JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter vanskeligere tider for unge på boligjakt

Landsmøtedelegat Gry Lægreid Sørensen frykter at endring av Husbankens startlånsordning vil ramme de unge på boligmarkedet.

2013111510585520131213204915

I høst er det gjennomført en høringsrunde på forslaget til å endre Husbankens startlånsordning. Det som i utgangspunktet var en ordning for å hjelpe unge mennesker inn på boligmarkedet, skal nå tydeliggjøre hvem som er målgruppen: Personer med ”langvarige bolig- og finansieringsproblemer på boligmarkedet”. Endringene er foreslått gjennomført fra 1. januar 2014.

Startlån for ungdom

Gry Lægreid Sørensen som representerer Seksjon kontor og administrasjon (SKA) på Fagforbundets landsmøte, jobber selv som fagansvarlig for boligtjenesten i Vennesla kommune. Hun er skeptisk til endringene.

- Vi i Fagforbundet må påvise at dette vil føre til at det blir vanskeligere for ungdom å komme inn på boligmarkedet. Nå blir målgruppen folk i alle aldre med langvarige boligproblemer. Det er unge, særlig par, som blir skadelidende, mener hun.

Da landsmøtet denne uken vedtok en uttalelse som krever sosial boligpolitikk og flere studentboliger, fikk Lægreid med seg de andre delegatene på å påpeke at startlånordningen også må være innrettet mot ungdom.

- Jeg er glad for at vi fikk dette inn i uttalelsen. Vi skal ikke gi startlån til unge med god inntekt, men til de som ikke klarer å spare opp nok egenkapital, sier hun.

Debatt om BSU-ordningen

Hvorvidt BSU-ordningen bør videreutvikles eller avvikles, ble debattert da uttalelsen ble tatt opp til behandling.

Eirik Nepstad og Sara Bell, begge fra Hordaland, mener ordningen er usosial og derfor burde fjernes fra uttalelsen til Fagforbundets landsmøte.

- BSU gagner de ressurssterke, de som har råd til å spare. Det er usosialt, sa Nepstad fra talerstolen, og fikk støtte fra Ole Roger Berg fra Sør-Trøndelag.

Gry Lægreid Sørensen mener imidlertid det er helt nødvendig å opprettholde og videreutvikle dagens ordning.

- Min erfaring er at det er de som kommer tidlig ut i arbeidslivet som sparer i BSU, altså folk som har tatt en yrkesutdanning. Husbanken har begrensede midler, så vi er avhengig av at unge sparer selv også, mener hun.

Landsmøtet valgte å gå for redaksjonskomiteens forslag om at BSU-ordningen må videreutvikles.

Flere studentboliger

Uttalelsen inneholder flere punkter. Blant annet bygging av 3000 nye studentboliger årlig inntil behovet er dekket. I tillegg vil Fagforbundet arbeide for at det gjennom boligkooperasjonene igangsettes subsidierte boligprosjekter i form av rimelige innskuddsleiligheter, og som etter noen år må selges tilbake til kooperasjonen på bestemte betingelser.

Fagforbundet mener også at bostøtten må trappes opp, og at regjeringens heving av husbankrenta må reverseres.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy