per.flakstad@fagforbundet.no
Partene i bussoppgjøret mekler torsdag formiddag på overtid, etter at de ikke klarte å bli enige innen fristen ved midnatt.
Dermed blir det foreløpig ingen bussstreik i dag så lenge meklingen fortsatt pågår. Men siden partene ennå ikke er kommet til enighet, er det fortsatt fare for streik i buss- og transportsektoren.
Rundt 2000 ansatte i ulike selskaper og på forskjellige steder i landet vil bli tatt ut i streik hvis meklingen ikke fører fram. For Fagforbundets medlemmer gjelder dette de ansatte i Nettbuss Drammen.
Fagforbundet forhandler sammen med Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk Jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet om transportavtalen og bransjeavtalen med NHO og bransjeavtalen med Nettbuss og Borgbuss i Spekter-området. Alle fire forbundene brøt forhandlingene rett før påske. Meklingen startet onsdag formiddag, og partene satt sammen hele kvelden og natten uten å bli enige.
Meklingen gjelder blant annet lønnsnivået til bussjåførene. Da bussbransjeavtalen ble etablert i 2007, lå det til grunn en forutsetning om at bussjåførene skulle ha en lønn som var mer på linje med en gjennomsnitts industriarbeiderlønn. Etter hovedoppgjøret i 2008 var dette langt på vei på plass.
Siden har sjåførene sakket etter, blant annet på grunn av lokale oppgjør i industrien. Et av de viktigste kravene fra arbeidstakerorganisasjonene i dette oppgjøret er derfor å dekke inn etterslepet uten å belaste rammen for oppgjøret, og så forhandle fram et tillegg omtrent på linje med industrioppgjøret.
Et annet viktig krav er å gjøre noe med de delte skiftene, som innebærer at svært mange bussjåfører jobber lengre dager enn de får betalt for, siden de må ta en lang ubetalt pause midt på dagen.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen