JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord skal ta Fagforbundet inn i framtida

Med Mette Nord har Fagforbundet fått sin første kvinnelige leder. På høy tid i et forbund der fire av fem medlemmer er kvinner, vil mange mene.

2013111216474620131213204910

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Et enstemmig landsmøte stemte tirsdag fram Mette Nord til ny leder i Fagforbundet. Hjelpepleieren fra Porsgrunn skal nå fylle skoene etter den berømte brannmannen fra Bergen.

- Hva er det første du griper fatt i som nyvalgt leder i Fagforbundet?

- Oppgavene står i kø. Vi er mange nye i arbeidsutvalget, og det første er å fordele arbeidsoppgavene.

- Så blir det å følge opp det som blir vedtatt her på landsmøtet. Og vi skal inn i et viktig tariffoppgjør der også pensjon kan bli viktig.

Mørkeblått bakteppe

Det siste året har Mette Nord hatt permisjon fra vervet som nestleder i Fagforbundet mens hun har vært statssekretær på Statsministerens kontor. Nå har nye krefter inntatt regjeringskontorene, men erfaringene derifra vil utvilsomt være god å ha med seg når Mette Nord nå skal lede Fagforbundet inn i en ny tid.

- Når vi ser hva de mørkeblå har signalisert innenfor områder som påvirker våre medlemmer, vet vi at vi går tøffe tider i møte.

- De kaller det en oppmyking. Men for mange av våre medlemmer betyr det en forverring både når det gjelder mulighetene for midlertidige ansettelser og arbeidstidsordninger som i praksis betyr at folk skal jobbe lengre arbeidsdager uten overtidsbetaling.

Milepæler i vente

Med de rødgrønne i regjering har Fagforbundet hatt tette bånd til sentralmakta. Å få sine allierte tilbake i regjering ved neste valg vil være en sentral oppgave for Fagforbundet framover.

- Kommunevalget i 2015 blir en milepæl.

- Vi må jobbe for en politikk som kan redusere sosiale forskjeller og som er basert på felles løsninger. Oppsplitting av tjenester ved utleie eller salg gjør at samfunnet samtidig gir fra seg muligheten for å løse oppgavene sammen.

Vil bygge allianser

- Din forgjenger Jan Davidsen er kjent som en alliansebygger av rang og en stor strateg. Hvordan vil du ta dette videre?

- Å videreutvikle og bygge allianser vil være svært viktig framover.

- Hvilke egenskaper har du som gjør deg egnet til å ta Fagforbundets 334-000 meldemmer inn i framtida?

- Jeg har evne til brobygging og til å motivere. Det er viktig å tenke framover. Så får tiden vise hvordan det vil gå.

Store sko

- Du har store sko å fylle etter Jan Davidsen?

- Jeg har stor respekt for det arbeidet han har lagt ned, og er ydmyk overfor oppgaven med å følge etter ham. Jeg skal gjøre mitt ytterste for at det nye teamet skal bringe Fagforbundet videre i samme ånd.

- Vil du bruke ham som rådgiver framover?

- Jeg håper telefonen hans er på hvis jeg har behov for det.

Tydelig på likestilling

- Hvilken betydning har det at Fagforbundet nå får sin første kvinnelige leder?

- At et forbund med nær 80 prosent kvinnelige medlemmer har fått en kvinnelig leder, har selvsagt en viktig symbolsk betydning. Det signaliserer at vi vil være tydelige på likestillingspolitikk.

- Jeg håper at Fagforbundet skal være en tydelig stemme for utvikling av likestillingspolitikken, både når det gjelder lønn og samfunnet for øvrig.

Reversering

Nord påpeker at Høyre og Frp-regjeringen allerede har startet en reversering av likestillingspolitikken.

- Gjennom det de har signalisert i barnehagepolitikk, fedrekvote og kontantstøtte, har de levert klare virkemidler for å holde kvinner hjemme..

- Dette gjelder også for de varslede arbeidstidsendringene. Det er et alvorlig signal om kvinner som vil ha hele faste stillinger må jobbe lange vakter. Det er virkelig grunn til bekymring.

Hjelpepleiere på topp

- Nå er både LO-lederen og lederen i Fagforbundet hjelpepleiere. Tyder det på at dette er utdanningen vi må satse på for kvinner som vil ha karriere?

- Det viser at hjelpepleier er en god utdanning. Jeg tror både Gerd og jeg gjennom utdanningen har lært å være problemløsere for andre, smiler Fagforbundets nyvalgte leder-

54 år

Oppvokst i Porsgrunn

Utdannet hjelpepleier

Fylkesleder i Norsk Helse- og Sosialforbund fra 1988

I Fagforbundets politiske ledelse siden 2005. Nestleder siden 2009

Statssekretær på Statsministerens kontor 2012-2013

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy