JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Soleklart nei til sykehusnedleggelse

Et enstemmig Oslo bystyre vedtok onsdag kveld å kreve timeout for Helse Sør-Østs planer om å legge ned Aker sykehus.

2010012910094020131216122841

vegard.velle@fagforbundet.no

Mer konkret går bystyret inn for å stanse overføringen av seks Follo-kommuner og Alna bydel i Oslo til Ahus. Disse sokner i dag til Aker sykehus. En overføring av disse gruppene vil i praksis bety at grunnlaget for å drive Aker sykehus blir sterkt svekket.

Ja til lokalsykehus

– Hovedsignalet er at vi ønsker å beholde Aker som et godt lokalsykehus, sier Nina Bachke, fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i Oslos bystyre.

Ikke minst på bakgrunn av den høye veksten i befolkningen på Oslo øst, mener Bachke en ny gjennomgang må tas.

– Vi har store utfordringer når det gjelder helse for innvandrerbefolkningen, eldrebølgen og psykiatrien. Vi ønsker at Aker sykehus skal være et sykehus som noen sokner til.

Hun tror det blir vanskelig for Oslo Universitetssykehus å ignorere de tydelige signalene fra bystyret i Oslo rundt sykehusorganiseringen.

Uavhengig evaluering

Mer konkret forlanger bystyret at Helse Sør-Øst foreløpig stanser nedleggingsplanene. Først må en evaluering avdekke erfaringene Stovner og Grorud bydeler har gjort seg med å bli flyttet fra Aker sykehus til Ahus. Også Ahus sin samlete kapasitet må evalueres, krever bystyret.

Evalueringen skal dessuten foretas av en uavhengig instans, i klartekst noen andre enn Helse Sør-Øst eller firmaer som har utredet sykehusorganiseringen for Helse Sør-Øst.

Videre krever bystyret at det ikke foretas salg av eiendom på Aker som umuliggjør en sykehusdrift der.

Gledesstrålende

– Jeg tror kombinasjonen av massemobilisering og et vedvarende press har skapt dagens resultat. Jeg hadde ikke trodd vi skulle komme så langt, utbryter en gledesstrålende Erling Folkvord, bystyremedlem for partiet Rødt i Oslo.

Det var Rødt som i november i fjor foreslo at sykehussaken skulle behandles i et åpent bystyremøte. Bystyrevedtaket tvinger nå sannsynligvis helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til å ta et standpunkt i saken.

– Helseministeren har betong i øra hvis hun ikke nå hører på bystyret. Gir hun ikke ordre om å stoppe den planlagte nedleggingen av Aker, er hun på kollisjonskurs med både Oslos befolkning og et samlet bystyre, sier Folkvord.

– Fantastisk modig

– Jeg vil ikke nøle med å kalle dette en stor seier. Dette er fantastisk modig og flott gjort av bystyret. Og enda bedre er det at partiene også er enige om også å sende høringssvaret til Stortinget, helseministeren og Helse Sør-Øst. De setter bjella på katten, slik at det nå blir politikerne som avgjør framtida for Aker sykehus, sier Are Saastad, leder i Fagforbundet på Aker sykehus.

Den 17. februar skal Aker sykehus sin skjebne opp på styremøte i Helse Sør-Øst.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy