vegard.velle@fagforbundet.no
– Israel bombet 60 moskeer og drepte 400 barn. Hva ville skjedd dersom palestinerne hadde bombet 60 synagoger og drept 400 israelske barn? Ville det blitt noen reaksjoner da? spurte Gilbert som meldte seg inn i Fagforbundet igjen i dag.
Foredraget handlet om de dramatiske tre ukene i jula i fjor, da Israel drepte 1400 palestinere og skadet 5300. Og ingen vestlige regjeringer reagerte. Selv var Gilbert til stede ved Shipa hospital i tolv døgn.
Fagforbundet støtter palestinerne
Ifølge president Shimon Peres gikk gjennomføringen av krigen 90 prosent etter planen. Det var med andre ord meningen å drepe 90 prosent av de sivile, påpeker Gilbert.
– Bare i løpet av tredje juledag slapp de 400 bomber. Det strømmet inn istykkerrevne mennesker på sykehusene.
Fagforbundet vil i løpet av de neste fire årene gjennomføre et solidaritetsprosjekt for palestinere sammen med Norsk Folkehjelp. 4,5 millioner kroner vil Fagforbundet tildele hvert år av de fire årene, totalt 18 millioner kroner.
Folkerettsbrudd
«Israels mål er å tilføre et hardt slag mot folket i Gaza slik at de mister appetitten på å skyte raketter mot Israel. Det er det hele,» uttalte Shimon Peres under krigen.
– Lyden av de forferdelige israelske djevelmaskinene – dronene –, stilnet aldri. Dette var et klart brudd på folkeretten. En angrepsmakt har ikke lov til å straffe sivile for å oppnå et høyere mål, fastslår Gilbert.
Israel mistet 13 mann under angrepskrigen, hvorav ti var soldater og tre var sivile, ingen barn.
1 shot, 2 kills
Han viste fram bilder av israelske soldaters t-skjorter. Et viste bildet av en gravid palestinsk kvinne: «1 shot, 2 kills» var teksten under bildet. Et annet bilde viste et barn i kikkertsiktet med teksten «Jo yngre, jo tøffere».
I Israel ble slike holdninger unnskyldt med at de var Hamas-barn.
– Det er nok å kalle et menneske en terrorist, et Hamas-medlem eller Shia, så er de unntatt menneskeverdet. Bare se på Abu Ghraib og Guantanamo. Dette er en svært skremmende utvikling og fraviker den medmenneskeligheten vi har tatt utgangspunkt i etter krigen, sier Mads Gilbert.
Svak utenrikspolitikk
Han viser til at Norge investerer 3,2 milliarder kroner i Israel, hvorav seksti prosent knyttet seg direkte til okkupasjonsmakten. Gilbert oppfordrer Fagforbundet til å legge et politisk press på regjeringen for å få den til å ta avstand fra de israelske okkupasjonene av palestinsk territorium.
– Det viktigste dere kan gjøre er å mobilisere opinionen, og å få regjeringen til å handle mot overgrepene. Utenrikspolitikken har vært «taslat», mener Gilbert.
Han er heller ikke nådig i forhold til at Norge stemte avholdende i FN i forhold til Goldstone-rapporten, som dokumenterer overgrepene.
– Det er bra å bli engasjert emosjonelt. Men så må sinnet få en retning. Vi må aldri tvile på at små grupper av engasjerte mennesker kan forandre verden, sier Mads Gilbert.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte