvalgte Linn Hemmingsen og Ola Harald Svenning i Fagforbundet Ungdom.

2009121415010520131216121000

Fagforbundet Ungdom advarer mot å innlemme EUs datalagringsdirektiv i norsk lov.

EUs Datalagringsdirektiv pålegger teleselskaper å lagre informasjon om når og hvem ringte du, hvor lenge snakket dere og hvor var du. Også din internett-trafikk og e-postmønster vil bli registrert og lagret fra et halvt til to år, sier de ungdomstillitsvalgte.

Regjeringen sender førstkommende fredag ut sitt høringsbrev om datalagringsdirektivet, med høringsfrist 31.mars 2010. Det er ventet en opphetet debatt om direktivet på nyåret.

Storebror ser deg- samfunn

De unge i Fagforbundet mener at datalagringsdirektivet vil bringe landet et langt skritt nærmere et overvåkingssamfunn.

– Hvis det blir innført, vil Norge bli en stat som anser sine borgere som skyldige til det motsatte er bevist. Samtlige personvernmyndigheter innenfor EØS-området har for lengst påpekt at direktivet hopper bukk over Den Europeiske Menneskerettserklæringen om retten til personvern.

Informasjon på vidvanke

De ungdomstillitsvalgte framhever at en av de største bekymringene til Datatilsynet er det faktum at private aktører skal oppbevare denne informasjonen.

– Vi har i dag eksempler på at politiets eget system har blitt forsøkt hacket, og bevisst eller ubevisst er lekket informasjon fra. Slike opplysninger om ditt bevegelsesmønster har stor verdi både kommersielt og for uærlige mennesker, påpeker ungdomstillitsvalgte fra hele landet som var samlet til ungdomskonferanse i forkant av landsmøtet i Fagforbundet nylig.

I en uttalelse framholder de at det er klart at alle ønsker et samfunn der man kan leve trygt og ikke være bekymret for å bli utsatt for kriminalitet eller terror, men stiller spørsmålet:

– Er vi virkelig villig til å ofre vår frihet? Fagforbundet Ungdom setter personvern, frihet og trygghet i hverdagen høyt og mener derfor at datalagringdirektivet må stanses og Norge må legge ned veto mot direktivet.

Valgt inn i styret

Ungdomsleder Linn Hemmingsen er valgt inn i styret til den bredt sammensatte organisasjonen "Stopp datalagringsdirektivet".

- De har merket seg at Fagforbundet Ungdom har gått imot innføring av datalagringsdirektivet. Når ungdomskonferansen var så tydelig, er det greit å ta aktivt del i det som skal skje videre, sier Linn Hemmingsen til Fagbladet. Saken vil bli avgjort etter en høringsrunde i løpet av 2010.

Stortingspartiene SV, SP, FrP og V vil alle bruke reservasjonsretten, som er nedfelt i EØS-avtalen, for å hindre at EUs datalagringsdirektiv blir en del av norsk lov. KrF åpner for å bruke reservasjonsretten. Det er dermed Høyre og Arbeiderpartiet som kommer til å avgjøre denne saken i Norge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy