Enighet i tysk mekling

Etter 31 timer sammenhengende mekling onsdag og torsdag kom man sent torsdag ettermiddag fram til et anbefalt forslag for offentlig sektor i Tyskland.

2010022609040120131216124300

(Berlin): Meklingsforslaget innebærer en lønnsøkning på tilsammen 2,3 prosent over en periode på 26 måneder. Tillegget fordeler seg med 1,2 prosent for inneværende år, 0,6 prosent fra 1. januar og 0,5 prosent fra 1. august neste år. Dessuten økes de ytelsesbaserte tilleggene, og det gis en engangsutbetaling på rundt 2000 kroner i januar neste år. Forslaget omfatter også visse bedringer i førtidspensjonsordningene.

Forslaget som ble presentert i den vesle byen Velen torsdag ettermiddag, fremmes av de to meklingsmennene med tilslutning fra partenes medlemmer av meklingskommisjonen. Forslaget går nå til behandling i fagorganisasjonen Ver.di og i arbeidsgiversammenslutningen VKA. Det er ventet full enighet om forslaget når partene kommer sammen i Potsdam lørdag.

Med gjennombruddet i meklingen unngås en omfattende storstreik i tyske kommuner og stat. Avtalen omfatter godt over to millioner arbeidstakere. Arbeidsgiversiden har vært ledet av den tyske innenriksministeren, som hele tiden har understreket at det ikke er rom for betydelige lønnstillegg nå. Fra Ver.di har det vært pekt på at offentlig sektor har sakket betydelig akterut lønnsmessig i forhold til andre grupper, og at det måtte gis tillegg som monner.

Ver.di og VKA har siden januar hatt tre runder med forhandlinger før de for to uker siden ble enige om å sende det hele til frivillig mekling. Underveis deltok over 120.000 kommuneansatte over hele Tyskland i ulike proteststreiker.

Trolig har det virket som et press på partene at partene i metallindustrien kom fram til en "krisepakke" etter bare 15 timer med forhandlinger. Metallavtalen har hovedvekt på sikring av arbeidsplasser og bare ubetydelige lønnstillegg inneværende år, men et tillegg på 2,7 prosent fra 2011.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy