JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rystende foredrag innledet Palestina-prosjekt

Landsstyremedlemmene i Fagforbundet tørket tårer og snøt neser da overlege Mads Gilbert besøkte Fagforbundet.

2009121716131820131216121231

vegard.velle@fagforbundet.no

– Israel bombet 60 moskeer og drepte 400 barn. Hva ville skjedd dersom palestinerne hadde bombet 60 synagoger og drept 400 israelske barn? Ville det blitt noen reaksjoner da? spurte Gilbert som meldte seg inn i Fagforbundet igjen i dag.

Foredraget handlet om de dramatiske tre ukene i jula i fjor, da Israel drepte 1400 palestinere og skadet 5300. Og ingen vestlige regjeringer reagerte. Selv var Gilbert til stede ved Shipa hospital i tolv døgn.

Fagforbundet støtter palestinerne

Ifølge president Shimon Peres gikk gjennomføringen av krigen 90 prosent etter planen. Det var med andre ord meningen å drepe 90 prosent av de sivile, påpeker Gilbert.

– Bare i løpet av tredje juledag slapp de 400 bomber. Det strømmet inn istykkerrevne mennesker på sykehusene.

Fagforbundet vil i løpet av de neste fire årene gjennomføre et solidaritetsprosjekt for palestinere sammen med Norsk Folkehjelp. 4,5 millioner kroner vil Fagforbundet tildele hvert år av de fire årene, totalt 18 millioner kroner.

Folkerettsbrudd

«Israels mål er å tilføre et hardt slag mot folket i Gaza slik at de mister appetitten på å skyte raketter mot Israel. Det er det hele,» uttalte Shimon Peres under krigen.

– Lyden av de forferdelige israelske djevelmaskinene – dronene –, stilnet aldri. Dette var et klart brudd på folkeretten. En angrepsmakt har ikke lov til å straffe sivile for å oppnå et høyere mål, fastslår Gilbert.

Israel mistet 13 mann under angrepskrigen, hvorav ti var soldater og tre var sivile, ingen barn.

1 shot, 2 kills

Han viste fram bilder av israelske soldaters t-skjorter. Et viste bildet av en gravid palestinsk kvinne: «1 shot, 2 kills» var teksten under bildet. Et annet bilde viste et barn i kikkertsiktet med teksten «Jo yngre, jo tøffere».

I Israel ble slike holdninger unnskyldt med at de var Hamas-barn.

– Det er nok å kalle et menneske en terrorist, et Hamas-medlem eller Shia, så er de unntatt menneskeverdet. Bare se på Abu Ghraib og Guantanamo. Dette er en svært skremmende utvikling og fraviker den medmenneskeligheten vi har tatt utgangspunkt i etter krigen, sier Mads Gilbert.

Svak utenrikspolitikk

Han viser til at Norge investerer 3,2 milliarder kroner i Israel, hvorav seksti prosent knyttet seg direkte til okkupasjonsmakten. Gilbert oppfordrer Fagforbundet til å legge et politisk press på regjeringen for å få den til å ta avstand fra de israelske okkupasjonene av palestinsk territorium.

– Det viktigste dere kan gjøre er å mobilisere opinionen, og å få regjeringen til å handle mot overgrepene. Utenrikspolitikken har vært «taslat», mener Gilbert.

Han er heller ikke nådig i forhold til at Norge stemte avholdende i FN i forhold til Goldstone-rapporten, som dokumenterer overgrepene.

– Det er bra å bli engasjert emosjonelt. Men så må sinnet få en retning. Vi må aldri tvile på at små grupper av engasjerte mennesker kan forandre verden, sier Mads Gilbert.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy