- Verving, verving, verving

Hvordan skal Fagforbundet bli en handlekraftig kamporganisasjon i 2017? Verving av nye medlemmer er nøkkelen, mener Fagforbundets avtroppende leder.

2013111209380020131213204908

- Vi er flinkere til å fatte vedtak enn å følge dem opp. Vi har et klart forbedringspotensial, og det viktigste vi kan gjøre er å ta våre vedtak på alvor, sa Jan Davidsen fra talerstolen da han innledet debatten om det ferske visjonsdokumentet ”Fagforbundet 2017”.

- Må følge opp vedtak

Ifølge Fagforbundets leder stiller dokumentet flere spørsmål enn det gir svar. Hvordan skal Fagforbundet bli en handlekraftig kamporganisasjon om fire år? Diskusjonen må tas nå – og på landsmøtets første dag fikk delegatene anledning til å komme med innspill.

- Det må være en sammenheng mellom vedtakene som fattes og hvordan vi handler i praksis. Vi får høre om tillitsvalgte som bryter arbeidsmiljøloven for å sikre hele stillinger. De lurer ikke arbeidsutvalget, men seg selv, mener Jan Davidsen, som altså mener det må være en sammenheng mellom det som gjøres nasjonalt og lokalt.

- Hvis vi ikke etterlever dette, kommer vi til å bli valset over, advarte han.

Konkurranse fra profesjonsforbund

Dokumentet har sett på hva Fagforbundet kan være hvis vedtakene blir fulgt opp. For å komme opp med et alternativ. Hva vil det ha å si hvis Fagforbundet er størst i alle avtaleområder forbundet organiserer medlemmer?

- Vi ser stadig at det dukker opp profesjonsforbund. Svaret er å verve, og sørge for at vi har tillitsvalgte på alle arbeidsplasser. Dette haster. Vi må være realistiske og se at vi har et stykke å gå, mener Davidsen.

- Vi skal klare å bli det vi ønsker å være i 2017, fastslo han.

Skeptisk til tvangssammenslåing av fagforeninger

Fra talerstolen tok flere av delegatene opp utfordringer knyttet til organisering, medbestemmelse og frikjøp av tillitsvalgte.

- Vi må satse enda mer på gode, skolerte tillitsvalgte på arbeidsplassene. Vi må sette pris på disse hverdagsheltene, sa Ørjan Myrmel fra Hordaland.

Bjørn Hatlelid fra Sogn og Fjordane var opptatt av å få fram at det ikke nødvendigvis er større fagforeninger som er veien å gå.

- Fagforbundet er i mot tvangssammenslåing av kommuner, og jeg mener det er viktig å tenke på det når man diskuterer sammenslåing av fagforeninger også, sa Hatlelid.

Verving, verving, verving

Tarjei Leistad fra Sør-Trøndelag leverte et engasjert innlegg om hvordan Fagforbundet skal kunne bli en enda større maktfaktor i 2017. Han tok en Martin Kolberg:

- Det krever én ting: verving, verving, verving, sa Leistad, og påpekte hvor viktig det er at Fagforbundet klarer å bli størst i alle avtaleområdene forbundet er en del av.

- Sterke fagforeninger er helt avgjørende for kampen de neste årene. Klarer vi å bli store nok, kan vi nå drømmen, og i tillegg få mobilisert til regjeringsskifte om fire år, fastslo han til applaus fra salen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy