JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Sang handler om identitet og samhold

Fagforbundet hadde vært et fattigere forbund uten allsangtradisjonen, mener sanggeneral Dag Christiansen.

2013111309250520131213204911

- I motsetning til fagbevegelsen i mange land har vi i Fagforbundet klart å holde på sangtradisjonen. Vi er et av verdens beste forbund på sang, sier Dag Christensen.

Han er en av fem ildsjeler i Fagforbundets allsanggruppe. De har brukt tida fram til landsmøte til å plukke ut arbeidersanger og finpusse stemmene. Hver morgen under landsmøte skal de få trøtte delegater med seg i allsangen.

- Dessuten har vi noen ekstra låter på lager. Av erfaring vet vi at det kommer noen ønsker når det oppstår en liten pause i programmet, sier Christensen.

Identitet og samhold

- Hvilke sanger kommer dere ikke utenom på landsmøtet til Fagforbundet?

- Ta hverandre i handa og hold av Stein Ove Berg. Den er selvskreven. Dessuten er Syng høyt, kamerater veldig populær blant våre tillitsvalgte.

Han er bekymret for framtida til sangen i fagbevegelsen. Derfor mener Christensen det er ekstra viktig at Fagforbundet klarer å holde fanen høyt. For hva hadde et landsmøte vært uten sang?

- Da ville vi blitt et fattigere forbund. Det er viktig for identiteten og samholdet, og vi må ikke ta det for gitt, advarer Christensen.

Vil holde tradisjonen levende

Han har i elleve år vært aktiv i allsanggruppa. Nå er Christensen med som forsanger for siste gang. Om to år blir han pensjonist.

- Heldigvis er det mange flinke folk i sanggruppa, og vi har også klart å rekruttere yngre krefter. De må sørge for å holde tradisjonen levende.

Det å være forsanger for flere hundre fagforeningsfolk er også en stor opplevelse. Det kan en annen veteran i allsanggruppa, Bernth-Harry Eliassen, skrive under på.

- Det er like stort hver gang. Den kraften du kjenner fra salen, det trykket, det er ubeskrivelig, smiler han.

Ga ut sangbok

I våres ga Fagforbundet ut arbeidersangboka "Gå inn i din tid", hvor sanger fra ulike tidsepoker er samlet. Allsangen blir satt stor pris på i hele Fagforbundet. Avtroppende leder Jan Davidsen sa fra talerstolen onsdag morgen at ingening så sterkt som å synge sammen.

- Disse sangene minner oss på hvorfor vi er her og hvor vi kommer fra, sa Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy