JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet vil ha boikott av Israel

Fagforbundets landsmøte har vedtatt at de ønsker en internasjonal handelsboikott av Israel.

2013111513171420131213204915

vegard.velle@fagforbundet.no

Landsstyret innstilte før landsmøtet på at en slik boikott ikke skulle vedtas, siden forslaget var for radikalt. Men landsmøtet snudde tvert om på dette og gikk med overveldende flertall inn for boikott.

Israel har ansvaret

Det var Sonia Kvam, delegat fra Sør-Trøndelag, som fremmet forslaget landsmøtet gikk inn for: ” Fagforbundet vil arbeide for at Norge tar initiativ til en internasjonal handelsboikott av Israel.”

Bakgrunnen er at Fagforbundet mener israelske myndigheter må bære ansvaret for konflikten mellom Israel og Palestina, og at kjernen i konflikten er Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder, som påfører den palestinske befolkningen store lidelser.

Israel hinder fred

Fagforbundet vedtok også en uttalelse om Palestina. Her slår organisasjonen fast at Israels oppsplitting av de palestinske områdene, de israelske bosettingene, muren og kontrollpunktene er til hinder for fredsforhandlinger.

Uttalelsen krever at Palestina anerkjennes som en selvstendig stat med grenser fra 1967, og med alle de funksjoner som naturlig tilfaller en suveren stat. Fagforbundet mener det må fastsettes en tidsfrist, slik at det legges press på Israel for å få fortgang i saken.

Krever Gaza-blokaden opphevet

I forlengelsen av dette, mener Fagforbundet at norske myndigheter bør støtte palestinernes bestrebelser for å bli fullverdig medlem av FN.

Uttalelsen krever også at blokaden av Gaza oppheves. Begrunnelsen er at Israels blokade av Gaza, med strenge import- og eksportrestriksjoner, stengt sjølinje, samt forbudet mot inn- og utreise, har medført store lidelser for befolkningen og umuliggjort økonomisk utvikling.

Ingen import fra bosettingene

Fagforbundet retter også fingeren mot de ulovlige israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden. Uttalelsen sier at norske myndigheter må forby import av varer herfra.

- Et slikt forbud må inneholde et krav om dokumentasjon om at israelske varer ikke er produsert på okkupert område. Fagforbundet ønsker at all forbindelse med bedrifter som tjener penger på okkupasjonen, brytes.

Uttalelsen løfter også opp betydning av informasjonsarbeid, slik at forbrukere lettere kan velge bort produkter fra selskaper som tjener penger på okkupasjonen.

Ingen våpen til Israel

Landsmøtet krever også at Norge går inn for å ekskludere Israel fra OECD, hvis Israel ikke skiller sin egen økonomi fra okkupasjonsøkonomien. Og videre at import av krigsmateriell fra Israel forbys.

- Norge bør kreve eksplisitt garanti for at krigsmateriell som eksporteres til andre land ikke videreselges til Israel. Videre må statens pensjonsfond utland trekke seg ut av alle selskap som bidrar til okkupasjon.

Gir penger til solidaritetsarbeid

Fagforbundet tildelte også 18 millioner kroner til samarbeidsprosjektet for palestinere i Midtøsten. Og vil fortsette solidaritetsarbeidet med Palestina og palestinske flyktninger i Libanon i den neste fireårsperioden. Solidaritetsprosjektet skjer i samarbeid med Norsk Folkehjelp.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy