JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet staker ut kursen for de neste fire årene

Mandag starter Fagforbundets landsmøte. Jan Davidsens etterfølger som leder skal velges allerede på tirsdag, og delegatene skal bestemme hvordan forbundet skal arbeide de neste fire årene.

2013110810573620131213204904

tips@fagforbundet.no

For folk utenfor Fagforbundet vil nok valget av ny leder være det mest spennende. Det er lansert flere kandidater, men valgkomiteens leder, Mari Sanden, holder kortene tett inntil brystet.

– Vent til tirsdag 12. november. Da skal jeg avsløre alt, smiler hun lurt.

Sanden er dessuten opptatt av at det ikke bare skal velges en ny leder, men en ny ledelse som skal ta Fagforbundet videre.

Spennende debatter

Fagforbundets landsmøte er et politisk verksted, og de 434 delegatene vil helt sikkert brake sammen i friske meningsutvekslinger som mot slutten av landsmøtet blir til innstillinger og vedtak som bestemmer hvordan forbundet skal jobbe de neste fire årene.

I tillegg kommer Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jens Stoltenberg for å snakke om den politiske situasjonen etter stortingsvalget i høst, og LO-leder Gerd Kristiansen kommer for å summere opp den faglige situasjonen.

Dette blir sannsynligvis de viktigste debattene på landsmøtet:

– Tariff: Det er sendt inn over hundre forslag til handlingsprogrammets kapittel om tariffpolitikk. Temaene er blant annet retten til heltid, tariffestede seniortiltak og mange forslag om at medlemmenes lønnsvekst må skje sentralt og ikke ved lokale forhandlinger.

– Pensjon: Det er sendt inn en rekke forslag om både pensjon, uførepensjon og AFP.

– Miljø: Blant forslagene som er sendt inn, finner vi meninger om alt fra Kyoto-avtalens grenser for CO2-utslipp til unødvendig plastemballasje. Internasjonal solidaritet: Det er kommet flere forslag om økonomisk boikott av Israel, ogdet skal bevilges penger til Fagforbundets mange solidaritetsprosjekter.

– Organisasjon: Et av forslagene landsmøtet skal ta stilling til, er om sekssjonslederne som sitter i forbundets øverste ledelse og lederne av ungdomsutvalget og pensjonistutvalget heretter skal velges på landmøtet og ikke på landskonferansene i forkant av landsmøtet. Dette vil ventelig skape en frisk debatt.

– Arrangeres fra 11. til 15. november i Oslo.

– Det møter 360 delegater pluss 74 medlemmer av landsstyret. I henhold til vedtektene skal 280 velges fra fylkene og 80 fra seksjonene.

– 59 prosent av delegatene er kvinner, 41 prosent er menn.

– Yngste deltaker er Malin Frøyna på 23 år, eldste er Rolv Skirbekk på 77 år. Det er sendt inn 1166 forslag som skal behandles på landsmøtet. Dette gjelder både vedtekter, prinsipp- og handlingsprogram og forslag om egen organisasjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy