JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Verving, verving, verving

Hvordan skal Fagforbundet bli en handlekraftig kamporganisasjon i 2017? Verving av nye medlemmer er nøkkelen, mener Fagforbundets avtroppende leder.

2013111209380020131213204908

- Vi er flinkere til å fatte vedtak enn å følge dem opp. Vi har et klart forbedringspotensial, og det viktigste vi kan gjøre er å ta våre vedtak på alvor, sa Jan Davidsen fra talerstolen da han innledet debatten om det ferske visjonsdokumentet ”Fagforbundet 2017”.

- Må følge opp vedtak

Ifølge Fagforbundets leder stiller dokumentet flere spørsmål enn det gir svar. Hvordan skal Fagforbundet bli en handlekraftig kamporganisasjon om fire år? Diskusjonen må tas nå – og på landsmøtets første dag fikk delegatene anledning til å komme med innspill.

- Det må være en sammenheng mellom vedtakene som fattes og hvordan vi handler i praksis. Vi får høre om tillitsvalgte som bryter arbeidsmiljøloven for å sikre hele stillinger. De lurer ikke arbeidsutvalget, men seg selv, mener Jan Davidsen, som altså mener det må være en sammenheng mellom det som gjøres nasjonalt og lokalt.

- Hvis vi ikke etterlever dette, kommer vi til å bli valset over, advarte han.

Konkurranse fra profesjonsforbund

Dokumentet har sett på hva Fagforbundet kan være hvis vedtakene blir fulgt opp. For å komme opp med et alternativ. Hva vil det ha å si hvis Fagforbundet er størst i alle avtaleområder forbundet organiserer medlemmer?

- Vi ser stadig at det dukker opp profesjonsforbund. Svaret er å verve, og sørge for at vi har tillitsvalgte på alle arbeidsplasser. Dette haster. Vi må være realistiske og se at vi har et stykke å gå, mener Davidsen.

- Vi skal klare å bli det vi ønsker å være i 2017, fastslo han.

Skeptisk til tvangssammenslåing av fagforeninger

Fra talerstolen tok flere av delegatene opp utfordringer knyttet til organisering, medbestemmelse og frikjøp av tillitsvalgte.

- Vi må satse enda mer på gode, skolerte tillitsvalgte på arbeidsplassene. Vi må sette pris på disse hverdagsheltene, sa Ørjan Myrmel fra Hordaland.

Bjørn Hatlelid fra Sogn og Fjordane var opptatt av å få fram at det ikke nødvendigvis er større fagforeninger som er veien å gå.

- Fagforbundet er i mot tvangssammenslåing av kommuner, og jeg mener det er viktig å tenke på det når man diskuterer sammenslåing av fagforeninger også, sa Hatlelid.

Verving, verving, verving

Tarjei Leistad fra Sør-Trøndelag leverte et engasjert innlegg om hvordan Fagforbundet skal kunne bli en enda større maktfaktor i 2017. Han tok en Martin Kolberg:

- Det krever én ting: verving, verving, verving, sa Leistad, og påpekte hvor viktig det er at Fagforbundet klarer å bli størst i alle avtaleområdene forbundet er en del av.

- Sterke fagforeninger er helt avgjørende for kampen de neste årene. Klarer vi å bli store nok, kan vi nå drømmen, og i tillegg få mobilisert til regjeringsskifte om fire år, fastslo han til applaus fra salen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy