JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoltenberg: Vi kommer tilbake ved neste valg

Den nye regjeringen har rukket å bryte utrolig mange løfter på kort tid. Det kaller jeg gjennomføringskraft, sa Jens Stoltenberg i sin tale til Fagforbundets landsmøte.

2013111211015120131213204908

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Det var en offensiv Jens Stoltenberg som gikk på talerstolen på landsmøtet tirsdag morgen. Den tidligere statsministeren ble møtt av stående applaus, en applaus som jevnlig kom tilbake under hans innlegg om den politiske situasjonen.

Tette både til Fagforbundet er viktig både i medgang og motgang for Arbeiderpartiet og det rødgrønne prosjektet, understreket Stoltenberg og la humoristisk til:

- Det er lettere i livet når man er enig m Fagforbundet.

Fram mot 2017

Valgnederlaget i september er historie – nå er det viktig å se framover, påpeker Stoltenberg som ser positive signaler allerede:

- Høyre har ikke den framgang de normalt ville hatt etter å ha vunnet valg. Derimot går Arbeiderpartiet fram på meningsmålingene.

En framgang som i stor grad henger sammen med at mange velgere ikke hadde sett for seg at de skulle få en regjering til høyre for Høyre da det stemte ut fra et ønske om forandring. Men aller viktigst er at velgerne nå ser løftebruddene komme på løpende bånd, mener Stoltenberg:

- Er det noe Solberg-regjeringen har fått til, er at å bryte utrolig mange løfter på kort tid. Det er gjennomføringskraft, sa Stoltenberg til latter og applaus fra salen.

I feil retning

Men andre løftebrudd bringer samfunnet tydelig i feil retning, understreket Jens Stoltenberg.

- Noen omlegginger som kommer nå bringer oss i feil retning. Vi ser dette tydelig i budsjettet som de nå har lagt fram. Det er et budsjett for økte forskjeller. Det er ikke minst urovekkende ut fra det vi ser i Europa der forskjellene har økt kraftig de siste ti år.

- Regjeringens største satsing i budsjettet er å bruke sju milliarder kroner på skattekutt. Det svekker fellesskapets muligheter til å løse feles oppgaver, og innretter bruken slik at de som har mest, får enda mer.

I praksis betyr det 50 øre i skattelette pr dag for de som har alminnelige inntekter og ikke formue, mens de som har to millioner i inntekt, får 40.000 i skattelette.

Umoderne familepolitikk

Dyrere barnehager, bare ett opptak i året, kutt i pappaperm og doblet kontantstøtte er andre saker som setter Norge i revers, påpeker Stoltenberg.

- Dette er målrettede og treffsikre virkemiddel for å sikre at innvandrerkvinner ikke kommer i jobb. Vi får mindre likestilling og mindre integrering med de tiltakene som den blåblå regjeringen nå vil iverksette.

Må fornye offentlig sektor

Stoltenberg inviterte til videre samarbeid med fagbevegelsen for å komme sterkere tilbake ved valget i 2017.

- Noe av det vi må jobbe med er å fornye offentlig sektor. En veldrevet offentlig sektor er vårt beste vern mot privatisering.

Fra salen fikk Jens Stoltenberg klar beskjed om hva delegatene på landsmøtet synes om jobben regjeringen har gjort de siste åtte årene. Det var mye skryt, blant annet for tiltakspakkene mot sosial dumping, men Arbeiderpartiets leder slapp ikke unna kritikk.

- De siste åtte årene har ikke vært smertefrie. I Troms har vi opplevd privatisering, konkurranseutsetting og New Public Management (NPM) på kroppen, selv med et arbeiderpartistyrt fylkesråd. Jens, du må hjelpe oss med å avskaffe NPM, sa Kim Håkon Pedersen fra Troms.

- Vi kan ikke behandle våre syke etter NPM-metoden. Vi har sett et mer markedsstyrt Arbeiderpartiet, sa Else Randi Kolby.

- Fornyelse av offentlig sektor er noen ganger kodeord for privatisering. Hvis NPM betyr omfattende måling og rapportering, er vi imot det. Men av kjærlighet til offentlig sektor må vi fornye, det er et alternativ til privatisering, sa Stoltenberg, som mener man ikke kan være imot all form for endring.

Kritikk mot asylbarnbehandling

Flere ga også uttrykk for at de skammet seg over hvordan den forrige regjeringen håndterte asylbarnsaken.

- Det skapte stor uro i Fagforbundet, LO og innad i Arbeiderpartiet. Barnets behov må komme først, sa en engasjert Eddie Whyte fra Vestfold.

- Jeg forstår at det er vanskelig sak. Behandlingstiden er nå ett og et halvt år. Det betyr at lengeværende asylbarn ikke blir fordi det er lang behandlingstid, men fordi de blir selv om de har fått avslag, sa Stoltenberg, som mener det vil være urettferdig om de som nekter å følge vedtak får bli.

- Dessuten vil det føre til at vi kan ta imot færre av dem som faktisk trenger beskyttelse, og at vi sender feil signal slik at flere barnefamilier kommer på gale premisser, sa Stoltenberg.

- Fagbevegelsen nøkkelen til valgseier

Om to er det kommunevalg. Et viktig valg for Fagforbundet, påpekte Jens Stoltenberg i sitt innlegg.

- Nøkkelen til seier ligger i å mobilisere i fagbevegelsen, sa Stoltenberg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy