JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltid er fortsatt en pensjonsfelle

Mange har bittert fått erfare at pensjonen ble mager etter mange år i deltidsjobb. Norske deltidsarbeidende er likevel heldigere stilt enn sine svenske og finske medsøstre.

2013110513314020131213204900

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

En sammenlignende studie av deltidsarbeid i de nordiske land viser at ulikheter i pensjonssystemet slår svært ulikt ut.

Med utgangspunkt i fire fiktive eksempelkvinner fra hvert av de nordiske landene har forskerne sammenlignet fulltidsarbeidende og deltidsarbeidende med like økonomiske vilkår:

– En som jobber heltid som hjelpepleier

– En som jobber som hjelpepleier, og har jobbet i 75 prosents stilling i ti år

– En som jobber heltid som lærer i grunnskolen

– En som jobber som lærer som har jobbet i 75 prosent stilling i ti år

Norge på topp

Resultatene av utregningene viser at norske kvinner ikke taper pensjon på å jobbe deltid, forutsatt at de jobber fullt i minst 30 år i tillegg til årene på deltid. Det samme gjelder danske deltidsarbeidende.

– En vanlig antakelse er at kvinner taper på å jobbe deltid, og ser vi på Sverige, Finland og Island, stemmer denne antakelsen, sier en av forskerne bak undersøkelsen, professor Marianne Sundstrøm fra Universitet i Stockholm til forskning.no.

Mange kommer dårligere ut

For Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag representerer ikke resultatene noen nyhet. 30 års opptjening er standard for å få full pensjon.

– Hvis du har jobbet 30 år i full stilling, har det ingen betydning for pensjonen din at du har jobbet deltid i en periode av livet.

– Problemet er at det er bare 40 prosent av Fagforbundets medlemmer som har full opptjening når de går av med pensjon. Etter mange år i deltidsjobb, og kanskje også noen år utenfor arbeidslivet, har de som går av med pensjon i gjennomsnitt 26-27 års opptjeningstid, og får dermed redusert pensjonen tilsvarende, påpeker Fuglevaag.

Enda verre før

For bare få år siden ga små deltidsstillinger ikke pensjonsopptjening i det hele tatt. I 1999 ble det i tariffavtalen framforhandlet endringer slik at all inntekt nå regnes som pensjonsgivende, også inntektene fra ekstravaktene, og mange kommer ut med en bedre pensjon på grunn av dette.

Men det er noen viktige unntak, påpeker Fuglevaag:

- Jobber du i privat sektor eller i Oslo kommune, som er eget tariffområde, er det fortsatt bare inntektene fra den faste stillingen som gir pensjonsopptjening.

Endring framover?

Unge og nyutdannede har kanskje utsikter til en bedre pensjon enn sine mødre, tror Fuglevaag – men det er mange skjær i sjøen:

- Full pensjon forutsetter full opptjening, og i helse og omsorg i kommunene finnes det knapt hele stillinger for de som er ferske i markedet. Nyutdannede bruker mange år på å komme inn i hele, faste stillinger.

– Til tross for betydelig innsats og iherdig jobbing, er det skuffende liten oppgang i deltidsprosentene. Derfor er det grunn til å være bekymret også for framtidas pensjoner, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy