JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO ruster seg til kamp mot de mørkeblå

- Jeg står ikke og truer med streik. Vi vil ikke ha krig for krigens skyld. Men blir det nødvendig, vil vi bruke vårt sterkeste faglige og politiske våpen, streik.

2013111412483320131213204913

vegard.velle@fagforbundet.no

Under LO-leder Gerd Kristiansens tale ved Fagforbundets landsmøte listet hun opp alle angrepene de mørkeblå har kommet med i løpet av kort tid ved makten. Særlig var hun opptatt av svekkelsene som gjelder de arbeidsløse samt angrepene på likestilling.

Rammer arbeidsløse, studenter og yrkesskadde

Kristiansen pekte blant annet på:

- kutt i arbeidsmarkedstiltak

- kutt i antallet dager stater dekker dagpengene for arbeidere som blir permittert – fra 30 til 26 uker, og at arbeidsgiverperioden økes fra 10 til 20 dager, noe som vil bety at bedriftene heller vil si opp arbeidere enn å permittere dem.

- bare ett opptak i året til barnehager, og at regjeringen avlyser reduseringen av makspriser

- fedrekvoten reduseres fra 14 til 10 uker

- avblåser de rødgrønnes forslag om å utvide til 11 måneders stønadsperiode for studenter

- fjernet kulturskoletilbudet i skolen

- I går kveld fikk jeg vite at regjeringen trekker proposisjonen om yrkesskadde, noe som gjør meg forbannet. Vi har kjempet med nebb og klør for at også kvinner skal ha rett på yrkesskadeerstatning, sier Gerd Kristiansen.

Hun trakk også frem kuttene for Arbeiderbevegelsens bibliotek som spesielt smålige og målbevisste.

Erna Solberg bestemmer konfliktnivået

Kristiansen påpekte at LO vil opptre konstruktivt overfor den nye regjeringen, men at hun også forventer at regjeringen opptrer konstruktivt overfor Norges største arbeidstakerorganisasjon.

- Det er Erna Solberg som bestemmer hva slags konfliktnivå vi skal ha i arbeidslivet, ikke vi. Vi skal jobbe for vår politikk. Og vi vil kjempe mot deres politikk, når den går på tvers av LO-medlemmenes interesser. Vi skal følge dem hver dag, sa Kristiansen til den største applausen under talen.

Deltid er viktigst

Gerd Kristiansen framhevet sakene hun oppfatter som LOs viktigste kampsaker.

- Da jeg ble valgt som LO-leder varslet jeg at jeg vil sette deltid som en av de øverste sakene på LOs dagsorden. Målet må være et arbeidsliv der hele og faste stillinger er hovedregelen. Jeg ønsker meg arbeidsgivere som sier at her hos oss jobber vi heltid, fordi det gavner den enkelte, det gavner arbeidstakeren og ikke minst tjenestene.

Kristiansen angriper regjeringen for å føre en politikk som setter likestillingen tilbake. Og misliker at regjeringen har trukket tilbake meldingen ”Likestilling kommer ikke av seg selv”.

Kristiansen syntes derimot det var ”musikk i mine ører” da likestillingsminister Solveig Hornes uttalte overfor nordiske ministerkolleger at deltidsarbeid er en kvinnefelle og vil arbeide for å utjevne de strukturelle forskjellene som gjemmer seg bak kvinners deltidsarbeid. Samtidig:

- Men da kan vi ikke prioritere mer kontantstøtte foran barnehage, og vi kan ikke undergrave fedrekvoten.

Nei til konkurranseutsetting

Kristiansen varsler at LO ikke vil akseptere at konkurranse og konkurranseutsetting fører til dårligere betingelser for arbeidstakerne.

- Arbeiderbevegelsens grunnlag var kamp mot uverdige arbeidsforhold og dårlig lønn. Derfor kan vi aldri mene at det er det samme hvordan en vare eller tjeneste blir produsert. Vi kan ikke godta at dårligere lønns- og pensjonsforhold, utstøting av arbeidstakere eller at redusert kvalitet blir brukt som konkurransefortrinn.

Hun vekta også at produksjon av velferdstjenester er annerledes enn produksjon av andre ting.

- Når aluminiumsverkene investerer i nye smelteovner, kan de effektivisere produksjonen, samtidig som antall ansatte går ned. Slik er det ikke i barnehagene, på SFO eller i sykehjemmene. Her vil kravet om produktivitetsvekst bety at hjemmehjelpen må besøke enda flere eldre i løpet av en dag, at sykehjemmet må ha enda færre på vakt om kvelden eller at tips til barnevernet behandles mer overflatisk.

Lovpriser kloke hender

LO-lederen vil reise en bred debatt om faglighet og fagarbeid.

- Det er takket være hendene at det er oss og ikke flodhestene eller maurslukerne som styrer planeten. Det er håndverkerne minst like mye som bøkene som har flyttet oss ut av naturen og inn i kulturen.

Kristiansen fremhevet den danske fagforeningsaktivisten og mureren Mathias Tesfaye.

Lavere respekt for fagarbeidere

- Tesfaye pleier å si: Før spurte de om hva du kunne når du søkte på en jobb, nå spør de om å få se papirene dine.

Kristiansen er bekymret for at fagligheten i stadig mindre grad blir respektert, og at erfaringene og innsikten fra førstelinjen blir skjøvet til side av et teoretisk bilde av verden. Det betyr at folk flest mister makten over eget arbeidsliv, utdanningssystem og samfunn.

- Forskerne mener det kreves minst 10.000 timers praktisk øvelse for at en ferdighet skal sitte på et høyt nivå. Alle de som utfører praktisk arbeid gjennom et langt yrkesliv – renholdere, helsefagarbeidere og bussjåfører – sitter med kunnskap og kompetanse i kroppen. De har kloke hender.

Teller, måler og rapporterer

Kristiansen er redd for at høyresiden ikke skjønner dette grunnleggende poenget, og at det er derfor de lager telle- og målesystemer som skal kontrollere, rapportere og standardisere, såkalt New public management.

- Det klareste alternativet er å gi ansvar og tillit til fagligheten hos dem som faktisk gjør jobben. Vi skal være stolte av fagarbeiderne. LO vil nå reise debatten om faglighet på brei front. Når samfunnet nedvurderer fagligheten, taper vi alle på det. Det gjør oss dummere som samfunn, og det gjør at vi velger mer ineffektive og kostbare måter å løse viktige samfunnsoppgaver på.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy