Setter i gang ny Syria-stafett

Fagforbundets landsmøte sendte av gårde stafettpinnen til en ny Syria-stafett med en startbevilgning på 200.000 kroner.

2013111515102820131213204916

Fagforbundet bestemte å delta i Norsk Folkehjelps pengeinnsamling til syriske flyktninger. Med de første 200.000 kronene fulgte en oppfordring til alle fylkeskretsene, fagforeningene og medlemmene til å bidra økonomisk for å bedre situasjonen for syriske flyktninger.

Samtidig vedtok landsmøtet en uttalelse på Syria. Fagforbundet ber blant annet om at verdenssamfunnet setter like sterkt press på å stanse angrep på helsevesenet og å sikre humanitær hjelp, som det gjorde for å stanse bruken av kjemiske våpen.

«Fagforbundet vil særlig fordømme de målrettede angrepene fra flere parter i krigen på helsearbeidere og helseinfrastruktur, noe som har ført til at sivile dør, ikke bare i krigshandlinger, men som resultat av sykdom som kan behandles. Katastrofehjelp stanses av militære.»

«Fagforbundet fordømmer bruken av kjemiske våpen. Verdenssamfunnet må anvende et like sterkt press for å stanse angrepene på helsevesenet, og for å sikre at humanitær hjelp kommer fram på tvers av fronter og grenser, som det gjorde for å stanse bruken av kjemiske våpen,» står det i uttalelsen.

Borgerkrig

Det som begynte som en folkelig protest mot regimet i Syria, har utviklet seg til en borgerkrig med mange aktører og dimensjoner, også religiøse og regionale.

– Borgerkrigen i Syria fortsetter. Uansett hva som er bakgrunnen til krigen, dreier det seg om millioner av mennesker som lever i et helvete, sa Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse, da han fra landsmøtets talerstol oppfordret til en ny pengeinnsamling for Syria.

To millioner på flukt

– Palestinske flyktninger fra Syria flykter til allerede overfylte flyktningleire i Libanon, fortsatte Guldbrandsen og tegnet et dystert bilde av flyktningsituasjonen i Syria.

Over to millioner mennesker har flyktet til naboland. Libanon har tatt imot minst 800.000 flyktninger og over én million har flyktet til Tyrkia. I tillegg er over seks millioner mennesker på flukt innad i Syria.

– Med startbevilgningen på 200.000 kroner sender vi stafettpinnen videre til fagforeningene, hvor vi må jobbe for å skape en økonomisk ryggrad som kan gi ens minimumstrygghet for folk som lever i en flyktningtilværelse, sa Guldbrandsen.

«Situasjonen i Syria er kritisk, og truer stabiliteten i hele regionen. Norge må bistå nabolandene i å håndtere flyktningstrømmen, og bidra i arbeidet for å begrense våpentilgangen for de stridende parter,» står det videre i Fagforbundets Syria-uttalelse.

– Nøler ikke

Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, skrøt av Fagforbundets medlemmer for å reagere raskt på katastrofen i Syria.

– Dere nøler ikke, verken hjemme eller ute, når det gjelder å vise solidaritet, sa Tørres.

– Mens mange andre forble passive til en voksende katastrofe i Syria, sto dere i første linje og samlet inn 700.000 kroner til flyktningene, sa Tørres til landsmøtedelegatene.

Hun snakket om første runde av Syriastafetten som gikk fra desember 2012 til april i år. Da samla Fagforbundet med sine foreninger og fylkeskretser inn over 700.000 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy