JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mobiliserer rødstrømper til abortkamp

Med Sara Bell i front stilte mange delegater i røde strømper på første dag av Fagforbundets landsmøte. De vil slå tilbake regjeringens forsøk på å innskrenke retten til fri abort.

2013111116330420131213204907

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

- De røde strømpene er en protest mot sittende regjering, sier Sara Bell, leder i Fagforbundet Bergen, avd 282 og initiativtaker til rødstrømpeaksjonen.

Etter snart 40 år med fri abort, har norske kvinner blitt kastet ut i ny abortkamp. Regjeringsforliket mellom Høyre, Frp og KrF innebærer at fastleger som av moralske eller religiøse grunner er mot abort, skal kunne reservere seg mot å veilede kvinner i abortspørsmål.

Mot egen overbevisning

Et stort paradoks i denne sammenheng er at det i dag ikke er flertall på Stortinget for å innføre reservasjonsrett. Problemet er at Høyres representanter gjennom regjeringsforliket er forpliktet til å stemme for reservasjonsretten – for mange av dem altså på tvers av egen overbevisning.

- Dette handler ikke om enkeltlegers samvittighet. Dette er ultrakonservative krefter fra et lite kristent miljø som krever makt over kvinners valg, sier Sara Bell.

En menneskerett

Sara Bell påpeker at vi må se på reservasjonsretten i et menneskerettsperspektiv:

- Alle har krav på den beste mulige helsetjenesten et land kan tilby. Når regjeringen vil innføre reservasjonsrett for fastleger i abortsaker, så er det et skritt i motsatt retning.

Om formålet er å få antall aborter ned, er reservasjonsrett for leger uansett feil medisin, påpeker Sara Bell:

Rammer de svakeste

- Hvis store grupper av fastlegene vil ha ned antallet aborter, må de jobbe med prevensjonsforebygging. Dette handler ikke om å få ned antall aborter, men om å uthule retten til fri abort. Reservasjonsrett vil ramme de mest sårbare kvinnene. Kvinner som sliter med rus, som er lettere psykisk utviklingshemmede, eller usikre kvinner som stoler på at leger tar imot og veileder dem på beste måte.

- Det er en ufattelig provokasjon, og jeg tror ikke kvinner i Norge har forstått hva det innebærer. De som står bak dette ønsker å fjerne retten til abort, og dette må vi si et klart og tydelig nei til.

- Nå må vi kjempe for retten til fri abort, og jeg oppfordrer til å beholde rødsrømpene på og bruke dem så lenge Solberg-regjeringen sitter ved makta.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy