JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om boikott av Israel

Palestina-spørsmålet skaper uenighet på Fagforbundets landsmøte. Forslaget om boikott av Israel er for radikalt, mener landsstyret.

2013111416555020131213204914

vegard.velle@fagforbundet.no

Likevel ønsker både delegasjonene fra Oslo og Trondheim at landsmøtet skal vedta en boikott av Israel.

Apartheid-styre

Situasjonen i Palestina er sammenlignbar med den i Sør-Afrika under apartheid, mener Vidar Evje, som er landsmøtedelegat og politisk sekretær for Fagforbundet i Oslo.

- Fagforbundet går i bresjen for å boikotte sikkerhetsselskapet G4S, som bryter menneskerettighetene. Samtidig sier Fagforbundet at vi ikke kan boikotte staten Israel. Det blir som å si at det var greit å boikotte Shell, men ikke oppdragsgiveren Sør-Afrika.

Liksom-forhandlinger

Evje påpeker at Fagforbundet så langt har rettet det politiske skytset mot de okkuperte områdene og de industrialiserte sonene på palestinsk område, men mener tiden nå også er moden for å boikotte Israel som stat.

- Det er 20 år siden Oslo-avtalen. Avtalen ga oss forhåpninger, men situasjonen i Palestina har jo bare blitt verre. Det har pågått liksom-forhandlinger i 20 år.

Israel utarmer Palestina

Vidar Evje har med selvsyn fått med seg utviklingen i Palestina.

- Israel gjennomfører rett og slett en apartheid-politikk. Jeg har vært der og sett hvor jævlig det er å komme seg gjennom de daglige sikkerhetskontrollene. Det fins veier som bare er for israelerne, mens palestinerne må ta alle mulige omveier. Stadig nye bosettinger spiser opp de palestinske områdene. Det er en utarming av et helt land dette her, mener Evje.

Vil sette makt bak kravene

Også Fagforbundet i Sør-Trøndelag går inn for boikott. Mer konkret ønsker delegatene derfra at Norge tar initiativet til at Fagforbundet går inn for at Norge fremmer en internasjonal boikott av Israel.

- Israel har i 60 år fått beskjed om å følge internasjonale vedtak og resolusjoner, til ingen nytte. Det er på tide vi setter makt bak kravene og straffer dem på en måte som de merker. Vi håper en handelsboikott kan være et virkemiddel, sier Sonia Kvam, delegat fra Sør-Trøndelag til landsmøtet.

Også Kvam sammenligner situasjonen i Israel med den i Sør-Afrika. Akkurat som under apartheid, blir palestinerne kontrollert, undertrykt og trakassert. Jeg håper en boikott kan fungere, slik det gjorde mot Sør-Afrika.

Verre enn Berlin-muren

Blant dem som var på talerstolen og argumenterte for kraftige reaksjoner mot Israel, var Turid Granum, delegat fra Oppland.

- Vi aksepterte ikke Berlin-muren, gjorde vi vel? Men muren Israel har bygd på Vestbredden er mye, mye lengre. De bygger strømgjerder og veisperringer, de river ned husene til folk og arresterer barn. Vi må bruke alle lovlige midler mot okkupasjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy