JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Setter i gang ny Syria-stafett

Fagforbundets landsmøte sendte av gårde stafettpinnen til en ny Syria-stafett med en startbevilgning på 200.000 kroner.

2013111515102820131213204916

Fagforbundet bestemte å delta i Norsk Folkehjelps pengeinnsamling til syriske flyktninger. Med de første 200.000 kronene fulgte en oppfordring til alle fylkeskretsene, fagforeningene og medlemmene til å bidra økonomisk for å bedre situasjonen for syriske flyktninger.

Samtidig vedtok landsmøtet en uttalelse på Syria. Fagforbundet ber blant annet om at verdenssamfunnet setter like sterkt press på å stanse angrep på helsevesenet og å sikre humanitær hjelp, som det gjorde for å stanse bruken av kjemiske våpen.

«Fagforbundet vil særlig fordømme de målrettede angrepene fra flere parter i krigen på helsearbeidere og helseinfrastruktur, noe som har ført til at sivile dør, ikke bare i krigshandlinger, men som resultat av sykdom som kan behandles. Katastrofehjelp stanses av militære.»

«Fagforbundet fordømmer bruken av kjemiske våpen. Verdenssamfunnet må anvende et like sterkt press for å stanse angrepene på helsevesenet, og for å sikre at humanitær hjelp kommer fram på tvers av fronter og grenser, som det gjorde for å stanse bruken av kjemiske våpen,» står det i uttalelsen.

Borgerkrig

Det som begynte som en folkelig protest mot regimet i Syria, har utviklet seg til en borgerkrig med mange aktører og dimensjoner, også religiøse og regionale.

– Borgerkrigen i Syria fortsetter. Uansett hva som er bakgrunnen til krigen, dreier det seg om millioner av mennesker som lever i et helvete, sa Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse, da han fra landsmøtets talerstol oppfordret til en ny pengeinnsamling for Syria.

To millioner på flukt

– Palestinske flyktninger fra Syria flykter til allerede overfylte flyktningleire i Libanon, fortsatte Guldbrandsen og tegnet et dystert bilde av flyktningsituasjonen i Syria.

Over to millioner mennesker har flyktet til naboland. Libanon har tatt imot minst 800.000 flyktninger og over én million har flyktet til Tyrkia. I tillegg er over seks millioner mennesker på flukt innad i Syria.

– Med startbevilgningen på 200.000 kroner sender vi stafettpinnen videre til fagforeningene, hvor vi må jobbe for å skape en økonomisk ryggrad som kan gi ens minimumstrygghet for folk som lever i en flyktningtilværelse, sa Guldbrandsen.

«Situasjonen i Syria er kritisk, og truer stabiliteten i hele regionen. Norge må bistå nabolandene i å håndtere flyktningstrømmen, og bidra i arbeidet for å begrense våpentilgangen for de stridende parter,» står det videre i Fagforbundets Syria-uttalelse.

– Nøler ikke

Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, skrøt av Fagforbundets medlemmer for å reagere raskt på katastrofen i Syria.

– Dere nøler ikke, verken hjemme eller ute, når det gjelder å vise solidaritet, sa Tørres.

– Mens mange andre forble passive til en voksende katastrofe i Syria, sto dere i første linje og samlet inn 700.000 kroner til flyktningene, sa Tørres til landsmøtedelegatene.

Hun snakket om første runde av Syriastafetten som gikk fra desember 2012 til april i år. Da samla Fagforbundet med sine foreninger og fylkeskretser inn over 700.000 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy