– Samarbeid mellom politikere, ansatte og arbeidsgivere er den eneste arbeidsmetoden som tar på alvor de ansattes kompetanse og legger til rette for jobbing på tvers, sa leder for Omstillingsenheten i Fagforbundet, Anne Grethe Krogh, under lanseringen av boka Partssamarbeid.
Endringsstrategi
Fagforbundet har stått i spissen for metodikken bak modellkommuneprosjektet og trepartssamarbeidet som beskrives i den nye boka.
Boka er skrevet av Knut Stranden, styreleder i stiftelsen IMTEC. Stiftelsen er en forskningsinstitusjon som jobber mot offentlig sektor, med særlig fokus på barnehager og skole.
– Fagforbundet er en naturlig samarbeidspartner for oss angående endringsstrategi fordi vi deler samme filosofi om at alle berørte parter skal med, sa Stranden.
Ifølge forfatteren er det viktigste i en modellkommune at den har myndiggjorte medarbeidere, involverte innbyggere og politikere som opptrer som ombud for innbyggerne.
Motsatsen til New Public Management
I New Public Management, en måte å tenke utvikling i offentlig sektor på etter kopi av næringslivet, er konkurranse viktig.
– Modellkommunen blir motsatsen til dette, hvor vi mobiliserer krefter sammen, sa Stranden.
Boka oppsummerer erfaringen Fagforbundet har gjort seg, helt fra arbeidet med modellkommuner på 90-tallet, og viser at utviklingsprosesser der de ansatte er aktive medspillere, fungerer bedre enn konsulentstyrte omstillinger.
– Etterspurt politisk vare
– Trepartssamarbeidet er en politisk vare som hele verden trenger, sa Werner Christie, førstelektor ved Høgskolen i Hedmark, da han omtalte boka under lanseringen.
– Å bruke teknikker fra ingeniørverdenen på mennesker og servicetjenester i kommunen, slik New Public Management er et forsøk på, fungerer ikke, fortsatte han.
Å måtte forhandle seg fram til løsninger viser et nytt nivå på demokratiet, ifølge Christie, som mente at boka er en av få bøker som beskriver ledelse på tvers.
– De fleste bøker om ledelse handler om vertikal ledelse, ovenfra og ned, sa han, og ga en varm anbefaling av boka.
Gir eksempler
Boka er delt inn i fire deler. Den presenterer selve metodikken, gir praktiske eksempler på hvordan kommuner har brukt metoden, og gir også en praktisk veiledning i bruk av metodikken. Boka innholder i tillegg et teoretisk grunnlag for modellkommunemetodikken.
Boka henvender seg først og fremst til folk som jobber med utvikling og omstilling i det offentlige, til tillitsvalgte og ansatte i kommunal sektor.
Boka er gitt ut på Res Publica forlag.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen