- Jeg mener vi trenger levende lokalsamfunn. Vi må ta vare på utkantstedene hvor det har bodd folk i mange generasjoner, og bevare kulturen, sier Nikkinen.
Utfordringer i distriktene
Selv bor han så langt unna folk det nesten er mulig å komme. På Finnmarksvidda driver han en liten gård, ved siden av å være leder for Fagforbundet i Karasjok. For å besøke nærmeste nabo må Nikkinen kjøre åtte kilometer.
- Vi har våre utfordringer. For å få mobilnettet til å virke, har jeg og kona vært nødt til å sette opp egen antenne. Vi er begge politisk og fagligpolitisk aktive, og er avhengig av å ha god forbindelse med omverdenen, sier Nikkinen.
Frykter kommunesammenslåing
Nå har han tatt turen til Oslo for å delta på Fagforbundets landsmøte. Og han stiller mer enn gjerne opp for å snakke om hvorfor det er viktig med levende lokalsamfunn i distriktene. Han frykter at regjeringen vil gjøre det vanskeligere for folk som bor i distriktene.
- Det gjelder ikke bare oss i Finnmark, men også resten av Nord-Norge og på Vestlandet, vil jeg tro.
Han bor i dag i en av landets største kommuner i utstrekning, men frykter at Karasjok blir slått sammen med nabokommunene.
- Hvis kommuneadministrasjonen blir lagt til Lakselv, betyr det en reise på 12 mil for å komme seg dit, sier Nikkinen.
- Vi får se hvordan det går, men en større sentralisering og en annen landbrukspolitikk kan skape utfordringer for oss, fortsetter han.
Fagforbundet vil ha levende lokalsamfunn
Landsmøtet kom i dag med en uttalelse som sier ja til et levende lokalsamfunn. Fagforbundet er redd for at bruk av markedsstyring i offentlig sektor vil føre til sentralisering, og at kommunalt og fylkeskommunalt selvstyre skal forvitre. Fagforbundet mener at svaret må være å organisere velferdstjenestene nedenfra i samarbeid med sivilsamfunnet, frivillige organisasjoner og lokale folkevalgte.
I uttalelsen trekkes blant annet sentralisering av politiet fram som et hinder for trygghet i distriktene. Sverre Nikkinen mener det vil få konsekvenser hvis Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og lokalpolitiet sentraliseres.
- Vi lever i en tospråklig kommune, og mange av de eldre samiske kan ikke norsk. Dessuten har vi mange samiske stedsnavn, som ikke er så lett å oppfatte riktig for dem som ikke snakker samisk. Da kan det fort oppstå misforståelser, sier Nikkinen.
Han er glad for at landsmøtet har satt fokus på distriktene og vil jobbe for levende lokalsamfunn.
- Jeg syns uttalelsen er kjempegod, og den er viktig for meg og andre som bor i grisgrendte strøk, fastslår Nikkinen.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Birgitte Haneide / Ruter