JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidenes første innvandrer i forbundsstyret

Han brenner for inkludering og mangfold. Nå er Eddie Whyte den første innvandreren i forbundsstyret.

2013111318483420131213204912

- Om jeg ble overrasket? Nei, jeg har fått mange henvendelser fra folk som har bedt meg om å stille til valg.

Vokste opp med Thatcher ved roret

Det sier tidenes første innvandrer i Fagforbundets forbundsstyre. Eddie Whyte er et kjent ansikt for dem som er aktive i forbundet. Han har vært tillitsvalgt i 20 år, og har hatt en klar og tydelig stemme og et brennende hjerte for de svake. Whyte har jobbet for at både Fagforbundet og det norske samfunnet skal bli mer inkluderende. Han var med å starte Fagforbundets nettverk for tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn.

- Jeg tror det først og fremst er min bakgrunn som tillitsvalgt i mange år som er grunnen til at jeg er valgt inn i forbundsstyret, men jeg har nok litt andre perspektiver enn folk som er født og oppvokst i Norge, sier Whyte.

Han vokste opp i et konfliktfylt Belfast, og bodde og jobbet senere i England. Whyte fikk med andre ord for alvor merke Margaret Thatchers politikk på kroppen.

- Da fikk jeg selv se hvor lett det er å rive ned velferdsstaten. Jeg tror folk må våkne, og skulle ønske de hadde gjort det før valget, sier Whyte.

Forslag til inkludering av minoriteter

Han har jobbet for at Fagforbundet skal få flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn. Han håper og tror det er flere som blir valgt inn i verv om fire år. I morgen vil han på vegne av Fagforbundet i Vestfold fremme et forslag om en moderat form for kvotering av personer med minoritetsbakgrunn til verv lokalt, i fylkene og nasjonalt. I forslaget heter det:

”Ved valg og oppnevninger bør begge kjønn være representert med minst 40 prosent, og det bør om mulig være representanter med minoritetsbakgrunn.”

- Jeg er opptatt at vi skal være inkluderende også i praksis. Vi har fattet mange fine vedtak, men de må følges opp av fagforeningene, sier Whyte.

- Mange innvandrere kan bidra

Det er flere som har sendt inn samme forslag som Fagforbundet i Vestfold, og Whyte har stor tror på gjennomslag.

- Det vil gi større fokus på inkludering, men samtidig gi oss noen utfordringer. Men skal vi skape et inkluderende forbund, må vi våge å slippe til nye grupper, sier Whyte.

Han ser det ikke som noe problem å skaffe tillitsvalgte med en annen bakgrunn.

- Det finnes bøttevis med folk med minoritetsbakgrunn som kan bidra i Fagforbundet. Så blir det vår jobb å lete etter dem, mener Whyte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy