JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sykehushøringen er et bestillingsverk

– Høringen er et bestillingsverk. Blir Aker sykehus lagt ned, er ingen lokalsykehus trygge, mener Are Saastad, leder av Fagforbundet ved Aker sykehus.

2010011113340920131216121844

vegard.velle@fagforbundet.no

En høring med frist 31. januar er neste veiskille i forhold til nedleggelsestrusselen mot Aker sykehus.

– Høringen bærer preg av å være et bestillingsverk fra Helse Sør-Øst til Oslo universitetssykehus. Oslo universitetssykehus spør ikke om det vesentlige, om det er fornuftige at Ahus skal ta over store deler av nedslagsfeltet til Aker sykehus, påpeker han.

I stedet begrenser de høringen til å handle om størrelsen på lokalområdet til Aker sykehus.

Spent på bystyrets synspunkter

Saastad mener Oslo universitetssykehus burde gitt høringsinstansene full frihet til å vurdere om det er smart å legge ned Aker sykehus og flytte brukerne over til Ahus, som sliter og har store problemer med organiseringen.

– Jeg håper bystyrepolitikerne i Oslo benytter anledningen til å si hva de mener om en nedleggelse og ikke begrenser seg til høringsbestillingen.

Utfordrer sykehusreformen

Saastad mener sterke interesser kjemper for å tvinge gjennom en nedleggelse.

– Nedleggelsen utfordrer sykehusreformen. Den viser begrensningen i dagens måte å styre sykehusene på. Jeg tror helsemyndighetene ser på Aker sykehus som et pilotprosjekt. Klarer de å legge ned Aker, et vesentlig lokalsykehus, er ingen lokalsykehus lenger trygge. Da kan de virkelig store rasjonaliseringene i sykehusvesenet starte.

Blant sykehus som da står i fare nevner han lokalsykehuset på Røros og sykehusene i Vestfold og Telemark, som kan bli slått sammen til ett, med den følge at et av dem kan bli lagt ned.

Flere i helsekø

Ifølge regjeringsplattformen, Soria Moria erklæringen, skal ingen lokalsykehus legges ned. Den fastslår også at ventetidene skal være korte, men Saastad mener alt tyder på at mange flere vil havne i helsekøen dersom Aker sykehus legges ned.

– Det eneste som kan komme til å holdes i Soria Moria-avtalen er løftet om at sykehusforetakene skal bestå. Men med sykehusforetakene, og spesielt Helse Sør-Øst, har politikerne skapt et frankensteinmonster de nok allerede merker at de ikke klarer å kontrollere, mener han.

Sterk motstand

Saastad ser også positive tegn. At Oslo universitetssykehus under styremøtet den 17. desember ikke vedtok å legge ned Aker sykehus, slik som planlagt, mener han viser styrken i motstanden.

I Oslo er to tredeler av Oslos befolkning mot nedleggelse, mens bare åtte prosent støtter det, ifølge en undersøkelse gjennomført av Aften.

Saastad er også glad for at styret i Oslo universitetssykehus før jul vedtok å legge rusakutten til Aker sykehus, et tegn på at styret har kommet på bedre tanker. Også psykiatritilbudet på Aker tror han styret vil få vansker med å kutte.

Fagforeningen tar kampen

Det er Fagforbundet Aker, i samarbeid med Aker sykehus venner, som har stått i spissen for å forsvare sykehuset. Det var også Fagforbundet Aker som først gjorde nedleggelsesforslaget kjent i oktober. Også i Sykepleierforbundet og Legeforeningens er støtten til sykehuset stor.

Neste styremøte i Oslo universitetssykehus, hvor skjebnen til Oslo-sykehuset kan bli avgjort, er den 17. februar. Men før det vil Oslo bystyre ta stilling til nedleggelsen i bystyremøtet den 27. januar. Den 31. januar går høringsfristen ut.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy