– Sykehushøringen er et bestillingsverk

– Høringen er et bestillingsverk. Blir Aker sykehus lagt ned, er ingen lokalsykehus trygge, mener Are Saastad, leder av Fagforbundet ved Aker sykehus.

2010011113340920131216121844

vegard.velle@fagforbundet.no

En høring med frist 31. januar er neste veiskille i forhold til nedleggelsestrusselen mot Aker sykehus.

– Høringen bærer preg av å være et bestillingsverk fra Helse Sør-Øst til Oslo universitetssykehus. Oslo universitetssykehus spør ikke om det vesentlige, om det er fornuftige at Ahus skal ta over store deler av nedslagsfeltet til Aker sykehus, påpeker han.

I stedet begrenser de høringen til å handle om størrelsen på lokalområdet til Aker sykehus.

Spent på bystyrets synspunkter

Saastad mener Oslo universitetssykehus burde gitt høringsinstansene full frihet til å vurdere om det er smart å legge ned Aker sykehus og flytte brukerne over til Ahus, som sliter og har store problemer med organiseringen.

– Jeg håper bystyrepolitikerne i Oslo benytter anledningen til å si hva de mener om en nedleggelse og ikke begrenser seg til høringsbestillingen.

Utfordrer sykehusreformen

Saastad mener sterke interesser kjemper for å tvinge gjennom en nedleggelse.

– Nedleggelsen utfordrer sykehusreformen. Den viser begrensningen i dagens måte å styre sykehusene på. Jeg tror helsemyndighetene ser på Aker sykehus som et pilotprosjekt. Klarer de å legge ned Aker, et vesentlig lokalsykehus, er ingen lokalsykehus lenger trygge. Da kan de virkelig store rasjonaliseringene i sykehusvesenet starte.

Blant sykehus som da står i fare nevner han lokalsykehuset på Røros og sykehusene i Vestfold og Telemark, som kan bli slått sammen til ett, med den følge at et av dem kan bli lagt ned.

Flere i helsekø

Ifølge regjeringsplattformen, Soria Moria erklæringen, skal ingen lokalsykehus legges ned. Den fastslår også at ventetidene skal være korte, men Saastad mener alt tyder på at mange flere vil havne i helsekøen dersom Aker sykehus legges ned.

– Det eneste som kan komme til å holdes i Soria Moria-avtalen er løftet om at sykehusforetakene skal bestå. Men med sykehusforetakene, og spesielt Helse Sør-Øst, har politikerne skapt et frankensteinmonster de nok allerede merker at de ikke klarer å kontrollere, mener han.

Sterk motstand

Saastad ser også positive tegn. At Oslo universitetssykehus under styremøtet den 17. desember ikke vedtok å legge ned Aker sykehus, slik som planlagt, mener han viser styrken i motstanden.

I Oslo er to tredeler av Oslos befolkning mot nedleggelse, mens bare åtte prosent støtter det, ifølge en undersøkelse gjennomført av Aften.

Saastad er også glad for at styret i Oslo universitetssykehus før jul vedtok å legge rusakutten til Aker sykehus, et tegn på at styret har kommet på bedre tanker. Også psykiatritilbudet på Aker tror han styret vil få vansker med å kutte.

Fagforeningen tar kampen

Det er Fagforbundet Aker, i samarbeid med Aker sykehus venner, som har stått i spissen for å forsvare sykehuset. Det var også Fagforbundet Aker som først gjorde nedleggelsesforslaget kjent i oktober. Også i Sykepleierforbundet og Legeforeningens er støtten til sykehuset stor.

Neste styremøte i Oslo universitetssykehus, hvor skjebnen til Oslo-sykehuset kan bli avgjort, er den 17. februar. Men før det vil Oslo bystyre ta stilling til nedleggelsen i bystyremøtet den 27. januar. Den 31. januar går høringsfristen ut.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy