- Sang handler om identitet og samhold

Fagforbundet hadde vært et fattigere forbund uten allsangtradisjonen, mener sanggeneral Dag Christiansen.

2013111309250520131213204911

- I motsetning til fagbevegelsen i mange land har vi i Fagforbundet klart å holde på sangtradisjonen. Vi er et av verdens beste forbund på sang, sier Dag Christensen.

Han er en av fem ildsjeler i Fagforbundets allsanggruppe. De har brukt tida fram til landsmøte til å plukke ut arbeidersanger og finpusse stemmene. Hver morgen under landsmøte skal de få trøtte delegater med seg i allsangen.

- Dessuten har vi noen ekstra låter på lager. Av erfaring vet vi at det kommer noen ønsker når det oppstår en liten pause i programmet, sier Christensen.

Identitet og samhold

- Hvilke sanger kommer dere ikke utenom på landsmøtet til Fagforbundet?

- Ta hverandre i handa og hold av Stein Ove Berg. Den er selvskreven. Dessuten er Syng høyt, kamerater veldig populær blant våre tillitsvalgte.

Han er bekymret for framtida til sangen i fagbevegelsen. Derfor mener Christensen det er ekstra viktig at Fagforbundet klarer å holde fanen høyt. For hva hadde et landsmøte vært uten sang?

- Da ville vi blitt et fattigere forbund. Det er viktig for identiteten og samholdet, og vi må ikke ta det for gitt, advarer Christensen.

Vil holde tradisjonen levende

Han har i elleve år vært aktiv i allsanggruppa. Nå er Christensen med som forsanger for siste gang. Om to år blir han pensjonist.

- Heldigvis er det mange flinke folk i sanggruppa, og vi har også klart å rekruttere yngre krefter. De må sørge for å holde tradisjonen levende.

Det å være forsanger for flere hundre fagforeningsfolk er også en stor opplevelse. Det kan en annen veteran i allsanggruppa, Bernth-Harry Eliassen, skrive under på.

- Det er like stort hver gang. Den kraften du kjenner fra salen, det trykket, det er ubeskrivelig, smiler han.

Ga ut sangbok

I våres ga Fagforbundet ut arbeidersangboka "Gå inn i din tid", hvor sanger fra ulike tidsepoker er samlet. Allsangen blir satt stor pris på i hele Fagforbundet. Avtroppende leder Jan Davidsen sa fra talerstolen onsdag morgen at ingening så sterkt som å synge sammen.

- Disse sangene minner oss på hvorfor vi er her og hvor vi kommer fra, sa Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy