Deltid er fortsatt en pensjonsfelle
Mange har bittert fått erfare at pensjonen ble mager etter mange år i deltidsjobb. Norske deltidsarbeidende er likevel heldigere stilt enn sine svenske og finske medsøstre.
sidsel.hjelme@fagforbundet.no
En sammenlignende studie av deltidsarbeid i de nordiske land viser at ulikheter i pensjonssystemet slår svært ulikt ut.
Med utgangspunkt i fire fiktive eksempelkvinner fra hvert av de nordiske landene har forskerne sammenlignet fulltidsarbeidende og deltidsarbeidende med like økonomiske vilkår:
– En som jobber heltid som hjelpepleier
– En som jobber som hjelpepleier, og har jobbet i 75 prosents stilling i ti år
– En som jobber heltid som lærer i grunnskolen
– En som jobber som lærer som har jobbet i 75 prosent stilling i ti år
Norge på topp
Resultatene av utregningene viser at norske kvinner ikke taper pensjon på å jobbe deltid, forutsatt at de jobber fullt i minst 30 år i tillegg til årene på deltid. Det samme gjelder danske deltidsarbeidende.
– En vanlig antakelse er at kvinner taper på å jobbe deltid, og ser vi på Sverige, Finland og Island, stemmer denne antakelsen, sier en av forskerne bak undersøkelsen, professor Marianne Sundstrøm fra Universitet i Stockholm til forskning.no.
Mange kommer dårligere ut
For Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag representerer ikke resultatene noen nyhet. 30 års opptjening er standard for å få full pensjon.
– Hvis du har jobbet 30 år i full stilling, har det ingen betydning for pensjonen din at du har jobbet deltid i en periode av livet.
– Problemet er at det er bare 40 prosent av Fagforbundets medlemmer som har full opptjening når de går av med pensjon. Etter mange år i deltidsjobb, og kanskje også noen år utenfor arbeidslivet, har de som går av med pensjon i gjennomsnitt 26-27 års opptjeningstid, og får dermed redusert pensjonen tilsvarende, påpeker Fuglevaag.
Enda verre før
For bare få år siden ga små deltidsstillinger ikke pensjonsopptjening i det hele tatt. I 1999 ble det i tariffavtalen framforhandlet endringer slik at all inntekt nå regnes som pensjonsgivende, også inntektene fra ekstravaktene, og mange kommer ut med en bedre pensjon på grunn av dette.
Men det er noen viktige unntak, påpeker Fuglevaag:
- Jobber du i privat sektor eller i Oslo kommune, som er eget tariffområde, er det fortsatt bare inntektene fra den faste stillingen som gir pensjonsopptjening.
Endring framover?
Unge og nyutdannede har kanskje utsikter til en bedre pensjon enn sine mødre, tror Fuglevaag – men det er mange skjær i sjøen:
- Full pensjon forutsetter full opptjening, og i helse og omsorg i kommunene finnes det knapt hele stillinger for de som er ferske i markedet. Nyutdannede bruker mange år på å komme inn i hele, faste stillinger.
– Til tross for betydelig innsats og iherdig jobbing, er det skuffende liten oppgang i deltidsprosentene. Derfor er det grunn til å være bekymret også for framtidas pensjoner, sier han.