JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tysk oppgjør går til mekling

Tarifforhandlingene i offentlig sektor i Tyskland ble avsluttet torsdag kveld uten resultat, og partene går til frivillig mekling torsdag i neste uke.

2010021213270520131216123632

(Berlin): Det kom ikke til enighet da partene i offentlig sektor gjennomførte sin tredje forhandlingsrunde onsdag og torsdag. Det tyske fagforbundet Ver.di hadde opprinnelig krevd lønnstillegg og andre ytelser på tilsammen fem prosent over ett år, men reduserte onsdag kravet til 3,5 prosent.

Tilbud om «resultatpremie»

Arbeidsgiverne har hele tiden stått på at det ikke kan gis tillegg i det hele tatt, men kom onsdag kveld med et tilbud om en «resultatpremie» på en prosent for enkeltgrupper og 0,5 prosent for alle. Tilbudet ble resolutt avvist av Ver.dis forhandlere.

– Vi må få en totalløsning som omfatter bestemmelser om ansettelse av ungdom under utdannelse, en fortsettelse av ordningen med førtidspensjon samt en lønnsøkning som i hvert fall gjenspeiler prisstigningen, sa Ver.di-leder Frank Bsirske på frokost-TV i ZDF fredag morgen.

Må øke etterspørselen

Bsirske sier at lavere enn dette kan man ikke gå, og peker på at offentlig sektor har et eget ansvar for å sørge for økt etterspørsel. Han minner om at forbundsregjeringen allerede har gitt betydelige skattelettelser til næringslivet, blant annet har hotellsektoren fått en gavepakke med redusert moms til flere milliarder euro. Da passer det dårlig å anklage fagbevegelsen for ikke å vise måtehold, sier Bsirske.

Oppgjøret går nå til mekling i Hannover førstkommende torsdag. Avstanden er så stor at mange tviler på at meklingen kan føre til noe resultat, og at det blir storstreik i Tyskland denne våren.

Streiker over hele landet

Fram til meklingsstart torsdag er aksjoner og proteststreiker forbudt. Siden forrige onsdag har det vært omfattende proteststreiker over hele Tyskland. Ifølge Ver.di har cirka 120.000 fagorganiserte deltatt i streikeaksjoner i alle delstater unntatt Berlin. Streikaksjonene rammet mange steder kollektivtrafikken, barnehager og kommuneadministrasjonen.

Oppslutningen om proteststreikene og rapporter fra hele landet blir i Ver.di-ledelsen oppfattet som et klart signal om ikke å gi etter. Streikeviljen blir vurdert som meget stor.

Berlin ferdig

Forhandlingene i offentlig sektor i Berlin, som siden 2003 er et eget tariffområde, ble avsluttet allerede tirsdag kveld, i god tid før den internasjonale filmfestivalen startet her i Berlin torsdag. Da hadde den sosialdemokratiske borgermesteren Klaus Wowereit grepet inn og fått igjennom en skisse som partene kunne enes om. Forslaget skal imidlertid ut til uravstemning, og mange tviler på at det vil bli vedtatt. Motstanden skal være meget betydelig. Resultatet av uravstemningen blir først kjent i begynnelsen av mars, og ingen tør utelukke at også Berlin kan bli rammet av en storstreik i løpet av våren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy