JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi skal gi høyrekreftene kamp

Fagforbundets avtroppende leder, Jan Davidsen, manet til tøff kamp mot høyrekreftene da han åpnet landsmøtet mandag formiddag.

2013111113220620131213204907

per.flakstad@fagforbundet.no

Forbundslederen tok landsmøtet med noen år tilbake i historien for å vise hvordan den politiske venstresiden har vært opptatt av enkeltmenneskers frihet.

– Men frihetsbegrepet er blitt kapret av høyresiden, som bruker det til å beskrive ti kroner dagen i skattekutt.

Mer fattigdom og økte forskjeller

– Jeg vil minne om at våre viktigste friheter ikke handler om litt mindre skatt, men om ytringsfrihet, om retten til å eie vårt eget hjem, og rettssikkerheten, som bare kan sikres gjennom regulering av den sterkestes rett.

– Frihet handler ikke bare om hva du har lov til og ikke lov til, men i enda større grad om hvilke muligheter du har til å bruke friheten din, sa Davidsen.

– Motstykket til friheten ser vi når finanskapitalen slippes fri. Markedsliberalistene lovet oss velstand, mangfold og valgfrihet da de satte i gang sin offensiv på 1980-tallet. Resultatet i Europa er blitt økende forskjeller, mer fattigdom og en høy arbeidsledighet, særlig blant ungdom i en spekulasjonsøkonomi som ikke tar hensyn til enkeltmennesker og samfunn.

– Det dreier seg ikke om noe annet enn at de rike skal berike seg selv enda mer, fortsatte han.

Har våre kampmidler

Davidsen minnet landsmøtet om at det er fagbevegelsen som har kjempet fram dagens lov- og avtaleverk. Dette er oppnådd både gjennom faglig arbeid og gjennom politisk påvirkning.

– Det finnes de som mener fagbevegelsen skal holde seg unna politikk, men det er i høyeste grad politikk som styrer utviklingen i landet.

– Det var politiske vedtak som skapte de nordiske velferdsstatene, og som kan bryte dem ned igjen. Og det er politiske beslutninger som ligger bak den bunnløse fattigdommen vi finner i andre deler av verden, sa han.

Så tok Davidsen for seg den nye Høyre/Frp-regjeringen: – På område etter område utfordrer denne regjeringen våre verdier. Den varsler at den vil svekke arbeidsmiljøloven og at det skal bli enklere å ha midlertidig ansatte. Dersom lovverket i arbeidslivet snus og brukes mot oss, så har vi alternativer. Vi er ikke maktesløse. Selv om vi ikke lengter etter å komme oss ut i streiker og aksjoner, så er vi beredt på å bruke våre lovlige kampmidler. Så får de ta ansvaret, de som provoserer det fram, mente forbundslederen.

Lokaldemokrati

Selv om Norge har fått en mørkeblå regjering, minnet Davidsen om at Fagforbundet fortsatt har like mange medlemmer som før valget, og at alle forsøk på å svekke den offentlige velferden og arbeidstakernes rettigheter vil møte hard motstand.

Han advarte også mot å sentralisere beslutningsmyndigheten ved å slå sammen alt fra politidistrikter til kommuner.

Ofte når Davidsen holder taler, trekker han fram formannskapslovene som ga grunnlag for et folkestyre som ble bygget nedenfra.

– Det er ikke noe folkekrav å bygge ned kommunestrukturen, snarere tvert imot. De fleste av både innbyggere og lokalpolitikere ser nytten av å ha nærhet mellom de som styrer og de som blir styrt i et lokalsamfunn. Dersom Høyre og Frp prøver å tre en sentralisering av kommunestrukturen ned over hodene på folk, så vil de møte motstand, sa Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy