lene.svenning@lo-media.no
Solberg-regjeringen har lovet at de vil endre arbeidsmiljøloven slik at bedriftene vil få større muligheter til å ansette folk i midlertidige stillinger. Det mener regjeringen også vil inkludere flere i arbeidslivet, blant annet funksjonshemmede.
LO og fagbevegelsen er godt kjent for å være negative til en slik lovendring. Nå har organisasjonen gått igjennom forskning på området, og mener å kunne dokumentere at flere i midlertidig arbeid reduserer antallet faste stillinger, og ikke øker den totale sysselsettingen. Midlertidige stillinger erstatter altså faste jobber, heter det i rapporten fra LOs samfunnspolitiske avdeling.
Streng regulering
LO har sammenlignet sysselsettingen i Norge med andre land, blant annet Sverige. Mens 8 prosent av de sysselsatte i Norge er midlertidig ansatt, er 16 prosent det i Sverige. Reglene for midlertidige ansettelser er strengere i Norge enn i vårt naboland. Sverige kan likevel ikke skilte med en høyere sysselsetting enn Norge, påpeker LO.
LO viser til tall fra OECD som plasserer Norge midt i laget i en oversikt over hvor strengt oppsigelsesvern de europeiske landene har. Når det gjelder regulering av midlertidige ansettelser, er Norge blant de strengeste.
Ikke lettere å få fast jobb i Sverige
LO trekker også fram forskning som viser sannsynligheten for at midlertidig ansatte får fast jobb etter ett år. En midlertidig ansatt nordmann vil ha 30 prosent sannsynlighet for fortsatt å være midlertidig ansatt, 55 prosent sannsynlighet for å være fast ansatt, og 5 prosent sannsynlighet for å være arbeidsløs. I Sverige er det annerledes: En midlertidig ansatt svenske vil ha 49 prosent sannsynlighet for fortsatt å være midlertidig ansatt etter ett år, 34 prosent sannsynlighet for å være fast ansatt, og 8 prosent sannsynlighet for å være arbeidsløs. Tallene er fra årene 2000 til 2007, altså før finanskrisen inntraff. LO tar denne statistikken til inntekt for at det ikke er lettere å få fast jobb når mulighetene for midlertidig ansettelser er flere.
Lett inn, lett ut
Stein Reegård, leder i LOs samfunnspolitiske avdeling, erkjenner at en «oppmykning» av regelverket som omhandler midlertidige ansettelser vil være positivt for arbeidsgiverne.
– For den enkelte arbeidsgiver vil det være en mindre risiko å kunne ansette på midlertidig basis. Det vil også gjøre inngangen til arbeidslivet lettere, men det vil også gjøre det lettere å falle ut. Det er hovedproblemet. Man må tenke lenger. De som i utgangspunktet stiller svakt på arbeidsmarkedet er mest utsatt, og de vil lett kunne utvikle seg til å bli et B-lag i arbeidslivet som ikke vil få fast jobb. De negative effektene av økt midlertidighet er store, advarer Reegård.
– Det er en grunnleggende politikk for fagbevegelsen å jobbe for at folk skal ha det trygt og ikke stå med lua i hånda. I tillegg er vi opptatt av at lovverket skal fungere bra for bedriftene og sysselsettingen. Det gjør det i Norge. Det tyder på at vi har en god balansegang, sier han til HK-Nytt.
BEDRE Å VÆRE DER: - Jeg er glad jeg var der da det skjedde. Det var nok hardere for dem som måtte stå bak sperringene i Ask uten å kunne gjøre noe for pasientene, sier Therese.
Anita Arntzen
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
INN I DET UKJENTE: I tillegg til at det hastet å drive redningsarbeid, hastet det å sikre stedet så redningsarbeiderne ikke risikerte å bli ofre for raset selv.
Ola Tangen/Oslo brann og redningsvesen