vegard.velle@fagforbundet.no
En høring med frist 31. januar er neste veiskille i forhold til nedleggelsestrusselen mot Aker sykehus.
– Høringen bærer preg av å være et bestillingsverk fra Helse Sør-Øst til Oslo universitetssykehus. Oslo universitetssykehus spør ikke om det vesentlige, om det er fornuftige at Ahus skal ta over store deler av nedslagsfeltet til Aker sykehus, påpeker han.
I stedet begrenser de høringen til å handle om størrelsen på lokalområdet til Aker sykehus.
Spent på bystyrets synspunkter
Saastad mener Oslo universitetssykehus burde gitt høringsinstansene full frihet til å vurdere om det er smart å legge ned Aker sykehus og flytte brukerne over til Ahus, som sliter og har store problemer med organiseringen.
– Jeg håper bystyrepolitikerne i Oslo benytter anledningen til å si hva de mener om en nedleggelse og ikke begrenser seg til høringsbestillingen.
Utfordrer sykehusreformen
Saastad mener sterke interesser kjemper for å tvinge gjennom en nedleggelse.
– Nedleggelsen utfordrer sykehusreformen. Den viser begrensningen i dagens måte å styre sykehusene på. Jeg tror helsemyndighetene ser på Aker sykehus som et pilotprosjekt. Klarer de å legge ned Aker, et vesentlig lokalsykehus, er ingen lokalsykehus lenger trygge. Da kan de virkelig store rasjonaliseringene i sykehusvesenet starte.
Blant sykehus som da står i fare nevner han lokalsykehuset på Røros og sykehusene i Vestfold og Telemark, som kan bli slått sammen til ett, med den følge at et av dem kan bli lagt ned.
Flere i helsekø
Ifølge regjeringsplattformen, Soria Moria erklæringen, skal ingen lokalsykehus legges ned. Den fastslår også at ventetidene skal være korte, men Saastad mener alt tyder på at mange flere vil havne i helsekøen dersom Aker sykehus legges ned.
– Det eneste som kan komme til å holdes i Soria Moria-avtalen er løftet om at sykehusforetakene skal bestå. Men med sykehusforetakene, og spesielt Helse Sør-Øst, har politikerne skapt et frankensteinmonster de nok allerede merker at de ikke klarer å kontrollere, mener han.
Sterk motstand
Saastad ser også positive tegn. At Oslo universitetssykehus under styremøtet den 17. desember ikke vedtok å legge ned Aker sykehus, slik som planlagt, mener han viser styrken i motstanden.
I Oslo er to tredeler av Oslos befolkning mot nedleggelse, mens bare åtte prosent støtter det, ifølge en undersøkelse gjennomført av Aften.
Saastad er også glad for at styret i Oslo universitetssykehus før jul vedtok å legge rusakutten til Aker sykehus, et tegn på at styret har kommet på bedre tanker. Også psykiatritilbudet på Aker tror han styret vil få vansker med å kutte.
Fagforeningen tar kampen
Det er Fagforbundet Aker, i samarbeid med Aker sykehus venner, som har stått i spissen for å forsvare sykehuset. Det var også Fagforbundet Aker som først gjorde nedleggelsesforslaget kjent i oktober. Også i Sykepleierforbundet og Legeforeningens er støtten til sykehuset stor.
Neste styremøte i Oslo universitetssykehus, hvor skjebnen til Oslo-sykehuset kan bli avgjort, er den 17. februar. Men før det vil Oslo bystyre ta stilling til nedleggelsen i bystyremøtet den 27. januar. Den 31. januar går høringsfristen ut.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
SKJULT: Nede i vannet under kaia på Stavanger har en gammel vannstandsmåler jevnt og trutt logget endringer i havnivået i over hundre år. Det kan ha reddet byen fra en ødeleggende storflom.
Werner Juvik
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
TAR KAMPEN: Liv Dagrun Fosse, Kristin De Paoli, Kristin Helene Adams og Linda Rosendahl streiker for at ansatte i privat omsorg skal ha lik lønn som sine kollegaer i offentlig sektor.
Ida Søraunet Wangberg
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL
BORTE: Der Knut Granheims hus en gang sto, er det nå anlagt en flomsikret strandpromenade.
Werner Juvik