JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heder til ignorerte krigshelter

Kronprins Haakon Magnus representerte kongefamilien da motstandsheltene i Pelle-gruppa ble hedret med minnesmerke i Oslo i dag.

2013112510104820131213204919

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Kjære venner, alle her og alle der ute som vet at det var noe som het Pelle-gruppa, sa Sverre Kokkin (88) i sin tale i seremonien for avdukingen av minnesmerket på Aker brygge i dag. Han er en av to gjenlevende «motstandsarbeidere» i motstandsorganisasjonen. Den andre er Reidar Formoe (88).

De to representerer Pelle-gruppa som ikke var en del av den offisielle motstandsbevegelsen, men som sto for en av de aller viktigste sabotasjeaksjonene mot nazistene under andre verdenskrig, på Akers og Nylands mekaniske verksted i november 1944. Barn, barnebarn og slektninger av krigsheltene var til stede under seremonien. Bilmekaniker og kommunist Reidar «Pelle» Sollie som startet og ledet gruppa, døde i 1987.

En liten oppreisning

– Dette er en liten oppreisning til de unge mennesker som var rede til å ofre sine liv for å frigjøre Norge. De ble møtt med fortielse, og noen med forfølgelse, etter krigen, sa Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset som har finansiert minnesmerket.

I dag satt Sverre Kokkin ved siden av kronprinsen i Rådhuset. Tidligere i høst anerkjente den norske regjeringen Pelle-gruppas krigsinnsats, etter nesten 70 år.

Fram i lyset

– Mitt mål etter krigen har vært at de fem skulle fram i lyset. Det ville være en blodig urett hvis så ikke skjedde, sa Kokkin. Han refererer til Ellef Baastad, Osvald Kristiansen, Gunnar Andersen, Johan Grønholdt og Erik Marcussen. De fem skipsbyggerne ved Akers mekaniske verksted utførte selve aksjonen. Kokkin fortalte i talen hvordan aksjonen foregikk.

Pelle organiserte aksjonen som fant sted 23. november 1944. I midten av september det året hadde Pelles gruppe på Hønefoss «skaffet» 2000 kilo dynamitt og fenghetter fra et av Vegvesenets lagre på Hønefoss.

Dynamitten lå lagret på en gård ved Sollihøgda. Små porsjoner ble båret eller syklet til byen, av blant andre Sverre Kokkin, men til slutt fikk Pelle vervet en lastebilsjåfør til å kjøre sprengstoffet til byen, der Pelles gruppe på Kampen sto for lagringen.

Pelle lærte opp skipsbyggerne som i flere uker smuglet inn sprengstoff i matbokser, verktøykasser og på kroppen, forbi de tyske kontrollpostene. Midt i arbeidstiden plasserte de spengladningene på skip, som skulle klargjøres for transport av flere tusen tyske soldater fra Oslo til Vestfronten i denne kritiske fasen av krigen.

Resultatet var at fire tyske skip ble helt eller delvis senket. To ble påført betydelige skader.

Elleve av medlemmene i Pelle-gruppa ble dømt til døden, og syv ble henrettet i februar og mars 1945. Av uklare årsaker ble dødsdommene over Pelle og tre andre medlemmer ikke utført.

Alle er nå kjent

– Jeg satt meg et mål, og jeg takker alle som hjalp med meg det. Alle i Pelle-gruppa er nå kjent. De må aldri glemmes, avsluttet Sverre Kokkin, til stående applaus fra salen, også fra kronprinsregenten.

Kokkins tale varte lenger enn Kronprinsens tidsskjema egentlig tillot, men kronprinsen tok seg tid til å lytte. Kokkin og Pelles menn og kvinner har ventet i nesten 70 år på å bli hørt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy