JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige om virkemidlene

Statsråd Jan Tore Sanner (H) mener det har blitt for mye rapportering i offentlig sektor. Han ber fagbevegelsen om hjelp til å bli kvitt tidstyvene. Samtidig vil ha slippe til flere private. Det vil føre til mer byråkrati, mener Fagforbundet.

2013112009261020131213204917

Et av regjeringens store mål er å fjerne det den kaller tidstyvene. Jan Tore Sanner mener det er blitt for mye rapportering i offentlig sektor. Det var noe av budskapet da han stilte som innleder på LO Stats kartellkonferanse på Gol i går.

- Vi vet at helsearbeidere ønsker å bruke mer tid på pasientene. Et av problemene er at det er blitt for mange mål som skal rapporteres, sier Sanner.

Fra talerstolen på Gol ba han LO om hjelp til å finne tidstyvene.

- Det må skje i dialog med de som jobber i førstelinjen, de som faktisk vet hva som stjeler oppmerksomheten, mener Mette Nord, nyvalgt leder i Fagforbundet.

- Konkurranseutsetting gir mer byråkrati

Hun er imidlertid klar på at privatisering og konkurranseutsetting ikke vil bidra til mindre byråkrati, snarere mer.

- Det er det nødt til å gjøre når vi ser hva som kreves av anbud, kontroll og oppfølging. I tillegg kan private selskapen som drifter offentlige tjenester gå konkurs, og da står innbyggerne der uten tjenesten de skal ha. Det river ned hele infrastrukturen, sier Nord.

At konkurranseutsetting og privatisering fører til mer byråkrati, avvises ikke av Høyre-statsråden.

- Det finnes helt sikkert eksempler kan underbygge hennes utsagn. Men jeg mener fritt brukervalg bidrar til både bedre tjenester og mer mangfold, svarer Sanner.

- Men flere anbud vil vel føre til mer byråkrati?

- Fagforbundet stirrer kun på konkurranseutsetting, det finnes også andre måter å få flere private tilbud, rett og slett ved at private slipper til og at du har fritt brukervalg.

- Skaper mangfold og innovasjon

Jan Tore Sanner er mannen som får oppgaven med å reformere offentlig sektor og kommune-Norge. På Kartellkonferansen ga han uttrykk for at han vil samarbeide om det partene er enige om, men han erkjenner samtidig at det er ting regjeringen og fagbevegelsen er uenige om.

Det gjelder ikke minst privatisering, som blant annet Fagforbundet er en sterk motstander av.

Sanner sier han ikke har et ideologisk forhold til privatisering og konkurranseutsetting. Snarere et pragmatisk forhold. Regjeringen er imidlertid klar på at den vil slippe til private.

- Det er for at brukerne skal få større mangfold, og fordi mangfold bidrar til innovasjon. Det bidrar igjen til bedre tjenester, sier statsråden til Fagbladet.

- Men er det ikke mulig å fornye offentlig sektor i offentlig regi, uten privatisering og konkurranseutsetting?

- Fornyelse av offentlig sektor handler om mange ulike nivåer. Ønsket om å slippe private til handler først og fremst om tjenester. Mitt prosjekt i forhold til fornyelse av offentlig sektor handler også om å gjøre forvaltningen mindre byråkratisk, det handler ikke om private, men om at oppgavene skal løses bedre av det offentlige.

Kritisk til helse-gründere

Regjeringen tar til orde for at helsearbeidere som har jobbet i kommunene i 20 år kan starte som gründere og levere tjenester til kommunene. Det bekymrer Fagforbundets leder.

- Den kompetansen de har bygd opp over 20 år vil forsvinne med gründeren. Kommunene vil miste viktig kompetanse. Her ser vi et stort ideologisk skille, mener Nord.

Hun mener det også vil ramme dem som starter opp som gründere. Oppsparing av feriepenger og pensjon vil bli skjøvet over på den enkelte.

- Det vil ramme kvinner, for vi snakker her om en kvinnedominert sektor, sier Nord.

Til slutt vil gründerne bli slukt av store, multinasjonale selskaper i anbudskarusellen,

- Alle vil tape på dette, mener Fagforbundets leder.

Sanner mener imidlertid hun er for rask med å trekke slutninger om at multinasjonale selskaper vil ta over.

- Poenget er at en som har jobbet på et kommunalt sykehjem skal ha den samme muligheten som andre til å kunne starte for seg selv, mener Sanner, som imidlertid erkjenner at det kan føre til at offentlig sektor kan miste viktig kompetanse.

SV vil ha tillitsreform

SV-leder Audun Lysbakken mener venstresiden må ta klart avstand fra privatiseringspolitikken. Under Fagforbundets landsmøte lanserte han det han kalte en tillitsreform for offentlig sektor. Han mener venstresida har konsentrert seg for mye om å forsvare det etablerte, framfor å komme opp med et tydelig alternativ til høyresiden når offentlig sektor skal fornyes.

- Når vi kommer tilbake i 2017, trenger vi konkrete ideer for hvordan vi skal gjenskape samfunnet. Det holder ikke bare å være mot privatisering, vi må ville noe mer. Derfor ønsker jeg at venstresiden skal kjempe for et nullprofittprinsipp i velferdsstaten. Hvis vi tror at fellesskapet er best på å løse de viktigste spørsmålene, må vi ta konsekvensen av dette og si at vi ikke vil ha kommersialisering av de offentlige tjenestene, sier Lysbakken.

Han ønsker ikke bare å fjerne anbudssystemet, men også de anbudene som finnes.

- Hvis vi er imot at høyresiden skal fjerne pensjonene våre, bør vi ikke bare si nei til mer konkurranseutsetting, men stoppe pensjonstyveriene ved å innføre lovendringer som sikrer deres medlemmer rettigheter til å beholde pensjonen sin.

Mette Nord mener tillit til de ansatte blir et nøkkelord når offentlig sektor skal fornyes.

- En tillitsreform er vi for. Å ha tillit til de ansatte, er helt avgjørende, mener hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy