may.berg@lomedia.no
yngvil.mortensen@lomedia.no
Rasmus Hansson betegner LO som langt på vei den viktigste aktøren i norsk miljø- og klimapolitikk i dag.
LO selv mener «det er avgjørende for alt liv på jorda at klimaendringene stoppes», og at «LO har en viktig rolle i dette arbeidet».
Det står i organisasjonens klimastrategiske plan fra 2010.
Samtidig er økt kjøpekraft stadig vekk et av LOs viktigste krav, og nordmenns forbruk har aldri vært høyere enn nå. Det er slik at om alle skulle forbruke like mye som nordmenn, ville vi trengt tre planeter. På verdensbasis bruker menneskene hvert år 50 prosent mer ressurser enn jorda reproduserer.
Den nyslåtte stortingsrepresentanten, historiens første fra MDG, omtaler seg selv som en «god sosialdemokrat».
Glad for å bli invitert til LO-konferanser
Samtidig mener han LO-ledelsen er konservativ i miljøspørsmål.
– Fagbevegelsen har vært en pådriver for viktige samfunnsendringer, men nå står den i fare for å være konserverende.
På innsiden, derimot, ser Hansson «svært progressive krefter».
– Innad i LO er det f lere offensive storforbund. Når disse blir toneangivende, og det tror jeg ikke er lenge til, vil fagbevegelsen få en helt ny kraft. Da er Norge rede til å begynne på den store klimadebatten, mener Hansson.
Styre virkeligheten
– LO må bli en pådriver for en styrt endring av norsk næringsliv fra å være så oljeavhengig som den er nå, til å basere seg på fornybar virksomhet. Dette er politikk, og norske politikere lytter til LO, fortsetter Hansson.
Han har LO med seg – i alle fall i teorien.
«Arbeidet med å planlegge omstilling, opplæring og kompetanseheving til bærekraftige arbeidsplasser må starte snarest», står det i LOs klimastrategiske plan.
Politikeren, biologen, og den tidligere generalsekretær i Verdens Naturfond (WWF), mener vi må være med på å styre virkeligheten selv heller enn å vente på at den slår tilbake på oss «med et brak».
– Snakker du om en klimarevolusjon?
– Nei, men hastverket kan vi lese om i rapportene til FNs klimapanel. Rundt 2017 må klimagassutslippene på jorda gå nedover, om det passer med den norske politiske agendaen eller ei.
Vil ha skatter og avgifter
Flyseteavgift på 600 kroner, miljøuvennlige ting til en generelt dyrere penge. Redusere folks kjøpekraft ved å kreve høyere skatter. Det ønsker MDG.
– Får dere høyresida med på dette?
– Det tror jeg ikke, men tenk om vi får med oss LO og Arbeiderpartiet! Grønne skatter og avgifter er svært viktige virkemidler. Noen vil sutre over at enkelte produkter blir dyrere, men da vil vi i MDG trekke på skuldrene. Fordi dette er den reelle prisen, fortsetter Hansson.
Han mener skattenivået må opp noe for å finansiere et fornybarsamfunn.
– Som på andre områder må en investere, og da er det en selvfølge at folket tar en del av kostnaden.
Hansson mener endring ikke betyr reduksjon i livskvalitet.
– Det er uansvarlig av politikere og fagbevegelse å skape en forestilling om at redusert kjøpekraft over tid er utenkelig og uakseptabelt. Men vår lykke avhenger ikke av antallet mobiltelefoner vi eier, det vet vi.
LES OGSÅ: config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Klimaforsker Lerum Boasson: Følg med på EU config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Økonom Ove Jakobsen: - Grensen er nådd config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt NTLs Kjersti Barsok: Mer fritid, mindre penger
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide