JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Løfter renholderne opp og fram

HEDRET PÅ KURS: Det ble kake på renholdere og ledere på Insta 800-kurs i Oslo i går. F.v.: Nina Refstad,  Jasmina Jeutic, Dam, Johnny Nordby, Siva, Marianne Voldnes, Gabriella Bascom, May Britt Birkelund, S. Thiasen, Jorunn Roskeland og foreleserne Gøril B. Mehmeti og Eva Slemmen bak.

HEDRET PÅ KURS: Det ble kake på renholdere og ledere på Insta 800-kurs i Oslo i går. F.v.: Nina Refstad, Jasmina Jeutic, Dam, Johnny Nordby, Siva, Marianne Voldnes, Gabriella Bascom, May Britt Birkelund, S. Thiasen, Jorunn Roskeland og foreleserne Gøril B. Mehmeti og Eva Slemmen bak.

Ola Tømmerås

I går var det renholdernes dag, dagen da faget renhold og dets utøvere løftes opp og fram. I Fagforbundet Oslo ble dagen markert med Insta 800 kurs og kake.

2013120312000020131209133950

ola.tommeras@fagforbundet.no

Det ble satt ekstra pris på renholdere over hele landet i går. Viktigheten av dette faget – hvis funksjon er en forutsetning for at samfunnet skal fungere – blir markert på den første mandagen i desember.

- Og det trengs. Holdningene til renholdere og faget de utfører, er ikke de beste overalt, sier foreleserne for Insta 800-kurset i Oslo, Eva Slemmen og Gøril B. Mehmeti.

”Bare en renholder”

Det er en sammensatt gruppe deltakere på Insta 800-kurset i Oslo. Både renholdere, arbeidsledere, seksjonsledere, kvalitetsoppfølgere og driftskonsulenter deltar. Like før pausen der kake venter på deltakerne, går diskusjonen om holdninger til renhold og renholdere, om konkurranseutsetting og anbud og ikke minst om hvordan verktøyet Insta 800 kan brukes til å dokumentere hva renholderne faktisk gjør.

- Vi hører ofte uttalelser som ”bare renholdere”. Mange steder blir renholdere og oppgavene de utfører kraftig nedvurdert til tross for at alle vet hvilken betydning det har for innemiljøet. Status er løfta etter mange års fokus, men det er fortsatt langt igjen, sier Gøril B. Mehmeti.

Hives ut på anbud

- Renhold er dessuten den offentlige oppgaven som først settes ut på anbud. For mange er det at fag man bare skal gjøre billigst mulig. I dag er vi om lag 600 renholdere igjen i Oslo. For noen år siden var det mange tusen, sier Eva Slemmen.

Blant kursdeltakerne nevnes mange eksempler på hvordan renholderoppgaver er kuttet ut eller uteglemt når renholdet settes ut på anbud. Mange ser en mulighet til bedre kvalitetssikring og dokumentasjon av hva renholdere gjør med verktøyet Insta 800.

- Jo mer renholdere kan, jo mer de er kurset og skolert, jo mer heves også anseelsen. Det er viktig for både egne holdninger og for andres holdninger til renhold, sier Mehmeti og Slemmen.

Vi hører ofte uttalelser som ”bare renholdere”

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy