JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brenner for distriktene

Sverre Nikkinen bor åtte kilometer fra nærmeste nabo i Karasjok. Han er glad for at Fagforbundet er tydelig på at de vil bevare levende lokalsamfunn.

2013111317442820131213204912

- Jeg mener vi trenger levende lokalsamfunn. Vi må ta vare på utkantstedene hvor det har bodd folk i mange generasjoner, og bevare kulturen, sier Nikkinen.

Utfordringer i distriktene

Selv bor han så langt unna folk det nesten er mulig å komme. På Finnmarksvidda driver han en liten gård, ved siden av å være leder for Fagforbundet i Karasjok. For å besøke nærmeste nabo må Nikkinen kjøre åtte kilometer.

- Vi har våre utfordringer. For å få mobilnettet til å virke, har jeg og kona vært nødt til å sette opp egen antenne. Vi er begge politisk og fagligpolitisk aktive, og er avhengig av å ha god forbindelse med omverdenen, sier Nikkinen.

Frykter kommunesammenslåing

Nå har han tatt turen til Oslo for å delta på Fagforbundets landsmøte. Og han stiller mer enn gjerne opp for å snakke om hvorfor det er viktig med levende lokalsamfunn i distriktene. Han frykter at regjeringen vil gjøre det vanskeligere for folk som bor i distriktene.

- Det gjelder ikke bare oss i Finnmark, men også resten av Nord-Norge og på Vestlandet, vil jeg tro.

Han bor i dag i en av landets største kommuner i utstrekning, men frykter at Karasjok blir slått sammen med nabokommunene.

- Hvis kommuneadministrasjonen blir lagt til Lakselv, betyr det en reise på 12 mil for å komme seg dit, sier Nikkinen.

- Vi får se hvordan det går, men en større sentralisering og en annen landbrukspolitikk kan skape utfordringer for oss, fortsetter han.

Fagforbundet vil ha levende lokalsamfunn

Landsmøtet kom i dag med en uttalelse som sier ja til et levende lokalsamfunn. Fagforbundet er redd for at bruk av markedsstyring i offentlig sektor vil føre til sentralisering, og at kommunalt og fylkeskommunalt selvstyre skal forvitre. Fagforbundet mener at svaret må være å organisere velferdstjenestene nedenfra i samarbeid med sivilsamfunnet, frivillige organisasjoner og lokale folkevalgte.

I uttalelsen trekkes blant annet sentralisering av politiet fram som et hinder for trygghet i distriktene. Sverre Nikkinen mener det vil få konsekvenser hvis Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og lokalpolitiet sentraliseres.

- Vi lever i en tospråklig kommune, og mange av de eldre samiske kan ikke norsk. Dessuten har vi mange samiske stedsnavn, som ikke er så lett å oppfatte riktig for dem som ikke snakker samisk. Da kan det fort oppstå misforståelser, sier Nikkinen.

Han er glad for at landsmøtet har satt fokus på distriktene og vil jobbe for levende lokalsamfunn.

- Jeg syns uttalelsen er kjempegod, og den er viktig for meg og andre som bor i grisgrendte strøk, fastslår Nikkinen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy