JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-leder ønsker nullprofitt i velferdsstaten

- Hvem du lytter til avgjør hvor du står i politikken. Den nye regjeringen Norge har fått, viser veldig tydelig hvem den lytter til. De mener redusert arveavgift og formueskatt er de viktigste spørsmålene i verden, sier Audun Lysbakken, leder i SV.

2013111316383420131213204912

vegard.velle@fagforbundet.no

SV-lederen var invitert til å holde hilsningstale på Fagforbundets landsmøte.

Stolt over rødgrønn regjering

- Jeg vil i stedet være til stede her på Fagforbundets landsmøte. Fagforbundet og SV deler verdier, visjoner og ideer, og jeg tror på denne kraften. Jeg tror disse verdiene, visjonene og ideene er mye sterkere enn midlertidig høyrevind, mener Lysbakken.

Lysbakken er stolt over den rødgrønne regjeringens resultater og mener at Norge har vært et unntak i Europa: Forskjellene har minsket, velferden er blitt utbygd, skoleresultatene har gått oppover, klimagassutslippene er de laveste siden 1995, andelen av fattige den laveste siden slutten av 90-tallet og arbeidsløsheten har holdt seg lav gjennom den verste krisen i kapitalismen på mange år.

- Likevel tapte vi valget, og vi må stille oss spørsmålet om hvordan dette kunne skje. Jeg tror et viktig svar er at venstresiden ikke bare kan forsvare det som er bra. Derfor må vi bruke de neste årene på å gjenskape arbeiderbevegelsen som en kraft for å gjøre hverdagen for vanlige mennesker bedre.

Nullprofittprinsipp i velferdsstaten

- Når vi kommer tilbake i 2017, trenger vi konkrete ideer for hvordan å gjenskape samfunnet. Det holder ikke bare å være mot privatisering, vi må ville noe mer. Derfor ønsker jeg at venstresiden skal kjempe for et nullprofittprinsipp i velferdsstaten. Hvis vi tror at fellesskapet er best på å løse de viktigste spørsmålene, må vi ta konsekvensen av dette og si at vi ikke vil ha kommersialisering av de offentlige tjenestene.

Lysbakken ønsker ikke bare å fjerne anbudssystemet, men også å fjerne de anbudene som fins.

- Hvis vi er mot at høyresiden skal fjerne pensjonene våre, bør vi ikke bare si nei til mer konkurranseutsetting, men stoppe pensjonstyveriene ved å innføre lovendringer som sikrer deres medlemmer rettigheter til å beholde pensjonen sin.

Tillitsreform i det offentlige

- Så ønsker jeg en tillitsreform for offentlig sektor. For over hele landet og også under de rødgrønne har det spredd seg målemani og businesstenkning langt inn i offentlig sektor. Politikerne styrer for mye i det små over folks arbeidshverdag, og for lite i det store. Derfor trenger vi i 2017 en tillitsreform som kan gjøre noe med folks hverdag i offentlig sektor. Denne reform må redusere kontroll og tilsyn, til fordel for mer ressurser i førstelinjene. Den må skjære ned på rapportering slik at ansatte får mer tid til jobben sin, og erstatte bestiller-utfører modeller med sunn fornuft.

Lysbakken er opptatt av hvilken politikk vår generasjon blir husket for.

Klimakrisen

- Men den aller største, er klimakrisen. Orkanen på Filippinene er et forvarsel om at konsekvensene av klimaendringene er villere vær. Alt annet blir uvesentlig, om vi ikke avverger katastrofal, global oppvarming. Får vi en verden med dramatisk oppvarming, får vi også mer urettferdighet, konflikt og nød, påpeker Lysbakken.

Han synes at miljøbevegelsen og fagbevegelsen alt for ofte er blitt fremstilt som motstandere, men mener at miljøspørsmålet ikke er hevet over høyre- og venstresiden i politikken.

- Du løser ikke klimakrisen i samarbeid med markedsliberalistene. Tvert imot må vi ta styring over markedskreftene og politisk styring.

Med på sentrum-venstre allianse

Fagforbundets landsmøte har vedtatt en uttalelse om at forbundet skal jobbe for en sentrum-venstre-allianse fram mot kommunevalget i 2015 og stortingsvalget i 2017. Lysbakken utelukker ikke at SV vil samarbeide med sentrum på nytt, men mener det er for tidlig å ta den diskusjonen nå.

- Vi har selvsagt som mål å ta fra høyresiden makten, men det er for tidlig å drive valgkamp nå, smiler Lysbakken.

- Får dere Arbeiderpartiet med dere på en slik tillitsreform i offentlig sektor?

- Mitt mål er å få med Arbeiderpartiet på en mer offensiv politikk, avslutter han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy